El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha destacat que la declaració com Bé d'Interés Cultural (BIC) de caràcter immaterial de les festes en honor de la Mare de Déu del Castell de Cullera, "suposa un reconeixement a la història, a la tradició i a la fe de tot un poble".
Barrera ha realitzat estes declaracions durant la seua visita a Cullera amb motiu de la recent declaració com BIC de caràcter immaterial de les seues festes en honor a la patrona de la localitat, coneguda popularment com 'La Moreneta'.
El vicepresident ha sigut rebut a l'Ajuntament de la localitat, Jordi Mayor, i membres de la corporació municipal, des d'on s'ha traslladat fins al Santuari de la Mare de Déu del Castell.
En la seua visita, Vicente Barrera ha assenyalat que, amb esta declaració, el Consell dona resposta a "un anhel des de molt de temps que tenia tot el poble de Cullera, que suposa reconéixer, com en tots els BIC, el pes de la història".
"Però en este cas concret, en tractar-se d'un bé immaterial, suposa també reconéixer que mereix una especial protecció tot el que comporta esta celebració, que engloba la tradició, la fe i la religiositat d'un poble, que porta 'en volades' a la Verge durant l'acte de la 'Baixà'", ha afegit.
"És, en definitiva, un reconeixement a la societat civil que és la gran 'faedora' d'este honor que suposa per a tot el poble de Cullera i, per extensió, per a tota la Comunitat Valenciana", ha afirmat.
Cal recordar que el Consell va aprovar el passat 9 d'abril, a proposta de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, la declaració com Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de ben immaterial, la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera, atorgant així la màxima protecció patrimonial a esta manifestació cultural i de devoció del poble cullerenc.
Estes festes engloben un ampli ventall de manifestacions, no sols religioses sinó també identitàries, artístiques o gastronòmiques, que les convertix en una mostra rellevant del ric patrimoni immaterial del territori valencià, amb una influència espacial que va més enllà de l'estricte marc municipal.
Es tracta d'una manifestació que plena d'orgull, no sols als veïns de Cullera, sinó també als de les comarques veïnes i que es presenta plena de participació i protagonisme popular.
Les Festes en Honor de la Mare de Déu del Castell de Cullera són un element patrimonial transversal per a tota la població, ja que estan totalment interioritzades com a pròpies i singulars, formen part de la identitat individual i col·lectiva i estan interconnectades amb els àmbits de la vida diària comuna del poble.
Nou dies de festa
Les festes de la Mare de Déu del Castell de Cullera comencen el dissabte després de Pasqua i se celebren durant nou dies fins al diumenge de la setmana següent.
El primer dia, dissabte, té lloc la tradicional 'Baixà', en la qual la imatge de la Verge és baixada des de l'ermita del castell en processó nocturna pel camí del Calvari fins a l'església dels Sants Joans. Quan la imatge arriba al mercat, el poble de Cullera la rep amb un grandiós castell de focs artificials.
En els dies següents se succeïxen processons, concerts i actuacions musicals, el Certamen Nacional de Bandes de Música 'Ciutat de Cullera' i altres espectacles com vaquetes, la Gran Cavalcada de Disfresses i diferents actes culturals.
Les festes patronals de Cullera culminen amb la pujada processional de la imatge de la Verge del Castell fins al seu Santuari, després de la qual es dispara un castell de focs artificials que posa el punt final a la celebració.