El passat 29 d'octubre va canviar la vida de moltes persones i de municipis sencers, però també dels qui estan al capdavant i darrere de projectes laborals i culturals que, si ja sobrevivien en un entorn difícil, ara el tenen més complicat. El sector de les arts escèniques és un d'ells i a les pèrdues econòmiques cal sumar el valor emocional d'eixos materials reduïts a enderrocs, que no podran tornar a pujar-se'n a un escenari per la DANA.
És el cas de companyies com Albena Teatre. El tàndem format per Carles Alberola i Toni Benavent celebra este 2024 el seu 30 aniversari, una efemèride que ha portat a la companyia valenciana a oferir una gran gira amb diversos espectacles d'entre les seues 30 produccions teatrals - a les quals se sumen les audiovisuals- per a reviure alguns dels seus espectacles més mítics.
No obstant això, la DANA ha provocat un gir de 180 graus. “Com a moltíssima gent i una gran part del sector, el nostre magatzem a l'Alcúdia s'ha vist afectat per les riuades i hem perdut gran part de l'escenografia, material tècnic, vestuari, cartelleria…”, conta Carles Alberola.
En total, uns sis camions han sigut necessaris per a traslladar tot eixe material reduït a enderrocs per les greus inundacions i es continua treballant a intentar salvar algunes coses. “Són 30 anys guardats ací. Una part de la nostra història que sempre portarem amb nosaltres a través d'espectacles que ja no podrem tornar a reposar”, explica.
La companyia valenciana ha aconseguit salvar alguns espectacles, però altres estan perduts o tractant de ser restaurats. Per a Alberola, la DANA ha suposat un “dur colp, perquè el sector viu en un equilibri molt fràgil que ara el tindrà encara més difícil”.
‘Imagina’t’
El dur colp que ha suposat la catàstrofe, amb més de 200 víctimes mortals, persones que continuen desaparegudes, municipis inundats, danys físics i emocionals irreparables… ha servit al dramaturg, director i actor d'Alzira per a escriure ‘Imagina’t’, la peça que el passat 25 de novembre va marcar la gala ‘Amunt el teatre per València’, una iniciativa solidària en la qual pràcticament tot el sector de les arts escèniques s'ha bolcat per a recaptar fons a benefici del sector de les arts escèniques valencianes.
Una vintena d'artistes van pujar a l'escenari del Teatre Tívoli de Barcelona, on es va celebrar la gala, per a mostrar els episodis que es van viure el passat 29 d'octubre i posteriorment, des de les crítiques a la gestió de la DANA fins al dolor de les famílies que han perdut als seus éssers estimats.
Ara, Albena Teatre ha représ el seu gira en municipis com Canals, Carcaixent o Vinaròs, després de veure gran part de les seues funcions cancel·lades o ajornades per la DANA, com tantes companyies que reclamen que les sales i teatres que seguixen en peus aposten per programar arts escèniques per a respondre a l'impacte en el sector i fer de la cultura una medicina per als qui seguixen afectats.
‘Amunt el teló per València’
‘Amunt el teló per València’ és una iniciativa coordinada pel sector públic i privat de les arts escèniques catalanes que ha involucrat a més de 60 entitats de tot l'Estat i que ha donat inici a una campanya de recaptacions destinades al sector escènic de València afectat per la DANA, sota la coordinació de l'Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques (AVETID).
Dirigida per Joan Arqué amb guió de Jaume Vinyes, la gala va reunir grans artistes sobre les taules, com Emma Vilarasau, Sol Picó, Joan Dausá, Mariona Escoda i Daniel Anglès, Cristina Plazas i Raquel Ferri, Clara i Ariadna Peya, Manel Rosés, Julio Manrique, Josep Maria Pou, Marta Roma, Miki Núñez, La Calòrica, Sopa de Cabra, Carme Portaceli, Judit Nedderman i Dagoll Dagom, amb Santi Millán com a presentador.
Elles i ells van rescatar obres lligades a la identitat i cultura valenciana i al seu sentiment de lluita i reivindicació. Des de versos del poeta Vicent Andrés Estellés, coincidint amb el centenari del seu naixement, fins a versions de Lluís Llach o cançons contemporànies sobre la resistència, com ‘No s’apaguen les estreles’ de Xavi Sarrià o ‘Crema-ho tot’ de Joan Dausà.
Poesia, música, peces de dansa, circ, teatre i projeccions de fotografies i vídeos sobre l'impacte de la DANA van evidenciar la greu situació que viu la societat valenciana i, entre ells, el sector de les arts escèniques, i també la necessitat de fer de la cultura un mitjà per a la recuperació dels municipis i de la mateixa ciutadania.
La recaptació íntegra de les entrades -amb un preu de 30 euros- i de la Fila Zero s'ha destinat al sector escènic valencià afectat per la DANA sota la coordinació d'AVETID. L'associació valenciana també ha obert el correu [email protected] per a reunir més fons i oferir informació sobre com col·laborar amb les empreses privades damnificades i que puguen, així, tornar a alçar el teló.