Cultura

À Punt, la sexta corporació pública amb major pressupost total però l'última en percentatge pressupostari de la seua autonomia

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació rep 55 milions, menys del 0,3% dels pressupostos, mentre que el País Basc destina més de l'1% fins al 134,2 milions d'euros

1 minut

apuntnoticias

Els valencians i valencianes mereixen mitjans de comunicació públics de major qualitat. Així ho va fer saber Empar Marco, directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), al Consell el dilluns passat en la seua compareixença, on va aprofitar per a demanar més pressupost. Un fet que solament va rebre el suport de Compromís "per a complir amb el pressupost mínim aprovat per llei", segons el síndic Fran Ferri.

En concret, Marco demana augmentar el pressupost amb 14 milions d'euros més, fins a aconseguir 69 i "afrontar en condicions les tres cites electorals d'aquest maig". A més, ha recordat que en la llei es va establir un 0,3% del pressupost però ara rep el 0,27% i que és necessària aquesta injecció per a passar d'oferir "programació 'low cost'" a "continguts de qualitat".

Així mateix, la directora assegura que no solament es milloraria en aquest sentit, sinó que una part aniria per a remodelar les instal·lacions de Burjassot, com també ha defensat Enrique Soriano, president del Consell Rector. "Aquests diners no serien per al personal", ha aclarit Marco.

Compromís és l'únic partit que recolza aquesta demanada "perquè la llei marca el 0,3% del pressupost i ara no es compleix", en paraules de Ferri. No obstant això, Rosa Peris, diputada del PSPV, considera que podria augmentar el seu pressupost mitjançant publicitat, com en el cas gallec, i que "si es comptabilitza el 0,3%, no hauria de sumar-se el deute, encara que À Punt està treballant bé". L'altre soci, Podem, ha demanat al Síndic de Comptes que prenga mesures i faça un pla de treball "per a resoldre aquestes deficiències", segons Antonio Montiel.

D'altra banda, Toni Subiela, de Ciutadans, ha criticat que "aquest moviment solament evidencia la falta d'estabilitat i sostenibilitat dels mitjans públics valencians per part del Botànic" i que "augmentar el pressupost és un intent d'impedir que fracasse per complet". Rubén Ibáñez, del PP, ha lamentat "que À Punt haja hagut d'endeutar-se per a finançar-se" i que s'han perdut 6.695 euros en interessos "pel retard de la Generalitat a aportar els fons per al seu funcionament".

Entre 2,4 i 231 milions d'euros: el pressupost dels mitjans de comunicació públics d'Espanya

La comunitat autònoma que destina més pressupost total al seu ens públic de comunicació és Catalunya. En concret, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) rep 231 milions d'euros.

En segon lloc es troba l'Agencia Pública Empresarial de la Radio Televisión de Andalucía, que gaudeix de 140,3 milions d'euros per al seu funcionament. I una mica per sota, amb 134,2 milions d'euros, se situa Euskal Ibarri Telebista (EiTB), del País Basc.

En una posició que s'allunya de les tres primeres corporacions es troben els 97 milions d'euros de la Corporación Radio e Televisión Galicia (CRTVG), a la qual li segueixen els 70,3 milions de la Radio Televisión Madrid. La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), amb À Punt com a marca principal, es col·loca en sisé lloc amb els seus 55 milions d'euros.

A més, la Corporación Aragonesa de Radio y Televisión (CARTV) disposa de 47 milions de pressupost de la seua autonomia, per la qual cosa ocupa el lloc número set. Amb quasi dos milions menys es troba Radiotelevisión Canaria, que té 45,3 milions d'euros en aquest 2018. Quant a Castella-La Manxa, és la novena amb major inversió, ja que atorga 38,9 milions a l'Ente Público de Radiotelevisión de Castilla-La Mancha.

A aquestes els segueixen l'Ente Público de Radiotelevisión de las Islas Baleares i la Corporació Extremeña de Medios Audiovisuales, amb 31 i 23,9 milions d'euros per a funcionar, respectivament.

Les comunitats autònomes que inverteixen la menor partida pressupostària en els seus mitjans de comunicació públics són Múrcia, amb 5 milions per a la Radiotelevisión de la Región de Murcia; i Ceuta, que solament destina 2,4 milions d'euros per a la Radiotelevisión Pública de Ceuta. No obstant això, Cantàbria, Navarra, Castella i Lleó i La Rioja no poden dir el mateix, ja que no existeix aquest servei públic.

La valenciana rep el menor percentatge del total pressupostari

A pesar que la CVMC és la sisena quant a quantitat de pressupost, és la corporació pública que menys percentatge rep del total pressupostari de la seua comunitat autònoma. En concret, rep un 0,27% dels 19.956 milions del pressupost autonòmic d'aquest 2018, i es va aprovar per llei un 0,3%.

Per tant, i tal com indica Eldiario.es, les comunitats autònomes que destinen el percentatge més gran dels seus pressupostos són el País Basc (més de l'1%), Galícia (0,9%), Catalunya (0,71%), és a dir, les que tenen una llengua pròpia a excepció del cas valencià.

Etiquetes: