El Palau de les Arts Reina Sofia estrena este dijous, 23 de maig 'Tránsito', de Jesús Torres, un dels grans èxits de l'òpera en espanyol dels últims anys, en un nou muntatge amb firma del prestigiós director d'escena valencià Carles Alfaro.
El director artístic dels Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat hui als mitjans de comunicació este títol juntament amb el seu compositor, Jesús Torres, el director musical, Jordi Francés, i el director d'escena, Carles Alfaro.
Amb 'Tránsito', segons ha explicat Iglesias Noriega, Les Arts esmena una de les assignatures pendents en el seu historial artístic: "l'aposta per l'òpera espanyola actual". Estrenada a Madrid en 2021, l'obra, que va obtindre una excel·lent recepció de públic i crítica, es convertirà en la primera òpera en espanyol contemporània que el teatre d'òpera valencià presenta en temporada.
Basada en un text del 'valencià d'adopció' Max Aub, convertit en llibret pel mateix Jesús Torres, Les Arts ha encomanat a un altre destacat valencià, Carles Alfaro, la direcció escènica del nou muntatge de 'Tránsito', coproduït amb el Teatre Colón de Buenos Aires i l'Auditori de Tenerife.
'Tránsito' és una òpera de cambra, que consta de 12 escenes o 'instants' que es desenvolupen en una nit d'agitat entreson d'Emilio, exiliat a Mèxic, en la qual dialoga amb la seua esposa Cruz, que ha romàs a Espanya al costat dels seus fills, i la seua actual companya sentimental al país asteca,Tránsito.
Escrita per a una orquestra de díhuit músics, la premsa especialitzada ha elogiat el treball de Torres amb una partitura d'enorme riquesa instrumental i de gran força narrativa, en la qual música i text van de bracet. De fet, el propi compositor explica que l'aparició de cada personatge està lligada a una mena de densitat, de manera queTránsito és estatisme i tranquil·litat, mentre que, en les seues intervencions, Cruz comporta tensió, remordiment, retret constant...
Jordi Francés, per part seua, remarca l'exuberància de la partitura de Torres, que conté, així mateix, "parts molt exigents, com és el cas de l'acordió, el piano o la percussió". La vocalitat és un altre dels aspectes fonamentals d'esta òpera, com assenyala el director de Banyeres de Mariola, ja que "Jesús Torres ens mostra amb 'Tránsito' que el castellà funciona tan bé per al cant com el fan altres llengües de la tradició operística".
Carles Alfaro realitza la seua primera incursió operística en Les Arts amb esta nova producció, amb escenografia de Luis Crespo, vestuari de Carmen Arce, il·luminació d'Antonio Castro i vídeo d'Amador Artiga.
Emergents cantants conformen el repartiment, en el qual, excepte la mezzosoprano navarresa Carmen Artaza (Tránsito) i el baríton català Toni Marsol (Emilio), repetixen els mateixos intèrprets que van estrenar 'Tránsito' a Madrid: els antics integrants del Centre de Perfeccionament dels Arts, el baríton saragossà Isaac Galán (Emilio) i el tenor cordovés Pablo García López (Pedro), i la soprano catalana María Miró (Cruz).
'Tránsito' es representarà els dies 23, 25 i 26 en el Teatre Martín i Soler. Les entrades tenen un preu únic de 25 euros.
Activitat didàctica
Amb motiu de l'estrena de 'Tránsito', Les Arts ha posat en marxa una àmplia temàtica d'activitats divulgatives. A més del col·loqui 'Perspectives', que, per primera vegada fora de la seua seu en Les Arts, se celebra en el Centre del Carme de Cultura Contemporània, 'Les Arts és Educació' proposa una intensa agenda didàctica al voltant de l'òpera de Jesús Torres i de l'obra de Max Aub.
En este sentit, 'Les Arts és Educació' ha posat iniciat una sèrie de trobades d'enfocament multidisciplinari al voltant de 'Tránsito', des dels aspectes musicals, amb els conservatoris superiors de València i de Castelló; passant per la posada en escena i la pròpia producció, amb les escoles superiors d'Art Dramàtic i de Disseny de València; així com per la pròpia dramatització amb lectures amb els estudiants de batxillerat d'Arts Escèniques.
En l'àmbit universitari, per part seua, l'oferta inclou tant cursos i sessions monogràfiques de l'òpera de Jesús Torres, amb la Universitat de València i la UPV, així com un taller pràctic amb CEU Cardenal Herrera, que s'han complementat amb la conferència del professor universitari i crític teatral Nel Diago 'Tránsito Espanya-Mèxic', en col·laboració amb la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos i la Fundació Max Aub.
Així mateix, la figura de Max Aub i la seua obra 'Manuscrit Corb', seran l'eix vertebrador d'un dels tallers programats en el Centre Penitenciari de Picassent com a part de les propostes de 'Les Arts és Inclusió'.