L'abril vinent en Sala Russafa vindrà marcat pel que va ocórrer en el mateix mes, però de 1995. És el moment en què Chema Cardeña i Juan Carlos Garés van fundar la companyia Arden Produccions, a la qual més tard es va unir David Campillos. Una formació valenciana que no sols crea i representa espectacles, també va posar en peus i gestiona el centre de creació, formació i exhibició d'arts escèniques de Russafa.
Per a celebrar tres dècades d'intensa vida, el 9 d'abril realitzen la gala Arden, 30 anys de teatre i vida. Un acte amb música en directe i convidats del món de la cultura que volen compartir amb el públic, fins a completar aforament.
Cardeña firma i dirigix esta proposta on les arts escèniques conviuran amb el record del camí recorregut i el reconeixement a companys del sector. Col·laboren intèrprets que han format part d'espectacles de la companyia, com Rosa López, Darío Torrent, Iria Márquez, Manu Valls, Raquel Ortells o Jaime Vicedo, entre altres. El mateix David Campillos al costat de José Montoro i Juanma Pastor (vocalista de Johnny B.Zero) interpretaran en viu versions de grans èxits que han format part d'alguns dels seus muntatges teatrals. I la posada en escena es completarà amb imatges i vídeos per a reviure moments d'una trajectòria en la qual han posat en peus 45 espectacles, han obtingut nombrosos reconeixements (incloent-hi prop de 40 premis i 60 nominacions en certàmens teatrals) i han sigut partícips de les diferents fases que ha travessat tant l'escena valenciana com la nacional.
Esta gala forma part del programa d'activitats amb les quals la companyia celebrarà en 2025 este aniversari. Va arrancar al gener amb el cicle de lectures dramatitzades Cremen, 30 anys de teatre. I continuarà al novembre amb la presentació d'un documental autobiogràfic.
Però abans, el 12 d'abril, té una altra fita assenyalada amb l'estrena absoluta d'un espectacle familiar, La reina pirata. Marta Salinas firma esta comèdia d'aventures dirigida per José Zamit. I els dos interpreten als coprotagonistes d'una proposta per a espectadors a partir de 6 anys que fusiona el món de la literatura amb la busca d'un tresor.
Amb valors com l'apoderament femení, la subversió dels rols tradicionals o la reivindicació de figures històriques femenines eclipsades pels seus companys homes, el text naix inspirat per dos personatges històrics reals, l'escriptor William Shakespeare i la bucanera Grace O’Malley. I trasllada al públic al segle XVI per a viure un motí a bord d'un vaixell que posteriorment naufraga. Llavors, l'escenari es transforma a l'illa deserta on descobrir alguns misteris en una nova proposta familiar d'Arden, que atrapa a xiquets i adolescents, però que també llança picades d'ullet als adults que els acompanyen.
EL CICLE DE COMPANYIES VALENCIANES CELEBRA EL DIA MUNDIAL DEL TEATRE I EL DE LA DANSA
Coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, el 27 de març arranquen les funcions de 'Hoy no estrenamos', una comèdia escrita i produïda per L’Om Imprebís (València) que es mantindrà en cartell fins al 6 d'abril, dins del XIV Cicle de Companyies Valencianes de Sala Russafa.
Michel López i Santiago Sánchez dirigixen esta desartillant declaració d'amor per les arts escèniques que transcorre, precisament, en una acadèmia d'interpretació. Un professor i el seu becari treballen amb un variat alumnat on hi ha des d'un militar a una ballarina, un preadolescent freak, un extorer o una infermera estressada, entre altres. A tots els donen vida Carles Castillo, Carles Montoliu, Víctor Lucas i el mateix Sánchez, quatre actors que es transformen en 16 personatges en una sorprenent peça que reivindica el teatre com una ferramenta per a millorar les nostres vides. Guanyadora del Premi del Públic al Millor Espectacle de Sala en la Fira de Teatre Castella i Lleó - Cuideu Rodrigo (2023), esta divertidíssima peça fa un alt en la seua gira nacional per a visitar València.
