L'oci i estil de vida han canviat radicalment en els últims anys i gran part de la societat busca l'entreteniment en les noves tecnologies, especialment des de casa. Este mur és el que tracten de trencar els museus valencians este dissabte, quan se celebra el Dia Internacional i Nit dels Museus, una iniciativa impulsada pel Consell Internacional de Museus (ICOM) que impulsarà l'experiència artística en directe en més de 37.000 sales de tot el món.
I és que el gran nombre de sales museístiques de la capital del Túria ha preparat el seu propi programa per a esta jornada, la majoria amb obertures gratuïtes, visites comentades a les seues exposicions vigents o activitats complementàries per a completar la festa, com a concerts o tallers.
Diferents formats que tenen un repte comú: reivindicar l'important paper que juguen els museus en la societat. Així ho reivindica un any més ICOM, que enguany proposa com a tema per a la jornada 'Museus per l'educació i la investigació', assenyalant la "importància dels museus com a institucions educatives dinàmiques que fomenten l'aprenentatge, el descobriment i la comprensió cultural".
Per exemple, CaixaForum València celebra enguany el seu segon aniversari en l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències i des de fa setmanes ha anunciat una àmplia campanya per a esta jornada. Ho fa apostant per les famílies, ja que, a més de les visites gratuïtes a les exposicions, inclou visites familiars comentades o tallers infantils, també gratuïts, perquè les més xicotetes i xicotets visquen la festa en primera persona i experimenten a través de la ciència i l'art.
"Omplirem CaixaForum de vida tant amb el Dia dels Museus com amb altres iniciatives que tindrem més endavant, com les Nits de Juny. En el cas del Dia i la Nit dels Museus tenim propostes per a tots els gustos i moltíssimes activitats en tot moment", assenyalava el seu director, Álvaro Borrás, a València Extra. Este museu, que habitualment té un preu de 6 euros per a les seues entrades generals -gratuït per a clients de La Caixa-, oferirà tot gratuït el dissabte, reservant prèviament la invitació i indicant horaris perquè els seus assistents puguen organitzar l'experiència.
Un altre cas: el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). En línia amb l'anterior, l'emblemàtic museu proposa tallers infantils científics i creatius, planetari, concerts, arts escèniques i visites guiades. No es tracta de veure, sinó de viure l'experiència en directe, connectar amb les diferents propostes. Cosa que ja es realitza en tots els museus valencians de manera habitual, però que ara s'acosta encara més al públic.
"Sempre donem especial transcendència a este dia i ens sembla fonamental celebrar-lo tots els museus junts a nivell internacional. Tenim molt públic assidu, però esta celebració ens ajuda al fet que aquell que no ve tant trobe un motiu més per a vindre. Volem que cadascun es configure el seu propi programa i que la gent isca de casa i veja que efectivament som útils i fonamentals per a la societat", valora Rafa Company, director del MuVIM.
Principals propostes a València
Així, tots els museus de València obrin en horari més ampli -fins a la nit-, de manera gratuïta o amb ofertes per a unir-se a esta jornada d'impuls i posada en valor. En el cas de CaixaForum, per exemple, es poden veure les seues exposicions actuals -'Interior Berlanga' i 'Visions expandides. Fotografia i experimentació'- de manera lliure o guiada, però també es pot participar en tallers relacionats amb la música o la fotografia experimental. Fins i tot hi haurà concerts i es podrà conéixer el mateix edifici, un dels més curiosos de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Respecte al MuVIM, la celebració abasta el cap de setmana íntegrament i encara que totes les activitats són gratuïtes, en algunes cal reservar prèviament la plaça. El dissabte obri de 10.00 a 00.00 hores amb tallers científics sobre il·lusions òptiques, avanços i descobriments o biologia, sobre còmics o artístics; també amb sessions de planetari sobre els confins de l'Univers o propostes lúdic musicals.
Així mateix, hi ha visites guiades a les seues exposicions permanents - 'L'aventura del pensament', 'La maqueta del pare Tosca: 300 anys després', la Torre Medieval, i 'La biblioteca del MuVIM- i a les temporals, com 'FashionArt', EspaiEnd, 'Didín Puig. Una dona compromesa', 'Trames', 'IV Premi Internacional MAKMA: Felicitat_In_' o '15 anys de l'Equip Límit'.
Cal destacar també l'àmplia proposta dels museus municipals. El Museu d'Història de València, la Casa Museu Benlliure i el Museu de Ciències Naturals oferixen visites comentades i tallers. També es pot descobrir l'interior dels refugis antiaeris de València.
Quant a l'Institut Valencià d'Art Modern, destaca no sols la possibilitat de veure les seues noves exposicions o la recentment restaurada muralla medieval de València, sinó també les seues ponències, experiències performatives o programació nocturna, que inclou la visita a 'Un contínuum comú indefinidament lusità', amb més de 130 artistes de la col·lecció de l'IVAM. Una programació que va del 13 al 19 de maig coincidint també amb el 35 aniversari del centre.
Un altre dels centres nous que s'unix a esta cita és el Centre d'Art Hortensia Herrero. Destaca especialment la visita del mateix espai que finalitza amb un taller familiar o una visita dinamitzada que presta especial atenció a obres on la llum juga un paper fonamental. Tot això de manera gratuïta i amb horari fins a les 00.00 hores, segons ha assenyalat el centre.
Una infinitat de formats i llenguatges a les sales públiques i privades de València que pretenen democratitzar la cultura i demostrar que no són mers contenidors, sinó espais plens de vida i reflexió.