El Festival de Piano Iturbi 2024 torna del 13 al 22 de juny amb el talent internacional de sis mestres a dos mans i la descentralització cap als municipis com a eixos principals d'esta tercera edició. Un programa que tracta de complementar el Concurs Internacional de Piano de València Iturbi cada dos anys i que va arrancar al maig el seu cicle de recitals tant a la província de València com fora d'Espanya.
"Amb el festival i el cicle d'enguany complim amb l'objectiu de deslocalitzar la cultura i aproximar-la als pobles de la província, que és un dels senyals d'identitat d'esta corporació. Així els habitants de nombrosos pobles podran gaudir de la millor música sense haver de moure's de les seues localitats", va subratllar Paco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València, durant la seua presentació, en la qual va destacar el valor de comptar amb Ana Guijarro com a nova directora d'esta cita.
Sis grans mestres del piano
Com en les edicions anteriors, en el festival participen els guanyadors i guanyadores del Premi Iturbi de l'any anterior, per la qual cosa són sis les promeses que es podran gaudir en esta ocasió. "Es tracta d'un festival amb projecció internacional, amb intèrprets de diferents països, i que destaca per la pluralitat tant en les edats dels pianistes, que van des del jove Juan Floristán fins a Joaquín Achúcarro, com en els estils musicals, destacant la figura de l'intèrpret de jazz Iván 'Melón' Lewis", en paraules de Guijarro.
El primer a començar el cicle esta vesprada, a les 19.30 hores en el Teatre Principal de València, és Claudio Martínez Mehner. La seua trajectòria li ha fet guanyar primers premis en els concursos internacionals "Fundació Chimay" a Bèlgica, "Pilar Baiona" de Saragossa i "Dino Ciani" de Milà, però també actuar com a solista per tota Europa, els Estats Units, Rússia, Centreamèrica, Corea i el Japó. Actualment, és professor a les Escoles Superiors de Música de Basilea i de Colònia i professor associat de l'Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid.
Pren el relleu Iván 'Melon' Lewis amb tres passes el 14 de juny a les 19.30 hores en el Teatre Principal; el 15 a les 19.30 hores en la sala d'actes de la Casa de Cultura de Torrent; i el 16 a les 19.00 hores en el claustre de la Casa de Cultura d'Alzira. Guanyador del Latin Grammy 2021 al Millor Álbum de Jazz Llatí amb el disc "Voyager", Melon té molta presència en els festivals i sales de jazz dt.́s importants a nivell mundial, com el Jazz in Marciac, San Francisco Jazz, Nova York – Blue Note Jazz club, Washington Kennedy Center, Montreaux Jazz Festival, Festival de Jazz de Barcelona, Jazz Plaza de l'Havana, cites que li han permés compartir escenari amb les figures més rellevants del gènere.
El 15 de juny també és el torn de Juan Pérez Floristán, que des de Sevilla va decidir traslladar-se a Berlín per a fer el salt a la seua carrera com a pianista a nivell internacional. Ha tocat amb formacions com la BBC Philharmonic Orchestra, L'Orquestra Filharmònica d'Israel, la Filharmònica de Sant Petersburg, l'Orquestra Nacional d'Espanya, la Camerata de Jerusalem, l'Orquestra Simfònica de Monterey (els EUA), l'Orquestra Simfònica de Malmö, la Real Orquestra Simfònica de Sevilla i l'Orquestra de Barcelona. Amb este festival, actua el 15 de juny en el Teatre Principal a les 19.30 hores.
El 16 de juny a les 19.30 hores l'emblemàtic teatre del carrer Les Barques torna a inundar-se de música amb Akiko Ebi. En els seus més de trenta anys de carrera, Ebi ha participat activament en festivals de música i ha realitzat gravacions per a TV i ràdio al Japó, Europa, els Estats Units, el Canadà, Llatinoamèrica, Rússia, la Xina i Orient Mitjà. Ha actuat amb nombrosos directors com Skrowacewski, Brüggen, Foster, Janowski, Sinaisky, Guschlbauer, Calderón, Koschler, Fournet, Sado, Inoué, Kobayashi, etc., i amb orquestres com les filharmòniques Nacional de Varsòvia, de Radio França, de Montecarlo, de Luxemburg, del Japó i Nova i les simfòniques NHK, Yomiuri Nippon, del Japó, Nacional de l'Argentina, que se sumen a un ampli llistat de guardons.
El gran Joaquín Achúcarro no falta a esta cita. El mestre ha recorregut els escenaris nacionals i internacionals més destacats com a solista i amb nombroses orquestres, amb directors de prestigi com Claudio Abbado, Zubin Mehta, Riccardo Chailly i Sir Simon Rattle. Des de 1989 és titular de la Càtedra Especial Joel Estes Tate de Piano en la Universitat Metodista del Sud a Dallas (els Estats Units), on es va crear la Fundació Joaquín Achúcarro en 2008. Ha realitzat més de vint-i-cinc gravacions d'àlbums.
En esta ocasió, Achúcarro oferirà el seu concert amb l'Orquestra de València, dirigida per Álvaro Albiach, el dia 21 de juny a les 19.30 hores a la sala Iturbi del Palau de la Música. Es tracta d'un concert molt especial perquè està dedicat a la memòria de l'arquitecte José Maria García de Paredes en el centenari del seu naixement i emmarcat en l'àmbit dels concerts a ell dedicats en els grans Auditoris d'Espanya construïts segons els seus projectes.
Finalment, l'encarregat d'acomiadar el festival és Nelson Goerner també a la sala Iturbi del Palau a les 19.30 hores del 22 de juny. El pianista argentí actua amb freqüència al costat d'orquestres com la Filharmònica de Londres, Filharmònica de la BBC, les Orquestres Nacionals d'Escòcia i de Gal·les, de Manchester, MDR de Leipzig, Orquestra de la Suisse Romande, Orquestra del Segle XVIII, Simfonia Varsòvia, Filharmònica de la Ràdio Holandesa i les Simfòniques de Viena, Singapur i de la NHK de Tòquio, i és un dels pianistes més destacats de la seua generació.