Arranca el festival itinerant de teatre Rayuela'24 en Sala Russafa

Guardar

'El patio de las moreras'
'El patio de las moreras'

La literatura focalitza la programació d'esta setmana en Sala Russafa. El centre de creació, formació i exhibició d'arts escèniques fundat i gestionat per la companyia Arden Producciones acull per primera vegada a València el festival itinerant Rayuela'24.

És la quarta edició d'esta iniciativa impulsada per l'associació EnCompañías, que reunix formacions veteranes de les arts escèniques de nou comunitats autònomes entre les quals es troba Arden. David Campillos, soci de la companyia i programador de Sala Russafa ha coordinat la visita a la capital valenciana d'este festival que també oferirà activitats paral·leles per a professionals. "Per al públic, és una oportunitat per a veure el treball de formacions que tenen una trajectòria molt solvent, la majoria d'elles amb uns 30 anys de treball a la seua esquena i amb abordaments molt diferents de les arts escèniques. És una prova de la riquesa i varietat del teatre que s'està fent al nostre país des de la iniciativa privada". Des del 26 de setembre fins al 24 de novembre seran cinc les peces programades.

La primera i com a amfitrions correspon a Arden Producciones, que presenta a la ciutat la versió en castellà del seu últim espectacle, Damas Malditas, estrenat en valencià el mes d'abril passat. Després del seu pas pel Festival de Peníscola este estiu, arriba a la cartellera de valenciana esta revisió del fenomen psicològic del bovarisme: la insatisfacció entre les expectatives i la realitat, generalment atribuïda a les dones. El text revisa la visió oferida fins al moment de tres icones de feminitat que han marcat el concepte de l'amor, la sexualitat i la independència des de finals del S.XIX fins als nostres dies. Es tracta de les heroïnes literàries Madame Bovary, Ana Karenina i La Regenta.

Per primera vegada prenen la paraula per a comptar, des de la maduresa i amb perspectiva de gènere, la seua pròpia història en un espectacle esguitat de tocs d'humor; amb referències a temes vigents, com la violència vicària; i on les paraules de Flaubert, Tolstoi i Clarí s'entremesclen amb la trama creada per Chema Cardeña, autor i director d'esta peça interpretada per Carme Juan, Pepa Juan, Rosa López i Darío Torrent, que estarà en cartell fins al 6 d'octubre.

"Després d'este primer espectacle venen quatre estrenes en la Comunitat Valenciana on es poden veure des de l'abordatge de clàssics contemporanis a la versió escènica d'èxits cinematogràfics o un naturalisme amb factura del segle XXI", explica Campillos. Del 10 al 20 d'octubre és el torn d'Hijas de la misericordia, una coproducció d'Iguana Teatre i Teatre Principal de Palma (Balears) al costat d'Albena Produccions (CV) i Teatre del Temple (Aragó). La primera setmana s'oferirà la versió en castellà i la segona en valencià (Filles de la misericòrdia) d'esta obra creada a partir de testimoniatges de dones acollides en un hospici mallorquí en els anys 80 per represàlies polítiques, complicacions familiars o situacions de desemparament. Circumstàncies tràgiques de les quals florirà una sòlida amistat.

Del 31 d'octubre al 3 de novembre, el festival Rayuela'24 oferirà Don Juan en los infiernos, versió escènica de la pel·lícula de Gonzalo Suárez. Teatre Che i Moche (Aragó) arrepleguen el mite del conqueridor, però en el seu declivi físic i en la decadent Espanya de Felip II. Pren el relleu en la programació Vaivé Produccions (País Basc) amb El pati de les moreres del 8 al 10 de novembre. Una peça en la qual el seu protagonista, de tornada a l'antiga casa familiar, es veu transportada pels records, fantasies i realitats de la seua història personal. I tanca el festival tot un referent: Talaia (Andalusia) presenta un personal muntatge d'Esperant a Godot, del 21 al 24 de novembre. Les pintures de Magrite i els dibuixos d'El Roto influencien un viu acostament a este clàssic universal del segle XX.

Una programació per a la qual continua activa la promoció de llançament de l'arrancada de temporada de Sala Russafa. Fins al 30 de setembre es realitza un 25% de descompte en la venda anticipada dels espectacles de teatre per a adults i familiars que formen part de la programació fins a novembre, incloent-hi el festival Rayuela'24.

Borja Vilaseca presenta el seu últim llibre i realitza una revisió crítica de la soledat

Dins de les activitats paral·leles de Sala Russafa, el dimecres 25 acull la presentació del nou llibre de Borja Vilaseca. Amb obra publicada en 23 països, en el seu nou volum aborda el que denomina l'"epidèmia psicològica del segle XXI". La soledat és un fet, prop d'un terç de la població espanyola viu sola, segons les dades d'Institut Nacional d'Estadística. Un percentatge que ascendeix en altres països del continent, arribant al 50% a Suècia.

L'autor català aborda en Mestressa la teua soledat (Vergara, 2024) la diferència entre estar sol i sentir-se només, entre la solitud i la soledat, amb evidents connotacions negatives. També analitza comportaments com la 'sociodependència' i la 'nicotina social'. És a dir, la dependència de la vida social i la necessitat irracional d'un constant contacte amb altres persones, ja siga a través d'eines digitals o de manera analògica.

"Com més es desenvolupa tecnològicament un país, més sols i aïllats diuen sentir-se els seus ciutadans", explica Vilaseca, per a qui es tracta d'una de les grans ironies del nostre temps, on les persones es mantenen "endollades a pseudorealitats" a través de les pantalles. Una situació que drena físicament, esmussa mentalment i desconnecta espiritualment. A través d'un recorregut per alguns conceptes i comportaments culturalment apresos, l'autor proposa un acostament a este fenomen social més conscient i preparat, a nivell emocional i psicològic.

Escriptor, divulgador, conferenciant i creador de projectes pedagògics, Vilaseca s'ha posicionat com un dels referents de parla hispana en l'àmbit de l'autoconeixement i el desenvolupament espiritual, amb més de mig milió de llibres venuts. Amb accés lliure fins a completar aforament, els seus lectors valencians podran conéixer-li en la presentació del seu últim llibre. Un acte que obri les activitats paral·leles de la programació de Sala Russafa, que en el primer trimestre de la temporada inclou concerts, trobades i xarrades de diverses disciplines, a més de presentacions literàries, obrint el teatre de Ruzzafa a altres disciplines de la cultura i el pensament.

Destacats