25n
25N
25N

Crowdfunding per a un documental sobre la lluita per l'horta valenciana

@cancapablanca

Crowdfunding per a un documental sobre la lluita per l'horta valenciana
03/12/2019 -

El documentalista David Segarra ha llançat aquest dimarts una campanya de micromecenatge per a finançar el documental ‘Per molt que bufe el vent’, una cinta que mostra la resistència a l’enderrocament de l’emblemàtica alqueria del Forn de Barraca –dins del projecte d’ampliació de la V-21– i que rescata imatges inèdites gravades fa 15 anys en la lluita per l’horta valenciana que es va dur a terme en el seu moment en La Punta i Benimaclet.

La campanya de micromecenatge per a poder realitzar aquest documental estarà oberta durant 40 dies en la plataforma Verkami, on es podrà col·laborar amb la iniciativa. El repte és recaptar un mínim de 8.000 euros per a estrenar el documental a l’abril.

En un context d'”emergència climàtica”, la cinta dialogarà amb veterans i noves activistes de per l’Horta, però també amb agricultors, veïns i familiars que habiten l’horta i amb experts que assenyalen la relació amb el canvi climàtic, la sobirania alimentària i l’horta.

Aquelles persones que col·laboren rebran una ‘recompensa’ que aporta el col·lectiu Per l’Horta i l’editorial Sembra Llibres. Els lots inclouen el llibre ‘Al país de l’olivera’ de Xavi Sarrià i Aitana Carrasco, el documental ‘Per molt que bufe el vent’ i els documentals ‘Savis de l’horta’ i ‘La mola és nostra’. A més, podran rebre les creacions del dissenyador Diego Mir amb el símbol de defensa de Per l’Horta, la carxofa fusionada amb el cor.

Segun Segarra, “aquesta és l’última de les lluites de Per l’Horta, però no és una lluita d’ara, sinó de generacions i generacions”. Així mateix, ha lamentat que “un model de sostenibilitat des de fa un mil·lenni” com l’horta està “sent atacada, destruïda i menyspreada des de fa massa temps”.

Es tracta d’una horta “productiva”, ha remarcat, camps que estan en plena producció “i que encara així ens lleven de les mans”. També ha cridat l’atenció sobre “la gran paradoxa” que suposa que el Forn de Barraca fóra derrocada de nit i el mateix dia de la vaga mundial per l’emergència climàtica, en un moment en què “cada vegada més gent s’adona de la necessitat de l’horta, de l’agricultura i els seus valors”.

‘Per molt que bufe el vent, no s’apagaren els estreles’ és una dita popular valenciana que “recorda que malgrat tot continuem vius i resistint”, d’ací el títol de la cinta, ha explicat Segarra, que ha ressaltat que València és l’única gran ciutat europea que compta amb una Llei de l’Horta.

El dissenyador Diego Mir, creador del símbol de la carxofa cor de Per l’Horta, ha recordat que aquest disseny va ser per a ell “un projecte d’identitat” perquè creu que “tenim un problema d’identitat i no som conscients del que significa l’horta”. “Deixar que es destruïsca és un error”, ha advertit.

QUE LA HISTÒRIA QUEDE “ESCRITA I GRAVADA”

Des de Per l’Horta l’activista Javier Canales ha assenyalat que l’horta “ajudarà a suportar millor que altres zones la crisi climàtica que estem patint” i que “mitiga inundacions” en una zona de pluges torrencials com aquesta.

Canales ha alertat que el projecte d’ampliació de la V-21, a més de destruir 64.000 metres quadrats d’horta productiva, “amaga” dues infraestructures més perilloses: una per a adaptar el futur accés nord al port de València i una altra plataforma per al futur AVE el traçat del qual València-Castelló “destrossarà completament l’horta”.

Al seu judici, si els anomenats “governs del canvi” locals s’hagueren oposat amb més força a eixe projecte d’ampliació de la V-21 no estaria en aquesta situació. Per a l’activista, el documental és important perquè la lluita quede “escrita i gravada”.

“Les lluites que es perden són les que no es barallen i aquesta pot ser la base de futures lluites”, ha dit, per a agregar que l’oposició “ha sigut tan forta que li ho hauran de pensar” en futurs plans urbanístics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − 4 =

lleida 2020
activem alfafar