L'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) comença una nova etapa capitanejada per Blanca de la Torre. La nova directora ha sigut presentada hui pel conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i ha anunciat algunes de les línies del seu projecte, que serà de “transició sana” mantenint algunes de les línies actuals encara que amb el repte de reforçar la seua internacionalització i de crear un espai permanent que atraga a més públic.
Rovira ha sigut l'encarregat de presentar-la i ha subratllat la seua “experiència, solvència i dinamisme”, que li permetrà “inculcar una identitat pròpia que ho farà créixer de manera ambiciosa com a referent internacional de l'art contemporani i dins del teixit cultural valencià”. A més, ha recalcat la unanimitat amb la qual ha sigut triada per la comissió de valoració.
Per part seua, la nova directora ha assenyalat que “és un orgull” liderar este canvi com a directora i ha assenyalat que el seu objectiu és aconseguir que l'IVAM “siga un espai de desig capaç de generar una ciutadania crítica”. Així, davant la pèrdua de públic o la inestabilitat en la direcció durant els últims anys, ha assenyalat que no pretén buscar una xifra de públic, sinó apostar per la qualitat i “tornar a enamorar al públic” amb “una programació plural amb un enfocament constant en la igualtat de gènere, la inclusió i la sostenibilitat”.
De la Torre també ha posat el focus en què l'IVAM comptarà amb un espai de col·lecció permanent “fluid i polifònic” que done personalitat pròpia al museu. A més, ha avançat que no es planteja buscar noves seus i sí que pretén donar vida a la zona posterior del centre dotant-la de continguts.

Principals claus
Així ho ha revelat la pròpia de la Torre este matí en el centre, que amb un contracte de cinc anys, ha anunciat quins seran els pilars de la seua gestió, com la sostenibilitat, el territori o el patrimoni. Un patrimoni en clau de passat, present i futur que pretén que el públic connecte amb obres del segle XX i XXI a través de la col·lecció del centre i de noves adquisicions.
Un altre pilar fonamental és la sostenibilitat entesa en quatre dimensions: mediambiental, social, econòmica i cultural. “La sostenibilitat servirà com a guia per a elaborar un context d'equanimitat que afavorisca una societat més justa, igualitària i inclusiva a través de la cultura”, ha destacat.
El tercer vèrtex del projecte proposa un nou relat entorn de la idea de territori que inclou un pla d'internacionalització del museu, “sense descurar el context immediat”, ha matisat. Les iniciatives que ha enumerat per a incidir en la internacionalització inclouen l'increment de préstecs d'obres, intercanvis de col·leccions amb altres museus, coproduccions d'exposicions amb museus internacionals i potenciar la presència del museu a través de la participació en esdeveniments internacionals de prestigi, entre altres.
Eixa aposta per la internacionalització és compatible amb atendre el context local, regional i nacional, ja que la cultura “és universal i sorgix des del local”, ha assenyalat. “La meua intenció és promoure una incidència local i nacional dins d'un projecte internacional integral”.
Un altre dels puntals de la nova direcció de l'IVAM serà la transformació digital tant a nivell intern com a l'hora d'acostar el patrimoni a tota mena de públics, oferint experiències més dinàmiques i accessibles.

Sala permanent: gran aposta
En esta nova etapa, la col·lecció de l'IVAM serà un dels pilars essencials que definirà la seua identitat, per la qual cosa la directora planteja un espai permanent “on els visitants puguen recórrer la història de l'art contemporani nacional i global”. Este espai mostrarà obres icòniques d'artistes emblemàtics dels fons del museu “destacant obres clau de l'art valencià i espanyol”, ha subratllat Blanca de la Torre.
Pel que respecta a la política d'adquisicions, la proposta se centra a identificar absències i buits en la col·lecció de l'IVAM per a adquirir peces estructurals. A més d'incloure grans noms de l'escena internacional en la col·lecció del museu, la directora de la institució ha esmentat la importància de l'art valencià contemporani i la influència del col·lectiu artístic de la Comunitat Valenciana.
Programació 'transdisciplinar'
En relació amb la programació d'exposicions, la columna vertebral serà la col·lecció que servirà com a marc per a establir “referències, trets i punts de fuga en la delineació de les narratives”.
De la Torre ha apuntat algunes de les línies mestres que guiaran la programació, com l'accessibilitat, donar visibilitat a les arts de la Comunitat Valenciana, suport al circuit galerístic valencià, equilibri entre trajectòries artístiques i entre tipologies d'exposicions i, especialment, la 'transdisciplinarietat'. “Esta línia és fonamental, ja que el meu projecte proposa la inclusió d'un component 'transdisciplinar' que enriquisca els llenguatges de l'art contemporani a partir d'altres propis de diverses disciplines”.
Educació, mediació, activitats i biblioteca
El projecte per a la nova etapa de l'IVAM prestarà també especial atenció a la biblioteca i centre de documentació, així com a l'educació, mediació i activitats que no es conceben com a “complementàries” o meres extensions. Este vessant serà molt rellevant, promovent experiències “intergeneracionals i transgeneracionals”.
Blanca de la Torre ha finalitzat subratllant que les propostes estaran alineades amb una programació “plural, equilibrada i pròxima, amb un enfocament constant en la igualtat de gènere, l'accessibilitat i la inclusió”.
Procés d'escolta
La nova directora ha anunciat que en estos moments obri un espai d'escolta per a assentar totes les línies que planteja en el seu projecte i que mantindrà reunions amb tot el teixit cultural valencià “per a trobar fortaleses i debilitats”. Així mateix, ha posat en valor l'equip intern de l'IVAM.