El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha firmat el conveni de col·laboració amb la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rocío Cortés, per a cooperar en la promoció i difusió del Circuit Cultural Valencià (CCV) en 2024 amb l'objectiu que "la cultura siga present i a l'abast de tota la Comunitat Valenciana".
Entre els aspectes més importants del nou model, Vicente Barrera ha assenyalat que posa de manifest "la verdadera aposta de l'actual Conselleria de Cultura perquè la cultura arribe a tots els racons de la Comunitat Valenciana, en un verdader exercici de democratització de la cultura".
Així, ha destacat que "la Comunitat Valenciana té 542 municipis, l'anterior programació del Circuit Cultural Valencià només arribava a 90, deixant fora a 452 localitats". Per això, ha afegit, "la nostra intenció és que la major quantitat possible de municipis puguen adherir-se al programa i gaudir dels espectacles d'arts escèniques, musicals i audiovisuals".
Segons s'arreplega en el conveni, l'IVC s'encarregarà de la programació, contractació, liquidació i pagament del 100% del caixet dels artistes de cadascuna de les actuacions incloses dins del Circuit Cultural Valencià, per al que s'aplicarà el procediment negociat sense publicitat per raons artístiques. El pressupost destinat en 2024 ascendix a 1.232.746,09 euros.
Vicente Barrera ha destacat que este nou sistema de gestió del Circuit Cultural València 2024 "posa fi a huit anys d'irregularitats en la contractació de la programació cultural, apostant per un nou model clar, transparent i, sobretot, legal, dirigit a tota la ciutadania i que, a més, reforça i consolida els sectors professionals valencians de les arts escèniques, la música i l'audiovisual".
En qualsevol cas, Barrera ha traslladat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que les 519 activitats compromeses fins a eixe moment, el cost del qual ascendix a 987.253,91 euros, "estan sent pagades a través de reconeixement extrajudicial de crèdits, després de la presentació de les factures per part de les companyies, una vegada validades pels tècnics de l'IVC".
També ha recordat que la Intervenció General de la Generalitat en el seu informe d'auditoria l'any 2019 ja va denunciar les pràctiques irregulars que s'estaven duent a terme. "A més, la Intervenció General de la Generalitat va tornar a manifestar-se en els mateixos termes en 2020, 2021, 2022 i 2023", ha afegit.
Vicente Barrera ha destacat que el que fa ara l'actual Consell en col·laboració amb la FVMP és, finalment, "complir amb el ja dit per la Intervenció i donar sepultura a este sistema irregular, proporcionat un nou model de gestió del Circuit Cultural Valencià que és una solució plenament legal a la qual s'ha arribat des del diàleg amb el sector i amb els municipis".
Diàleg i consens amb el sector
El vicepresident ha recordat que, fins a arribar a este nou sistema, "s'han celebrat reunions dels responsables de l'IVC amb les associacions d'arts escèniques, amb la junta directiva del Circuit, amb associacions i empreses del sector musical, amb regidors de cultura i alcaldes dels municipis implicats i amb la Federació de Municipis i Províncies de la Comunitat Valenciana".
A més, ha ressaltat que el sistema que es planteja "és similar al programa Platea del Ministeri de Cultura que el gestiona l'INAEM, validat per la Sindicatura de Comptes des del 2016, i que seguix l'actual Govern d'Espanya".
"Per tant, -ha conclòs- ningú pot acusar esta Conselleria d'imposar res, ni de no informar dels passos que s'estaven donant, ja que tot el contingut del nou model de CCV ha sigut explicat i consensuat amb tots. De fet, arreplega més del 90% de les reivindicacions de les entitats consultades. Només han quedat fora aquelles peticions que legalment no han pogut ser acceptades per l'Advocacia de la Generalitat, en compliment de la llei".
Avantatges del nou model
Entre les mesures consensuades amb el sector i que beneficien directament als artistes, es manté les mateixes modalitats de programació d'arts escèniques, música i audiovisual i els mateixos imports econòmics; també es manté l'obligació de contractar companyies valencianes fins al màxim que permet la llei.
Així mateix, en 2024 continua el llistat o catàleg actual amb 7.500 propostes d'espectacles encara que es treballarà amb el sector per a actualitzar un llistat més d'acord amb la realitat de les peticions dels ajuntaments.
Finalment, es manté l'efecte multiplicador de l'anterior sistema, en obligar als ajuntaments que s'adherisquen al programa a mantindre en els seus pressupostos municipals una quantia econòmica almenys igual a la que programe l'IVC als seus ajuntaments.