Cultura

'CaixaBank Escolta València', el programa estrela per a la supervivència del teixit associatiu i musical de la Comunitat Valenciana

"En els moments més complicats, 'CaixaBank Escolta València' s'ha reinventat per a no deixar de costat a les nostres societats musicals"

1 minut

Músics en una banda / Foto: @FSMCV

La Comunitat Valenciana és terra de música. El 50% de les societats i escoles musicals de tota Espanya són presents en el territori valencià, i la seua labor d'integració, cohesió social i recuperació del patrimoni les van portar a ser declarades, el mes de març passat, com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Un potent moviment cultural, format per 550 societats musicals federades, més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, 200.000 socis, 600 centres educatius i més de 5.000 professors, que requereix un suport decidit per a garantir la seua supervivència.

I precisament amb eixe objectiu va sorgir, en 2014, el programa 'CaixaBank Escolta València', un projecte desenvolupat per CaixaBank, en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l'Institut Valencià de Cultura (IVC), que pretén no només assegurar la continuïtat de l'activitat musical i educativa, sinó situar-les en el centre de la cultura.

"Es tracta del principal programa d'ajudes que tenim per part d'una entitat privada. Les nostres societats musicals, en ser societats sense ànim de lucre i impartir educació no reglada, no tenen accés a cap mena de beca pública. Per això, aquest impuls de CaixaBank és molt important. Gràcies a les beques de formació, solament enguany hem arribat a uns 700 alumnes", explica Daniela González, presidenta de la FSMCV.

Les societats musicals representen un fenomen social i cultural d'enorme envergadura, que es reparteix sense distinció entre pobles i ciutats

Entre les diferents línies de 'CaixaBank Escolta València' destaquen les convocatòries anuals de beques per als alumnes de la xarxa d'escoles de música de la FSMCV; els festivals, concursos i cicles de concerts per al foment del moviment orquestral; així com accions per a la recuperació del patrimoni, com la creació de la Casa de la Música en l'Alqueria Julià o la iniciativa 'Música a la llum', que consisteix a rescatar de l'oblit les obres de compositors valencians per a gravar-les en un CD anual aconseguint, així, que perduren en el temps.

El compromís de CaixaBank amb la Comunitat Valenciana s'ha anat estenent "des d'aquest inicial suport a les societats musicals fins a arribar a accions més àmplies com els Premis al Talent Musical de la CV", assenyala Xicu Costa, director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana. I és que "com a entitat pròxima i vinculada al territori en el qual som presents, però també com a part de les nostres arrels, entenem que és primordial donar suport a la cultura musical valenciana, i més especialment a les societats musicals, perquè representen un fenomen social i cultural d'enorme envergadura, que es reparteix sense distinció entre pobles xicotets i ciutats i, sobretot, que els valencians i valencianes viuen des de menuts, perquè la música s'aprén des de la infància i es comparteix al llarg d'una vida".

D'aquesta manera, a través d'aquest programa, es desenvolupen accions que acompanyen als músics des de la seua formació fins al reconeixement del seu esforç i dedicació. Però, a més, han sabut adaptar-se a l'impacte que ha suposat la pandèmia.

Cercavila d'una banda de música / Foto: @FSMCV

"En 2020, es van registrar pèrdues de 25 milions d'euros en contractacions directes"

La pandèmia ha frenat en sec l'activitat de les societats musicals. "Només en 2020, es van registrar pèrdues d'uns 25 milions d'euros en contractacions directes; i enguany, hem calculat uns 20 milions d'euros de pèrdua. Per tant, encara que aquestes ajudes sempre són bones, en aquests dos anys de pandèmia han sigut vitals per a la supervivència del teixit associatiu i musical", afirma la presidenta de la FSMCV.

El programa 'CaixaBank Escolta València' ha impulsat, aquest 2021, noves iniciatives per a adaptar-se a la realitat derivada de la pandèmia i mitigar el greu impacte que ha suposat. Així, entre els projectes que s'han inclòs destaquen el curs de perfeccionament per als directors joves d'orquestres, el cicle de concerts 'Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música', el 'Festival d'Orquestres' o el 'Cicle de Concerts CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana', als quals se suma el 'I Festival d'Orquestres Juvenils'.

Músics d'orquestra en un concert / Foto: @FSMCV

Una sèrie d'accions que han permés que els escenaris tornen a omplir-se de música. "Ha sigut molt complicat. Molts ajuntaments havien cancel·lat actes, i aquests projectes no només s'han mantingut, sinó que s'han reinventat per a no deixar de costat a les nostres societats musicals, però sobretot perquè l'activitat musical que, al final, és la nostra raó de ser, tornara de nou a sonar", recorda Daniela González.

Un punt de vista que també comparteix José Martínez Colomina, catedràtic i doctor del Conservatori Superior de Música de València i director titular, des de 2014, de la Universal Symphony Orchestra i de la Universal Chamber Orchestra, que reconeix que "el certamen de CaixaBank, a més de ser clau per al creixement de les societats musicals perquè s'involucren al màxim, ha sigut un incentiu molt important per a seguir avant, treballant".

Gràcies a les beques de 'CaixaBank Escolta València', hem arribat, només enguany, a uns 700 alumnes

I entre les línies mestres d'aquest paquet d'ajudes es troba també la primera convocatòria d'ajudes a la música valenciana per a mitigar l'impacte de la crisi sanitària que, com explicava la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, "és un reforç més que se suma per a contribuir al fet que la indústria musical puga continuar funcionant i creant amb un poc més de tranquil·litat".

Distribuïdes en quatre categories, des del programa 'CaixaBank Escolta València' s'han atorgat ajudes per valor de 5.000 euros a les empreses i als emprenedors relacionades amb l'activitat musical en la Comunitat Valenciana que s'hagen vist obligats a paralitzar el seu funcionament ordinari a causa de la COVID-19; ajudes a les formacions musicals de caràcter professional per valor de 5.000 euros; ajudes de 2.000 euros per als centres educatius que desenvolupen innovacions per a mantenir la qualitat educativa i impulsen projectes d'igualtat i inclusió social en temps de COVID-19; i finalment, ajudes a les societats musicals que hagen desenvolupat plans de contingència per a mitigar els riscos de la COVID-19.

"En temps com aquests, 'CaixaBank Escolta València' no podia ser aliena a les dificultats que estaven travessant. Aquesta convocatòria ens ha permés arribar a un gran nombre d'empreses, escoles, músics i societats de tota la Comunitat Valenciana i, d'aquesta manera, hem invertit en la vertebració del territori, en la integració social i a connectar la tradició amb el futur", ha destacat Costa.

Les beques anuals, una barrera a l'exclusió social

Finalment, una altra de les potes clau de les línies estratègiques de 'CaixaBank Escolta València' són les beques anuals destinades a l'alumnat que cursa estudis a les escoles dependents de les societats musicals. El seu objectiu no és un altre que fomentar des d'edats primerenques l'estudi de la música, així com incentivar la seua continuïtat independentment dels recursos econòmics.

Des de la seua posada en marxa en el curs acadèmic 2014-2015, s'han beneficiat més de 5.800 alumnes, amb una inversió total de més de 2,4 milions d'euros. En concret, en la passada edició 2020-2021 van ser becats un total de 710 estudiants procedents de 181 societats musicals de tota la Comunitat Valenciana.

Un músic tocant el violoncel / Foto: @FSMCV

Sens dubte, una acció necessària per a contribuir al desenvolupament de l'activitat musical donant suport als futurs músics, i que serveix de barrera enfront de l'exclusió social. Perquè com bé explica la presidenta de la FSMCV, "gràcies a aquestes beques, famílies que es troben en situació de vulnerabilitat poden continuar apostant per l'educació musical. A més – afig Daniela González – si a aquestes beques, li sumem l'impuls que ha experimentat el moviment orquestral, hem aconseguit obrir molt més el ventall formatiu perquè un estudiant puga triar".

"A la Comunitat Valenciana, som molt coneguts pels nostres instruments de vent, que són les nostres bandes, però a nivell de corda semblava que havia de vindre tot de fora. Ara, podem veure que, en la nostra comunitat, tenim talents increïbles i amb aquesta línia d'ajudes i accions per a promoure l'activitat musical, aconseguirem rellançar tot el nostre potencial", destaca González.

'CaixaBank Escolta València' ha sigut, des del primer moment, el projecte estrela. "I no només per la quantia econòmica, que també, sinó per tot el que representa", remarca la presidenta de la FSMCV. I és que aquesta iniciativa que va sorgir fa ja set anys ha aconseguit consolidar-se com el motor per a mantenir viva la identitat valenciana a través de la seua música.