25n
25N
25N

Cultura reconeix el Museu de la Pilota de Genovés com a museu de la Comunitat Valenciana

Cultura reconeix el Museu de la Pilota de Genovés com a museu de la Comunitat Valenciana
27/03/2017 -

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut el Museu de la Pilota del municipi de Genovés com a museu de la Comunitat Valenciana. El Museu recull el llegat històric relacionat amb el joc de la pilota valenciana, la seua investigació, conservació i difusió a través d’exposicions i altres activitats. A més, s’encarrega de promoure la continuïtat generacional d’aquest esport que constitueix una de les manifestacions clarament valencianes.

El Museu de la Pilota va obrir les seues portes en 2003 al municipi de Genovés, localitat amb gran arrelament d’aquest esport autòcton. Acull material relacionat amb la pilota valenciana i amb qualsevol altra modalitat de joc de mans, ja siga a Espanya, Europa o Amèrica. A través de les seues activitats mostra els aspectes més propis de la pilota amb un objectiu bàsic: protegir i difondre el patrimoni cultural i esportiu de la pilota valenciana.

L’objectiu del Museu de la Pilota és reunir en un sol espai, de forma àmplia i precisa elements i documentació relacionats amb aquest esport. A més, per la seua proximitat amb el trinquet, pretén que aquest servisca de part viva i integradora del museu.

El centre és un espai obert, sense sales tancades, encara que cada espai està dividit visualment. En primer lloc, es troba una sala amb panells informatius i vitrines que contenen el material. Aquests panells parlen de l’esport de la pilota: de la seua vestimenta, de com són les pilotes que s’utilitzen, quines són les parts d’un trinquet, com es preparen la mà els jugadors en les distintes modalitats, quins són els colps utilitzats, etc. En les vitrines es presenta material relacionat amb aquest món, des de pilotes de qualsevol tipus fins a proteccions, cartells, medalles, fullets, etc.

El segon espai està dedicat a les maquetes de les distintes modalitats, des d’un frontó valencià fins a un carrer, passant pel tradicional trinquet. En una altra zona es troba la sala d’audiovisuals, on es poden veure les distintes projeccions, vídeos divulgatius, promocionals o partides concretes. Finalment, hi ha una zona interactiva on es pot trobar informació en les pantalles tàctils, reforçada per la biblioteca, on es disposa de fotografies, premsa i diverses publicacions.

El museu compta també amb un ‘galotxeta’, espai reduït on es pot practicar aquesta modalitat de la Pilota, especialment indicada per a persones que no estan familiaritzades amb aquest esport. A més, des del Museu es pot accedir al trinquet municipal, un trinquet actiu que està al servei del visitant on es pot veure l’espai que utilitzen els professionals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 5 =