I, per a celebrar el Dia Internacional de la Dansa (29 d'abril), el cicle de programació dedicat a la creativitat valenciana acull a la prestigiosa coreògrafa i ballarina Eva Bertomeu. Atés que enguany cau dimarts, el cap de setmana previ a l'onomàstica (26 i 27 abril) podrà veure's el seu espectacle autobiogràfic Espantós.
Jugant amb el doble sentit de l'adjectiu que dona títol a la peça, que el mateix servix per a caracteritzar a una cosa enorme que a una cosa meravellosa, la ballarina i coreògrafa repassa en set escenes moments vitals crucials. I ho fa expressant-se sobre l'escenari amb els moviments més genuïns, els que estaven en el seu propi cos abans de conéixer, d'aprofundir, en la disciplina de la dansa. Bussejant en la seua memòria corporal i vital, rescata aquella manera d'expressar les seues emocions a través del ball que, d'alguna manera, ha marcat la seua posterior carrera, amb més de 30 espectacles creats i nombrosos reconeixements en certàmens coreogràfics nacionals, així com en els Premis dels Arts Escèniques de la GVA.
Este espectacle en format de sol, íntim, sincer i sorprenent, és el resultat de la investigació realitzada en una residència creativa en Carme Teatre, on va comptar amb la visió externa de companys de professió, com Toni Aparisi, Christine Cloux i Pau Aran. Una ocasió per a gaudir de la Bertomeu més valenta i autèntica.
LITERATURA, REFLEXIÓ I MÚSICA EN VIU, EN LES ACTIVITATS PARAL·LELES PREVISTES PER A ABRIL
Escriptora, creadora i amfitriona en la llibreria L'Imperi, així com gestora cultural, Mamen Monsoriu presenta el 14 d'abril la seua nova novel·la publicada per Espasa. Després dels poemaris Escalofríame (2018) i Imperatriz (2021), va passar a la narrativa amb Justícia poètica (2024). Un terreny en el qual aprofundix amb La segona, un text en el qual analitza les relacions amoroses desiguals.
Partint de dos personatges que mantenen una relació durant dos dècades on ella sempre és l'amant, mai la parella, l'autora es qüestiona què porta a dos persones a acceptar i mantindre un triangle amorós. Un tema que abordarà a partir de les 19:30h en la presentació oberta al públic (fins a completar aforament). Una trobada amb els seus lectors on també comentarà el seu passe a la novel·la i com integra la seua veu poètica en les seues creacions en prosa.
A més, entre les activitats paral·leles de Sala Russafa, el 2 d'abril s'inaugura el nou cicle de trobades obertes al públic Àgora SR amb la conversa ‘La crítica teatral en temps d'influència’. Un acte que va haver d'ajornar-se per la tragèdia del 29 d'octubre i que al març va patir un nou recés.
A la fi podrà celebrar-se esta xarrada en la qual els assistents podran compartir reflexions amb el crític teatral José Vicente Peiró (autor d'Aventures d'un crític sense dificultats, Ed. Posidònia); el soci fundador i productor d'Albena Produccions, Toni Benavent; el periodista i divulgador en xarxes socials de les arts escèniques Pablo Ricart; la jove creadora i intèrpret Candela Mora; l'autora i directora d'escena Isabel Martí o l'actriu presidenta de l'associació Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), María Almudéver, entre altres convidats. Un variat espectre quant a edats, dedicacions i experiències dins de les arts escèniques.
Potser el teatre més que altres expressions culturals troba cada vegada menys espai en els mitjans on es realitze una anàlisi i valoració de les creacions. Mentres que tampoc acaben de convertir-se en massius altres ferramentes, com a perfils en xarxes socials o pòdcast especialitzats. De tot ells parlaran els convidats i el públic en una trobada que arrancarà a les 19:30h amb accés lliure, fins a completar aforament.