caixa popular

Cs no recolzarà la reforma de la llei electoral valenciana i el Botànic li enlletgeix estar "instal·lat en la contradicció"

El PP, “satisfet” amb la decisió de la formació taronja perquè la reforma cercava “perpetuar en el poder a l’esquerra radical”

Cs no recolzarà la reforma de la llei electoral valenciana i el Botànic li enlletgeix estar "instal·lat en la contradicció"
18/09/2018 -

El grup parlamentari de Cs en les Corts ha descartat recolzar una possible reforma de la Llei Electoral valenciana en admetre que és “impossible” que en aquesta legislatura s’aconseguisquen les seues dues exigències: la circumscripció única i el principi d’una persona, un vot, perquè, per a açò, cal modificar l’Estatut d’Autonomia.

Des del PP, s’han mostrat “satisfets” i han destacat el “bon criteri” de la formació taronja, mentre que PSPV, Compromís i Podem –formacions que recolzen l’Acord del Botànic– han criticat “aquesta contradicció” en recordar que Cs portava aquesta iniciativa en el seu programa electoral. A més, han lamentat no haver rebut una comunicació formal sobre aquesta decisió.

En atenció als mitjans de comunicació abans de la Junta de Síndics, el portaveu adjunt de Cs en la cambra autonòmica valenciana, Juan Còrdova, ha reclamat “una llei electoral de màxims” i sense renunciar a “la circumscripció única i al principi d’una persona, un vot”, alguna cosa que ha admés que és “impossible dur a terme sense modificar l’Estatut d’Autonomia”.

Per açò, ha descartat una possible modificació d’aquesta norma l’aprovació de la qual requereix d’una majoria qualificada, 66 vots, per la qual cosa no serien suficients els vots a favor únicament de PSPV, Compromís i Podem.

Sobre aquest tema, la presidenta del PPCV i síndica d’aquesta formació en Les Corts, Isabel Bonig, ha mostrat la seua “satisfacció” en considerar que a la Comunitat “hi ha altres prioritats com per a estar discutint una reforma de la Llei Electoral perquè l’esquerra nacionalista i radical i el PSOE, que no està en terra de ningú, es perpetue en el poder”.

Al seu judici, als ciutadans “els importa més quan tindrem un canvi de sistema finalització, què passarà amb les llistes d’espera, les inversions, l’educació, la dependència o la situació d’ocupació perquè ja veiem símptomes de desacceleració de l’economia”.

Per açò, veu “amb bon criteri” que Cs no recolze la reforma d’aquesta norma que ha recordat que el PP sempre es va oposar. “Nosaltres vam estar disposats a fer un pas més i que una part dels diputats es triaren directament pels ciutadans com en el sistema britànic que a nosaltres ens agrada, però aqueixa part no la volien perquè no era tan beneficiosa”, ha assenyalat Bonig.

PSPV: CS VIU INSTAL·LAT EN LA CONTRADICCIÓ

No obstant això, el síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata, ha acusat la formació de ser “un partit que viu instal·lat en la seua contradicció”, ja que ha recordat que durant la campanya electoral, Cs va estar parlant d’aquesta qüestió. “Ara cerquen una excusa per a deixar fora a tres forces polítiques perquè ells creuen que superaran la barrera del 3%, però si segueixen per aqueixa deriva igual no”, ha manifestat.

Mata, a més, ha recriminat al partit que lidera Albert Rivera no haver-los comunicat formalment aquesta decisió, encara que ha reconegut que tenien “sospites” per les últimes propostes que estaven plantejant.

Fabiola Meco de Podem ha subratllat que aquesta reforma és “necessària” i ha lamentat que “haja partits que van començar amb aqueixa voluntat però han retrocedit”. “Nosaltres seguirem insistint en una reforma que és absolutament necessària, que ha de millorar molts aspectes i que troba benefici la ciutadania”, ha subratllat.

A més, ha assenyalat que van a “mantenir la paraula donada des del principi” i , per açò, cercaran aconseguir “el màxim nombre d’acords”. “Seguirem treballant per la transparència i la regeneració democràtica”, ha insistit.

Per la seua banda, el síndic de Compromís en Corts, Fran Ferri, ha puntualitzat que la reforma de la llei electoral era “objectiu prioritari” de Cs i ho portava en el seu programa electoral pel qual considera que haurà d’explicar a la ciutadania el canvi de postura i per què “estan en contra d’avançar cap a una llei que siga més representativa, que garantisca aqueixa igualtat entre homes i dones i que seria la més avançada de l’Estat”.

“Cs haurà d’explicar per què Rivera està demanant una reforma de la Constitució més en profunditat i més enllà del que ha plantejat el president del Govern, Pedro Sánchez, amb els aforaments i ací voten en contra”, ha apuntat per a subratllar que Compromís seguirà amb el debat sobre la reforma.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + divuit =