13 anys de cultura i compromís social: Rambleta aposta en el seu aniversari per la infància i la joventut

Guardar

Imatge del teatre La Rambleta de València
Imatge del teatre La Rambleta de València

Rambleta celebra el seu tretzé aniversari reafirmant el seu compromís amb la cultura com a eina de transformació social. En esta ocasió, la celebració posarà el focus en la infància i la joventut, promovent iniciatives que, des de l'educació i la creació artística, conviden a reflexionar, prendre consciència i actuar.

En línia amb el seu compromís social i coincidint amb les celebracions del Dia Internacional de la Dona, el centre cultural presenta dues propostes de qualitat essencials en el panorama actual: el monòleg de Marina Marroquí, 'Això no és amor', i la quinzena edició del festival internacional 'Crit de Dona'. Totes dues iniciatives, des de diferents enfocaments, fomenten la reflexió, l'aprenentatge i el canvi social.

El 7 de març, la reconeguda divulgadora, activista i experta en violència de gènere, Marina Marroquí, presentarà en Rambleta el seu monòleg 'Eso no es amor'. Esta proposta, dissenyada per a previndre i detectar la violència de gènere en l'adolescència, ha recorregut més de 700 ciutats i impactat a més de 350.000 joves en l'última dècada, convertint-se en una eina clau per a l'educació en igualtat. El seu objectiu és connectar amb els adolescents en el seu propi llenguatge, convidant-los a qüestionar el seu entorn, generar pensament crític i reconéixer els senyals del maltractament abans que siga massa vesprada.

"Vaig crear el taller que m'haguera agradat rebre abans de conéixer al meu maltractador", afirma l'educadora social. Al llarg d'estos 10 anys, el monòleg ha evolucionat i s'ha enriquit amb cada història compartida, però la seua essència i propòsit continuen intactes: la sensibilització i prevenció de la violència masclista des de l'educació.

Esta edició del monòleg també tindrà un component solidari: tot el recaptat es destinarà als centres educatius afectats per la DANA, amb la finalitat de contribuir a l'actualització de les seues biblioteques i espais.

El compromís de Marina Marroquí amb l'erradicació de la violència de gènere ha sigut reconegut amb nombrosos guardons, entre ells el Premi Menina, la Medalla al Mèrit Policial de la Ciutat de Barcelona, el Premi Ana Tutor, i el seu reconeixement com una de de les 25 dones més influents en la història de la Comunitat Valenciana.

Paral·lelament, Rambleta acollirà la XV edició del festival cultural internacional 'Grito de Mujer', un esdeveniment multidisciplinari que es desenvolupa en més de 30 països durant el mes de març. Sota el lema 'No es un juego', el festival, coordinat a València per l'escriptora i activista cultural Patrícia M. Cuenca, se centra en el matrimoni infantil, visibilitzant la importància de promoure i respectar els drets de la infantesa.

El festival reunirà art, poea, música i dansa en una celebració del poder transformador de la cultura, amb tres grans moments:

7 de març – Inauguració de l'exposició 'Expo Grito de Mujer 2025': Una mostra col·lectiva en la qual diversos artistes plasmaran la seua interpretació de la temàtica del festival a través de diferents tècniques i estils. L'exposició podrà visitar-se en Rambleta fins al 23 de març.

12 de març – Coloquio 'La infancia y el poder transformador del Amor': Una conversa en la qual participaran Patrícia M. Cuenca, autora del llibre '¿Y si con el amor bastase?', al costat de l'escriptora i doctora en Filosofia Ana Noguera i l'editora Amelia Díaz. La sessió inclourà un recital de poea.

22 de març – Gala Artística de Clausura: Un esdeveniment en el qual la poea, la música, la dansa i la performance s'uniran per a donar veu al missatge de solidaritat, esperança i resistència que impulsa el festival.

Destacats