Cultura

Les arts escèniques per a la infància i la joventut: la lluita per no caure en la infantilització

Creadors i creadores, programadores, distribuïdores i un ampli conjunt de professionals del camp debaten el seu estat actual en la Trobada de Dramatúrgia per a la Infància i la Joventut

1 minut

Xiquets entren al Teatre Principal per a veure una obra d'Escalante (Vicente A. Jiménez)

"Ha canviat el teatre dirigit a la infància i la joventut en els últims anys?" "la dansa aconseguix acostar-se prou a este grup?" "què han de tindre les propostes per a arribar a les xiquetes i xiquets i adolescents?" Totes estes qüestions són posades sobre la taula en la Trobada de Dramatúrgia per a la Infància i la Joventut de 2024, una cita que enguany se celebra a València i que va començar este dimecres, però seguirà fins al divendres 17 de maig.

Multitud de creadors i creadores, intèrprets, empreses distribuïdores, programadores, professionals de mediació de València, de la resta de l'Estat i de països com França... han participat en la primera jornada de la trobada, celebrada en el hall del Teatre Principal de València. Este serà el principal espai de les activitats, encara que també n'hi haurà en Ribes Espai Cultural o la seu de la fundació SGAE de València.

Organitzat per Escalante, l'Associació d'Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET) i l'Association Internationale du Théâtre pour l'Enfance et la Jeunesse (ASSITEJ), la trobada té com a objectiu reunir professionals i agents del sector de les arts escèniques per a compartir preguntes, reflexions i eines entorn de la dramatúrgia dirigida per a la infància i la joventut, tal com han assenyalat Marylène Albentosa, directora i coordinadora artística d'Escalante; Sonia Alejo, en representació d'AVEET; i Gonzalo Moreno, secretari general d'ASSITEJ.

Situació actual

Organitzadors de la Trobada de Dramatúrgia per a la Infància i la Joventut 2024

La primera taula de debat s'ha centrat en la situació actual de la dramatúrgia per a la infància i la joventut a través de projectes que es troben en desenvolupament, com és el cas d'Escalante, amfitrió d'esta cita i punt de partida del debat. Així, s'ha posat en valor els seus quasi 40 anys acostant el teatre, la dansa o el circ als centres educatius des d'Educació Infantil fins a Primària i Secundària, sumat a les seues funcions per a famílies, el Premi Escalante per a textos teatrals dirigits a este públic al qual pot presentar-se qualsevol dramaturg o dramaturga i la convocatòria de producció d'obres creades per companyies valencianes. "Què necessiteu de les administracions públiques?", ha preguntat Albentosa.

En este sentit, part dels presents han assenyalat que "és necessari que les administracions públiques impulsen projectes" similars a este, posat en marxa per la Diputació de València, ja que este sistema "permet connectar a la comunitat educativa i al sector escènic des de les aules", garantint que totes i tots des de la primera infància, i siga com siga la seua situació socioeconòmica, puguen accedir a això.

Quin paper han de jugar les aules? A més de fomentar eixides per a gaudir d'estos espectacles al llarg del curs, diversos dels assistents han insistit que "s'ha de treballar amb els dossiers pedagògics", elaborats per les companyies per a treballar amb el professorat els missatges que es llancen al llarg de l'obra i la reflexió que s'ha de fer, "allunyant-se d'una obra com una mera proposta estètica".

Sobre esta qüestió, un dels principals focus del debat ha sigut instar les administracions, com a grans programadores i "democratitzadores de la cultura" a "apostar per obres que no caiguen en la infantilització", sinó tot el contrari, que "aposten per obres que tinguen un missatge social, una reflexió, una idea" que vaja més enllà de la història amb introducció, desenvolupament i desenllaç de mer entreteniment. És així, han comentat varis i diverses professionals de la trobada, com s'aconseguix acostar arts escèniques de qualitat.

Així i tot, per a això és fonamental que les companyies "arrisquen, que no se censuren", que posen temes en escena sense por a com pot prendre-s'ho el públic infantil o, sobretot, els joves. Amb un bon llenguatge en escena i un bon text, asseguren, es pot transmetre una idea de la seua realitat amb múltiples capes de lectura comprensibles no sols per a adults, que no han de quedar tampoc aliens a estes propostes.

Taula de debat en la Trobada de Dramatúrgia per a la Infància i la Joventut 2024

El primer dia de la trobada també ha servit per a analitzar un dels principals motors de creació d'obres dirigides a este públic, i claus per a eixa lluita per la qualitat: les editorials. Són moltes, però en paraules de Moreno, "continua havent-hi por i dificultats per a especialitzar-se en textos teatrals", per la qual cosa és un repte pendent reforçar este sector com a element clau per a impulsar les arts escèniques dirigides a la infància i la joventut. A la vesprada estes han pres protagonisme amb la presentació de novetats editorials a nivell internacional i la lectura de fragments d'autors i autores.

Professionals i activitats

Fins al divendres, València acull la trobada amb diverses taules de debat, lectures dramatitzades, obres de teatre, laboratoris de creació i tallers dirigits a professionals. Tots ells, es poden consultar en la web.

Xavo Giménez (La Teta Calva), Fernando Flores (Flores Teatro Danza), Enrique Cabrera (Aracaladanza), Clara Crespo (Fil d'Arena), Paula Romero, Raúl Mendoza (La Coja Dansa), Boris Schoemann (Los textos de la capilla​), Maddie Hindes (Nick Hern Books​), Emile Lansman​ (Lansman​ Editeur), Marie Pierre Cattino (Koïne Editions), Marina Bollaín, Berta del Río, María J. Caamaño, Eva Llergo, Nacho Ortega (ESAD Astúries), Esther Alabor (ESAD València), Gemma Quintana (Escola Canària d'Actors) i Itziar Pascual (RESAD), entre altres, intervindran en la trobada.

'Menut Teatre'

La celebració de la trobada coincidix amb l'inici del cicle 'Menut Teatre' d'Escalante, dirigit a la primera infància. Així, del 15 al 19 de maig hi haurà funcions de 'Miedo come todo... sueños al vuelo' de la companyia mexicana Flores Teatro Danza en Ribes Espai Cultural, que s'inserix directament en les jornades. I del 22 al 25 de maig estaran 'Crassh Babies 2.0' de We Tum Tum (Portugal) en el Principal i 'Textures' de la companyia catalana La Curiosa, en Ribes Espai Cultural.