À Punt estrena el docuweb ‘Orgull d’horta’

El documental interactiu mostra les conseqüències del creixement urbà sobre l’horta valenciana amb peces audiovisuals i animació 3D

Guardar

orgull d'horta 06
orgull d'horta 06

Ja està disponible en el web d’À Punt el documental interactiu Orgull d’horta que mostra l’impacte del creixement urbà en la destrucció de sòl agrícola.Orgull d'horta combina animació 3D-web amb peces audiovisuals per a retratar en un format innovador les conseqüències del creixement urbà descontrolat sobre l'horta i l'Albufera valencianes. L’usuari pot explorar a vista d'ocell l'àrea metropolitana de València i descobrir, en breus peces documentals, les contradiccions d'un dels territoris més fèrtils i més pressionats urbanísticament de la Península.

L'àrea metropolitana de València ha perdut més del 60% de les seues terres cultivables en els últims 50 anys a causa del boom immobiliari, i la construcció d'infraestructures urbanes. Es tracta d’un espai en constant amenaça per l'expansió urbana, el turisme massiu, l'agricultura intensiva i el creixement del port. Parlem d'un espai singular per la seua situació ambiental i agrícola que compta amb l'horta urbana més antiga, extensa i important de tot Europa, amb un sistema de regadiu que data del segle XI. Dins d’aquesta àrea està l'Albufera, un parc natural amb una riquesa mediambiental extraordinària, que se sosté en un equilibri molt precari.

El protagonista principal d’Orgull d’horta és l’àrea metropolitana de València, però també tots els que s’estimen l’horta i han fet de la seua relació amb ella un mitjà de vida; llauradors, comerciants de proximitat, ecologistes, Síndics de séquies o afectats per decisions urbanístiques.

Orgull d’horta és un mapa navegable gràcies al qual es pot tindre una visió de conjunt de la seua situació actual, amb una mirada retrospectiva que ens ajuda a entendre com les decisions de creixement de la ciutat de València i el seu entorn metropolità han afectat aquest entorn agrari.

El docuweb és una producció d'Al Pati Produccions i Dacsa Produccions, que compta amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), À Punt Mèdia, la Diputació de València, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la col·laboració de l’associació de defensa de l'horta Per l'Horta i de Medialab Prado.

L’acte de presentació d’aquesta producció tindrà lloc aquesta vesprada a les 17:00 h a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). En l’acte participa la directora del projecte Isabel Fernández i comptarà amb la presència de l'activista ecofeminista Yayo Herrero; el portaveu de la plataforma valenciana per a la defensa del territori Per l’Horta, Josep Gavaldà; el director acadèmic de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València, José María García Álvarez-Coque; i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, així com amb diversos protagonistes del documental.

Arxivat a:

Destacats