25n
25N
25N

'Cultura online' del Consorci de Museus experimenta amb nous formats per a la dansa i la poesia

'Cultura online' del Consorci de Museus experimenta amb nous formats per a la dansa i la poesia
17/11/2020 -

Les propostes reunides de l’eix ‘Videodansa i acció poètica’ utilitzen la dansa com a vehicle d’expressió d’aspectes de la condició humana, com a bàlsam o teràpia. Videocreacions, instal·lació, ‘performances’ interactives. Poesia experimental. Poesia expandida i hibridada amb el visual. Improvisació oral. Intervenció poètica en l’inesperat. Entre les propostes hi destaquen poemes visuals, música, imatge i paraula que s’ofereixen a la interpretació obrint camins nous i innombrables.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha recordat que “‘Cultura online’ impulsa el desenvolupament d’una cultura híbrida, entre el presencial i el virtual. En aquest eix dedicat a la dansa i a la poesia, trobem peces d’arts escèniques que, després de la seua exhibició, es traslladen al terreny virtual amb la incorporació de diferents recursos que transformen la proposta en una nova creació i al mateix temps propostes que naixen ja en l’àmbit digital, en la xarxa i que han consolidat un format nou de comunicació i fusió de les arts”.

En un espai sense telons, sense llums, ni escenari, una intèrpret de 86 anys deixa entreveure la seua pell arrugada, el moviment limitat, el record difús, els peus castigats i la brillantor momentània de la mirada a través de la dansa.

El projecte d’Andrea Ríos Ruiz ‘Bailarina del olvido’ es basa en una producció audiovisual inspirada en la dansa com a vehicle d’expressió en persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer.

La companyia valenciana Otradanza (Asun Noales, Susana Guerrero, Pepe Andreu i Luis Ivars) presenta una de les seues últimes produccions ‘Rito’, en format audiovisual amb alguns recursos cinematogràfics que s’incorporen a la mateixa creació escènica. ‘Rito’ és la celebració d’un mite, d’una història fabulosa que explica, sense paraules, aspectes de la condició humana i de les forces de la naturalesa. El caràcter simbòlic d’aquesta producció artística complexa cobra forma a través del cos, l’escultura, la llum, i el so, i usa com a aglutinant i com a mitjà la coreografia i la instal·lació.

L’obra ‘Quan els ocells prenen el vol’ de Carlos Peñalver va rebre el Premi Alacant a Escena en 2019. Un violinista en directe, dos intèrprets, una il·luminació de cinema i una senzilla gravació són els elements que componen aquesta videocreació que busca endinsar el públic en l’obra, sentir la música del violí i gaudir d’una història contada amb moviment, so i audiovisual…

‘Hope’ de Stefano Scarani és una ‘performance’ de dansa interactiva creada per a la ‘plantà al tombe’ de la Falla Palleter-Erudito Orellana en 2018, que reivindica la lluita contra el càncer de mama.

Un sistema de ‘videomapping’ en temps real permet extraure les siluetes de les ballarines (dones que han patit i vençut la malaltia) del context i col·locar-les dins d’un ambient virtual projectat sobre la mateixa falla. Aquesta duplicació dels personatges, entre els que actuen en carn i os i els seus avatars en forma d’ombres de colors, permeten representar al mateix temps la realitat i les emocions inherents la malaltia: patiment, desconcert, calma, lluita, llibertat.

David Transhumante reuneix en aquest projecte titulat ‘Transhumante’ una dècada de treball entorn de la poesia expandida, i porta una disciplina literària com la poesia cap a un àmbit extraliterari, a través de la seua hibridació amb altres disciplines i suports més propis de les arts plàstiques i audiovisuals. Es tracta de poemes visuals, videopoemes, ‘performances’ documentades en vídeo juntament amb laboratoris de creació poètica.

El reconegut ‘performer’ valencià, Bartolomé Ferrando presenta per a ‘Cultura online’ el projecte ‘Performance poética’, una acció poètica en què s’interrelacionen l’ús i la forma d’alguns objectes amb una improvisació oral-musical, per a aproximar, d’una manera diferent, l’objecte amb el llenguatge.

‘Este Contenido No Es Apropiado’ d’El Hueco (Carolina Fernández, Francisca Soto i Álvaro Martín de Ruedas) és una net-intervenció en espais d’opinió digitals de comerços de la ciutat de València per a generar la nostàlgia d’un món que no existeix, el dels primers mesos d’un 2020 que mai van ser. Trobar un haiku d’Octavio Paz entre les opinions d’una cadena d’hamburgueseries; llegir un microrelat en la web de ressenyes d’una cadena de roba, sembla una intervenció inapropiada en un lloc que no està contemplat per a aquesta finalitat.

El vídeo ‘Soy voz’ del col·lectiu ‘Luna y panorama de los insectos’ és una proposta vinculada a la idea d’utilitzar les plataformes de vídeo per a unir, en un mateix format, distintes disciplines com són la música, la imatge i sobretot la poètica per a llançar un missatge universal a través d’una plataforma accessible com és la videocreació.

El col·lectiu, a través del canal ‘Carlos Luna Spoken Word’ de Youtube, intenta arribar a un públic contemporani i inquiet que vol acostar-se a la cultura d’una manera diferent. El vídeo juga amb l’ambigüitat, sense voler portar als públics un missatge únic perquè cadascú puga sentir la seua pròpia història personal, sense etiquetes i en llibertat.

‘Cultura online’

‘Cultura online’ reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l’objectiu de donar suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir a través de la plataforma consultar aquí o visitant el Centre del Carme i interactuant amb les peces a través del dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture Revolution).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =