El pròxim 1 de juliol les arts escèniques tenen una cita molt esperada: la gala dels Premis Max 2024. Tenerife acollirà el lliurament dels guardons més destacats del panorama nacional i ja ha anunciat als seus finalistes, entre els quals es troba 'Bruno, el musical que ho va canviar tot'. La proposta d'Off Companyia ha aconseguit posar sobre les taules totes les cares de l'assetjament escolar i ara confia que l'èxit que ha tingut entre el públic valencià es trasllade també a la llista de premiats amb una recompensa dolça que, en paraules del seu creador, Víctor Lucas, "posa en evidència el talent que tenim a València".
L'espectacle posa sobre les taules a Bruno, un alumne exemplar que viu en la llar perfecta, estudia en el millor institut de la ciutat, té una bona relació amb els seus pares i amics. No obstant això, viu una altra realitat. S'amaga, fuig i es tanca en el seu món, en el bany de l'institut, l'únic lloc en el qual se sent segur i protegit dels qui volen fer-li mal.
Encara que és la sinopsi de l'obra, no és un tema desconegut. Representa un cas d'assetjament escolar en un institut, amb una víctima a qui li costa demanar ajuda i plantar cara als seus assetjadors, com tantes altres persones que l'han viscut. La diferència és que el musical no sols planteja la cara més greu del bullying i les seues conseqüències sobre la víctima i el seu entorn, sinó que també fa parada en què conduïx als assetjadors a actuar així o com, malgrat eixe assetjament, també hi ha moments de tendresa, diversió o amor.
De la idea a omplir el pati de butaques
'Bruno, el musical que el va canviar tot' va triomfar a València des de la seua posada en marxa i ara és finalista dels XXVII Premis Max de les Arts Escèniques en la categoria de Millor Espectacle Musical o Líric. Compartix nominació amb 'Alexina B' de Fundació Gran Teatre del Liceu i 'Ladies Football Club' de Barco Pirata.
Víctor Lucas, director i creador juntament amb Mamen Mengó, conta que "ha sigut una sorpresa brutal, després de dos anys de la seua creació i producció, en els quals hem aconseguit omplir el pati de butaques durant dos temporades, més de huit mesos en cartell i amb una gran acollida del públic". I és que este musical tan diferent i original ha oferit funcions generals i per a instituts a la sala Off o el Teatre Principal de València en la seua adaptació al valencià, dins de la programació d'Escalante.
"Encara que els personatges són joves, volíem que este musical es dirigira especialment al públic adult, ja que parla de temes molt forts. De fet, per a preparar-ho vam estar entrevistant-nos amb persones que han patit bullying o el cas contrari, assetjadors. Ens vam adonar que eixos assetjadors actuen així perquè també són víctimes del que els ha succeït en altres aspectes i teníem clar que volíem llançar un missatge de perdó, que es poden corregir els nostres errors", detalla el coautor i codirector.
Així, assenyala que durant la seua creació van esperar "apuntar a dalt per a convéncer", però va anar en els últims assajos quan van veure que podia ser un èxit. "Al final, véiem que es podia, i en l'estrena vam poder veure que estàvem oferint un show diferent i original, del que no s'havia fet a València". Des de la seua estrena, ha sigut nominat a millor espectacle de teatre, millor vestuari i millor composició musical en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes i premiat com a millor musical original en els 2023 Premis del Públic de la plataforma Broadway World Spain.
"El repte era eixe: combinar la festa d'este institut, els moments feliços que també viu el protagonista, amb un tema tan greu com és este, perquè volíem mostrar tots els prismes de la vida sense oblidar que és un musical, un show ple de possibilitats", apunta.
Per a Lucas, també ha sigut part d'esta resposta el "gran talent de l'equip artístic". "No sabem el que tenim a València. Comptem amb una qualitat d'intèrprets molt gran que canta, balla i actua, som terra d'artistes i hem de traure el pit. Només cal pensar com en cada poble de la Comunitat Valenciana hi ha un grup de teatre o una banda de música i esta cantera és molt envejada en llocs com Madrid", afig.
'Bruno, el musical que ho va canviar tot' és una proposta valenciana creada i dirigida per Victor Lucas i Mamen Mengó, amb coreografia de Toñi B. Forascepi, escenografia de Luis Crespo, il·luminació de Victor Lucas i Stefano Recchia, vestuari de María Almudéver, música de Victor Lucas i producció de Paula Novella. Sobre les taules, els seus intèrprets són Yeray Encalle, Mau, Ana Burguet, Diego Montsó, Josep Zapater, la pròpia Mamen Mengó, Truman Fernández, Paola Navalón i Candela Mora.
Este espectacle no és l'únic valencià que va camí als Max. 'Corpus seul' està nominat a Millor Espectacle de Dansa, mentre que 'En la foscor, tot es mou', produïda per l'Institut Valencià de Cultura (IVC), està nominada a Millor Espectacle de Dansa i a Millor Coreografia per a Paula Serrano. També Mingo Albir està nominat a Millor Disseny d'Il·luminació per 'Tots eren fills meus'.