Cristina Escrivà: 'La Cavalcada de les Magues de Gener és un regal a la infància'

'Aquesta cavalcada es realitza, pràcticament, sense subvencions per part del Consistori'

Guardar

magas-enero-2018
magas-enero-2018

Magas de EneroPer tercer any consecutiu, les magues de gener van tornar a recórrer els carrers de la nostra ciutat, recuperant, així, l'esperit de la Festa de la Infantesa. Amb la col·laboració de nombrosos col·lectius, la Societat Coral el Micalet va tornar a sorprendre amb una cavalcada repleta de música, color, muixerangues, però també a favor de l'ecologisme i, naturalment, dels drets universals. I és que les tres magues de gener simbolitzen la Igualtat, la Llibertat i la Fraternitat-Sororitat, tres valors universals que són el motor d'aquesta celebració.

Un ambient festiu i solidari, que no van aconseguir entelar el grup encapçalat pel president d'Espanya 2000, que van acudir acompanyats de xiulets i banderes per a boicotejar l'acte. Així, mentre uns es dedicaven a insultar als participants de la cavalcada, les Magues de Gener van reivindicar una societat lliure de violència masclista, i oberta a la igualtat, la cultura i a la lluita pels drets dels menors.

València Extra ha parlat amb Cristina Escrivà, directiva de la Societat Coral el Micalet, que ha fet una valoració de la Cavalcada de les Magues de Gener.

Quin balanç faries de la cavalcada?

La nostra valoració és molt positiva. Any rere any, es va afermant aquest esdeveniment, i comptem amb més públic i amb més col·lectius que volen formar part de la cavalcada. A més, si tenim en compte que aquesta festa es realitza, pràcticament, sense cap tipus de subvenció, només podem dir que va ser tot un èxit.

La cavalcada és un regal a la infància. Regalem en mà, perquè ningú haguera d'acatxar-se, colors, contes, flors de paper, xapes de la Festa de la Infantesa, llavors... I, sobretot, vam promoure el missatge de 'Pau i Cultura'. Les magues de gener representen la Llibertat, la Fraternitat i la Igualtat, valors universals que uneixen a la ciutadania.

Per descomptat, he de donar les gràcies als més de 40 col·lectius que, de manera altruista, van col·laborar en aquesta cavalcada. Als Gegants i Cabuts, a les muixerangues o els guanyadors del primer premi del Carnestoltes de Russafa, que sempre comptem amb ells, entre molts altres. Tampoc em vull oblidar de la comparsa de 'Dones de Frontera', que va tenir un gran èxit. I és que es tractava d'una comparsa de dones sufragistes, vestides d'època, que en comptes de reivindicar els seus drets, reivindicaven la llibertat dels xiquets i xiquetes. A més, vull agrair a les dones que van fer de Magues de Gener, ja que per a elles també va ser un orgull.

Quina és la història de la Cavalcada de les Magues de Gener?

Aquesta cavalcada es va organitzar, per primera vegada, l'any 1937, sota el govern de la República. València es va convertir en una ciutat acollidora, i molts xiquets refugiats, procedents de Madrid, es van instal·lar en la nostra ciutat per a fugir de la guerra. Amb l'objectiu de retornar-los l'alegria es va celebrar aquesta festa. Òbviament, en aquella època sí que tenia un tint polític, però nosaltres ho hem modernitzat, i només hem recuperat l'esperit de la Festa de la Infantesa. No hem eixit amb banderes ni estendards, que no foren els dels drets humans i, a més, ara hem incorporat els personatges de les magues de gener, que representen valors universals.

Cabalgata de las magas de enero en ValenciaPer què, cada any, es deslliga la polèmica entorn d'aquesta cavalcada i, fins i tot, es pensa que competiu amb la Cavalcada dels Reis Mags?

El primer any que la vam organitzar es van ajuntar diferents factors: Es va manipular la informació, ja que nosaltres mai ens hem definit com a 'regnes magues', sinó com a 'magues de gener'; Es va deslligar la polèmica amb Manuela Carmena i unes declaracions, també manipulades, sobre que volia canviar els Reis Mags per reines; I, a més, vam fer la cavalcada el dia 3 de gener, abans que la dels reis. Tot això va generar una gran revolada, que va desencadenar en una manipulació partidista i polititzada, a més d'insults injustificats sobre els cossos de les dones que van representar a les Magues de Gener, titllant-les, fins i tot, de prostitutes.

En el segon any, vam poder llimar asprors, encara que és cert que l'afegitó de 'reines' es va quedar en l'imaginari. En aquest aspecte, sí que ens queixem de la desinformació que existeix sobre aquesta festa, i de la poca recerca que es realitza per part d'alguns mitjans de difusió que tan sols cerquen un titular cridaner. Per això, també vam realitzar accions per a donar a conéixer una festivitat única en Espanya, i en el món, en el qual les dones són protagonistes.

I, finalment, enguany, a través de les xarxes socials, un grup que no entén ni de solidaritat, ni de democràcia, es van reunir per a intentar boicotejar la cavalcada. Era un grup reduït, però que acompanyat de xiulets, crits i insults van intentar entelar l'esdeveniment. En aquest sentit, sí que ens haguera agradat que s'haguera situat a aquest grup més lluny de la gent que va vindre a gaudir de la cavalcada, doncs nosaltres respectem totes les opinions, i demanem el mateix per a nosaltres.

És necessari fer més pedagogia per a donar a conéixer la nostra història, ja que si no s'acaba criticant fal·làcies. La Cavalcada de les Magues de Gener representa valors més allunyats del mercantil. Es fomenta la solidaritat i s'ensenya als xiquets a sobreviure en aquest temps de crisi.

Finalment, Quins actes realitzareu entorn de la Festa de la Infantesa?

Organitzarem una trobada per als participants, en la qual els farem lliurament d'un certificat com a mostra d'agraïment. I seguirem treballant per a tornar a organitzar una exposició, tallers o acabar un disc en el qual estem treballant amb l'ajuda de poetes i compositors valencians. La Societat Coral el Micalet seguirà tirant avant, cada any, la Festa de la Infantesa, que culmina amb la Cavalcada de les Magues de Gener.
Destacats