Cultura

L'Aplec de Danses de La Vall d'Albaida reunirà centenars de persones a Ontinyent

La trobada serà este dissabte i promet ser una jornada festiva i de gran participació ciutadana

1 minut

Dansà Popular del Grup de Danses Associació 9 d'Octubre del Genovés

Ontinyent es convertirà en l'epicentre de la cultura popular valenciana amb la celebració del 45 Aplec de Danses de La Vall d'Albaida. Este esdeveniment, que tindrà lloc este dissabte 21 de setembre, comptarà amb la participació de centenars de balladors i balladores provinents de 15 municipis de la comarca, en una festa rotativa que posa en valor les tradicions i danses populars de la zona. Organitzat per una comissió local i recolzat per l'Ajuntament d'Ontinyent i la Mancomunitat de Municipis de La Vall d'Albaida, la trobada promet ser una jornada festiva i de gran participació ciutadana.

Programació Aplec de Danses

La programació començarà el divendres 20 de setembre, a les 22.30 hores, quan es durà a terme un assaig general de les danses en el mateix carrer, com a prèvia de la jornada principal.

El dia de l'esdeveniment, el dissabte 21 de setembre, les activitats començaran a les 17.30 hores amb la benvinguda als participants en la intersecció dels carrers Dos de Maig i Sant Antoni. A les 18.00 hores s'iniciarà el ball de les danses, que recorrerà els jardins del carrer Sant Antoni fins a la Plaça de la Coronació. En finalitzar, es durà a terme el tradicional fandango de les danses d'Ontinyent en una roda final.

La jornada conclourà amb una cercavila a les 21.30 hores, seguit d'un sopar per als participants en el CEIP Carmelo Ripoll a les 22.00 hores. El fermall d'or el posarà una actuació de música tradicional a càrrec del grup "La Comarcal", oberta al públic.

Ontinyent es prepara així per a rebre a veïns i visitants en una trobada que, una vegada més, posarà en relleu la riquesa cultural i les tradicions de La Vall d'Albaida.

Presentació de l'Aplec de Danses de la Vall d'Albaida

Posar en valor les tradicions

La regidora de Festes, Àngels Muñoz, i el regidor de Cultura, Àlex Borrell, acompanyats de diversos membres de la comissió organitzadora, han compartit tots els detalls d'este esdeveniment tan esperat. Muñoz destaca l'ardu treball de la comissió organitzadora, amb múltiples reunions i la incorporació d'iniciatives com el concurs escolar que va triar el cartell anunciador de l'esdeveniment, obra d'una alumna del CEIP Carmelo Ripoll. "Este esdeveniment posa en valor les nostres tradicions i fa visibles les danses populars d'Ontinyent i La Vall d'Albaida", assenyala l'edil, convidant la ciutadania a sumar-se a la celebració.

Per part seua, Àlex Borrell subratlla la rellevància cultural de la Trobada. "És una gran manifestació de la cultura popular valenciana, a la qual esperem que acudisquen moltes persones. Des de l'Ajuntament, aportarem les infraestructures i mitjans necessaris per a garantir que tot es desenrotlle amb èxit", afirma, agraint la implicació dels diferents departaments municipals i dels dansadors, dansadores, músics i músiques que participaran.

Per part seua, Joan Martí, veterà dansador i membre de la comissió organitzadora, va fer un repàs històric de les edicions anteriors a Ontinyent, recordant que en 1983 la Trobada va tindre lloc en l'Avinguda del Comte de Torrefiel i en 2005 en l'Avinguda Almaig. En esta ocasió, el carrer Sant Antoni serà el punt de partida. "Volem que siga un acte de promoció de les danses populars, amb molta participació de tot el món", afirma Martí.

A esta crida se suma Concepción Ballester, una altra veterana dansadora, qui emfatitza la importància de la participació de les noves generacions en esta manifestació cultural. "Convidem a tota la ciutat i a les poblacions veïnes a participar, especialment a la joventut, perquè coneguen les nostres arrels i contribuïsquen a l'èxit d'esta trobada", va declarar.