CaixaForum obri debat sobre la intel·ligència artificial a les aules amb #ElNÚVOL{IA}

Per a celebrar la posada en marxa del nou espai, hi haurà jornada de portes obertes del 22 al 30 de juny

Guardar

Espai El Núvol de CaixaForum València
Espai El Núvol de CaixaForum València

El nou centre CaixaForum obrirà les portes a València el dia 22 de juny amb una programació molt variada. Des de faraons de l'antic Egipte, passant per una exposició de paisatges i acabant amb una experiència interactiva sobre la intel·ligència artificial (IA). Aquesta última, batejada com #ElNÚVOL{IA} 'Educant en l'era de la intel·ligència artificial' cerca presentar les aplicacions de la intel·ligència artificial a les aules i obrir debat sobre la seua presència en l'educació.

Un gran part de la població s'imagina a robots substituint a professors quan se'ls parla de la implementació de la IA. No obstant això, i encara que no ho semble, aquesta eina porta ja anys entre nosaltres facilitant la tasca del docent en les classes a través de cercadors webs, xarxes socials o serveis de streaming.

Lluny de substituir als professors, la qual cosa s'aconseguiria amb la instauració completa de la intel·ligència artificial a les aules seria alleugerir la seua càrrega de treball fins a un 40%, tal com afirma Kai Fu Li, un dels majors experts del món en IA. D'aquesta manera, el professor podria dedicar més temps a les necessitats específiques dels alumnes, i, per tant, millorar el seu rendiment acadèmic.

La intel·ligència artificial podria ser, sens dubte, una gran aliada de l'educació. En l'espai Núvol, de 170 m², i a través d'un recorregut d'uns 90 minuts CaixaForum s'ha proposat eliminar els prejudicis que alguns integrants de la comunitat educativa, tant docents com alumnes, tenen referent a la IA. Per a això, l'experiència interactiva estarà dividida en tres actes:

  • Acte I. Com ajuda la intel·ligència artificial als objectius de l'educació?
  • Acte II. Com interacciona amb nosaltres la IA en els processos d'aprenentatge?
  • Acte III. Anàlisi de les diferents tecnologies i experiències, conclusió i reflexió.

A més, l'experiència es complementa amb diferents activitats paral·leles com a cicles de xarrades, tallers sobre intel·ligència artificial per a públic escolar i general i un programa de formació docent dissenyat en estret contacte amb la comunitat educativa. Així mateix, els assistents a la #ElNÚVOL{IA} podran veure evidències de la implantació de la IA en els àmbits de les matemàtiques i la lògica, la física, la música, l'avaluació formativa, la gestió d'aula i la detecció precoç de trastorns d'atenció.

També podran experimentar amb sis projectes d'investigació capdavanters sobre aplicacions d'educació basades en intel·ligència artificial liderats per les universitats de Memphis, Camegie Mellon, Melbourne, l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC, la Universitat Pompeu Fabra i Starlab-Neuroelectrics.

Aquesta experiència immersiva és en si és una investigació en les ciències de l'aprenentatge que busca generar un debat participatiu entre la comunitat docent i també entre tots els curiosos que s'acosten a conéixer les possibilitats que ofereix la IA en el camp de l'educació. #ElNÚVOL{IA}, que està recomanada per a un públic major de 12 anys, es podrà visitar en grups de 4 a 26 persones fins al 23 de juliol de 2023.

Inauguració i preus

Aquesta i la resta d'exposicions estaran disponibles a partir del 22 de juny en l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que passarà a dir-se Àgora – CaixaForum. Durant els primers nou dies (fins al 30 de juny), l'entrada a l'espai serà gratuïta, ja que des de l'organització han volgut celebrar la seua posada en marxa amb unes jornades de portes obertes, encara que sí que serà necessari reservar assistència des de la pàgina web.

Les tarifes a partir del mes de juliol estan encara per definir, encara que es pot suposar, després de veure els preus en els centres CaixaForum de Madrid i Barcelona, que aquests oscil·laran entre els 3 € i els 10 € depenent de l'activitat o exposició.

Destacats