Bramant desxifra les inquietuds i preocupacions de la 'generació de vidre' amb 'Princeses, cavallers i dracs', la seua primera obra juvenil

Produïda per Escalante i dirigida per Jerónimo Cornelles, este thriller generacional s'estrena esta setmana en el Teatre Principal

Guardar

'Princeses, cavallers i dracs El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)
'Princeses, cavallers i dracs El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)

La companyia valenciana Bramant Teatre estrena esta setmana 'Princeses, cavallers i dracs-El dia que deixàrem de ser xiquets', una obra de teatre de text que pretén desxifrar les inquietuds i preocupacions de la (mal) anomenada 'generació de vidre'. L'inici de la sexualitat, la pressió per complir amb els desitjos de la resta, l'autoexigència, l'assetjament escolar o, fins i tot, la por a la mort, es posen sobre les taules amb este espectacle d'autoficció creat per Guadalupe Sáez i Jerónimo Cornelles, també director.

"Guadalupe Sáez i jo ja havíem treballat prèviament en conjunt en 'La caravana de les flors', amb la qual apostàremper l'autoficció del col·lectiu LGTBI. Ara, en veure la convocatòria de producció d'Escalante, vam voler presentar-nos amb una proposta que donara veu als adolescents, i va ser així com ens vam posar en marxa", compte Cornelles.

Tots dos portaran al públic a la visita d'un institut a un museu en la qual un refresc impacta contra una obra d'art. Cinc joves són acusats d'haver-ho comés, però és un crit d'atenció, fruit d'una baralla o activisme? Caldrà descobrir-ho en esta proposta multimèdia que combina drama i comèdia amb sis intèrprets al capdavant.

De les aules a l'escenari

I és que per a fer-la possible la companyia ha realitzat mediacions en els centres educatius de l'IES Sant Vicent Ferrer i del CIPFP de Faitanar. Unes sessions en les quals s'ha plantejat a l'alumnat de què volien parlar, què els preocupava o il·lusionava... i de les quals han eixit temes com les relacions familiars i afectives, la salut mental, el sentiment de grup, la rebel·lia, les perspectives de futur, la por de perdre a algú a qui vols o el porno.

'Princeses, cavallers i dracs-El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)
'Princeses, cavallers i dracs-El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)

"La veritat és que no sabíem molt bé amb què ens anàvem a trobar. Ha sigut un procés súper sorprenent i cada persona passa de la infància a l'edat adulta per un moment diferent. Tot el que plasmem en l'obra de manera directa o indirecta, amb les projeccions o el text, és perquè ha eixit d'estes trobades, en les quals ells ens han transmés qüestions que ni ens esperàvem, com la por a la soledat o a la mort", detalla Cornelles. Una vegada clar el punt de partida, la idea original era que foren ells mateixos els qui ho portaren a l'escenari, però finalment seran cinc intèrprets joves els qui ho facen: María Guerra, Sergio Martín, Emma Linares, Gabriel Benavent i Lula Heredia.

Elles i ells també han aportat la seua pròpia visió i han donat forma al que és 'Princeses, cavallers i dracs-El dia que deixàrem de ser xiquets'. Tal com destaca el director i coautor, "convocàrem un càsting al qual es van presentar més de 100 persones; d'ací seleccionem a 15 i realitzem tallers i grups de treball dinàmics i heterogenis, fins a triar finalment als cinc".

"Si haguérem fet una selecció diferent l'espectacle seria un altre, perquè una part de l'obra és fruit de les mediacions, però una altra és del treball d'ells cinc, així que estic molt content amb el grup que han format al costat de Victoria Salvador. Crec que podem presumir d'una generació que sens dubte és un relleu natural que ve trepitjant molt fort, perquè si ja tenen este talent amb 18 anys, on estaran d'ací a 20?", apunta.

Al costat d'ells es troba la veterana actriu Victoria Salvador. Ella és qui encarna què opinen els professors i professores -adults- del seu alumnat, i a un sistema educatiu que moltes vegades condiciona el dia a dia d'estos adolescents en un moment ple de canvis per a ells. És també amb la mediació amb el professorat amb el qual s'ha construït este personatge.

'Princeses, cavallers i dracs El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)
'Princeses, cavallers i dracs El dia que deixàrem de ser xiquets' (Juan Terol)

"Comptar amb el suport d'Escalante ha sigut fonamental per a aconseguir este resultat, que no sabem com serà, però el que tinc clar és que el procés ha sigut extraordinari. Gràcies a eixe suport hem pogut treballar amb unes condicions laborals que són idònies i que de normal no podem tindre, podent dedicar recursos i temps a investigar, a posar estima i cura, a corregir... i aconseguir una història artística que sostinga el producte final", valora l'autor.

Jerónimo Cornelles es mostra il·lusionat pel resultat i destaca que "s'ha aconseguit una obra juvenil amb majúscules, creada a partir de les seues inquietuds i dirigida a públic de 14 a 17 anys, però que també és necessari que vegen els adults que conviuen amb ells per a comprendre què opinen i com són". Una mal anomenada generació de vidre que ara té veu sobre l'escenari i que mostra, com conta Cornelles, que són potencialment adults disposats a complir els seus reptes.

Estrena el 31 de maig

'Princeses, cavallers i dracs' és una producció d'Escalante dirigida per Jerónimo Cornelles i escrita per ell i Guadalupe Sáez que s'estrena el pròxim 29 de maig en el Teatre Principal dins de la temporada del teatre de la Diputació de València. El públic general, que ja ha esgotat les entrades, tindrà el seu torn el 31 de maig i l'1 de juny, posant fi així a la temporada d'Escalante i culminant amb el treball intens de diversos mesos de l'equip de Bramant.

Destacats