Babalà Club, el programa que va marcar a tota una generació

La infància dels 90 la Comunitat Valenciana va créixer amb les aventures de Les Tortugues Ninja o Bola de Drac

Guardar

Carnet de Babalà Club
Carnet de Babalà Club

Durant més de dos dècades Babalà Club es va convertir en un pilar fonamental de la programació infantil i juvenil de la televisió valenciana. Emés per les cadenes autonòmiques Canal 9 i Punt 2, el programa no sols oferia entreteniment, sinó també un espai educatiu i cultural en valencià que va deixar una empremta inesborrable en diverses generacions.

El viatge de Babalà Club, conegut en els seus inicis com 'A la babalà', en referència a l'expressió valenciana, va començar amb el seu format inicial, presentat per Paqui Rondán i el reporter Indi. Amb el temps, María Abradelo i "el gos Babalà" es van convertir en els rostres més reconeguts del programa, dirigint les emissions durant set anys. Este icònic duo, juntament amb la introducció d'altres personatges i formats com "Juga-la Babalà" i "Juga-l'a l'aigua", on els xiquets i xiquetes concursaven i participaven en activitats lúdiques, va aconseguir captar l'atenció dels més xicotets en els anys 90.

"Babalà Galàxia" va marcar una era d'innovació en utilitzar un escenari virtual, presentat per María Abradelo al costat de personatges virtuals com "el gos virtual" i el robot "Bolet". Esta etapa, que va durar quatre anys, va mostrar com el programa va saber adaptar-se a les noves tecnologies sense perdre la seua essència. En els seus anys finals, el gos de raça Bull Terrier Anglés "va prendre vida" i va presentar el programa acompanyat pels personatges humans Pau i Nina.

De Diego i Fani a Xoni, Poti i Tiriti

El programa va començar en 1990, presentat per Diego Braguinsky i Fani Grande, els qui també havien estat al capdavant del començament de les emissions de Canal 9 Televisió Valenciana el 9 d'octubre de 1989. En esta etapa, el programa comptava amb un plató ple de xiquets i xiquetes que participaven en divertides proves. Les sèries d'animació, com Les Tortugues Ninja o Bola de Drac, es van convertir en el plat fort del programa.

En 1991, la parella de presentadors va canviar a Fani Grande i Robert Esteve i, un any més tard, en 1992, va canviar radicalment el format amb l'arribada dels presentadors Xoni (Ricardo Jordán), Poti (Carme Juan) i Tiriti (José Vicente Baynat), amb una estètica moderna i noves mascotes animades, mentre sèries com a Bola de Drac Z, Musculman i Doctor Slump van continuar sent les favorites.

María Abradelo i el gos Babalà

En 1996, Paqui Rondán va prendre les regnes del programa i va presentar al nou Babalà Club, amb una nova mascota, un gos Bull Terrier anomenat Babalà. María Abradelo va assumir la presentació en 1997, portant al programa a una nova era. Durant este temps, Babalà Club es va caracteritzar per decorats vibrants, activitats físiques i musicals, i la inclusió de sèries de producció valenciana com Las tres mellizas.

A principis dels 2000, el programa es va situar en una golfa fictícia on María Abradelo convivia amb altres personatges joves i xiquets, protagonitzant gags i cobrint esdeveniments locals com les Falles i les Fogueres. Entre 2002 i 2006, la trama es va centrar en la nau Babalà, amb María, el gos Babalà i la màquina voladora Bolet explorant l'espai. En 2006, els nous presentadors Pau i Nina van portar frescor al programa, amb decorats que s'assemblaven a parcs infantils i cançons com El rock del Babalà i el Rap del Babalà.

Etapa final

El març de 2009, el programa va patir un altre canvi de nom, passant a dir-se BabaClub, introduint una sèrie de marionetes amb un estil similar als Lunnis de TVE. Els personatges, que incloïen a Babalà, BabaDo, BabaRré i altres, vivien en el taller del professor Sol, formant un grup de música.

El tancament de Canal 9 el novembre de 2013 va marcar la fi d'una era per a Babalà Club, però el seu llegat perdura en la memòria d'aquells que van créixer amb ell. Al llarg de les seues diverses etapes i canvis, Babalà Club no sols va entretindre, sinó que també va educar i va promoure la cultura valenciana, deixant una marca indeleble en la història de la televisió autonòmica.

Destacats