25n
25N
25N

Les Corts exigeixen ajudes urgents i alternatives "dignes" per a les famílies que s'han quedat sense cases

I. CABALLER/CORTS VALENCIANES

Les Corts exigeixen ajudes urgents i alternatives "dignes" per a les famílies que s'han quedat sense cases
19/09/2019 -

Els sis grups polítics de Les Corts Valencianes han donat llum verda aquest dijous a una proposta d’urgència per a sol·licitar al Govern central i autonòmic l’agilitació de les ajudes per als afectats per la gota freda de la setmana passada en el sud-est d’Espanya, amb alternatives residencials “dignes” per a les famílies que hagen perdut les seues vivendes.

Tant els partits del govern del Botànic II, PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, com els de l’oposició, PP, Ciutadans i Vox, han recolzat per unanimitat aquesta proposició no de llei (PNL) de tramitació immediata per a urgir l’aplicació d'”actuacions especials” a l’espera d’avaluar l’impacte final del temporal.

El parlament valencià mostra així mateix les seues condolences pels morts i la seua solidaritat amb tots els afectats, a més d’agrair la col·laboració ciutadana i l'”ardu” treball de les forces i cossos de seguretat.

Per a reparar els danys, Les Corts insten les administracions públiques a aplicar la “màxima celeritat” en la declaració de la zona catastròfica a la Comunitat Valenciana, segons consta en la resolució que ha llegit el president de la cambra, Enric Morera, a l’inici de la sessió d’aquest dijous.

Els grups urgeixen el Consell i el Govern a determinar i quantificar “al més prompte possible” l’abast real dels danys i aplicar mesures sobre la base de la Llei 17/2015 del Sistema Nacional de Protecció Civil, juntament amb altres iniciatives excepcionals en els índexs de rendiment de les explotacions agràries i en el pagament de les assegurances.

També habilitar els recursos necessaris per a les infraestructures vials o ferroviàries danyades, facilitar suport als ajuntaments i veïns en la tramitació d’assegurances i ajudes i crear una comissió de coordinació que treballe per revertir les causes del canvi climàtic.

En la resolució, Les Corts recorden que el pronòstic previ de la DANA (depressió aïllada en nivells alts) va obligar a aplicar “per primera vegada” a la Comunitat Valenciana un avís d’alerta roja per fenòmens meteorològics d’un risc excepcional.

Durant la setmana passada, les pluges van ser d’intensitat torrencial, amb precipitacions superiors a 200 litres per metre quadrat en punts com Ontinyent (València), diverses víctimes mortals, rescats, evacuacions, accessos tallats en localitats com Oriola (Alacant), que quede incomunicada, i fort vent i onatge.

El temporal també va provocar la supressió d’activitats escolars, el tall de carreteres i vies de tren, desallotjaments, desbordament de rius com el Segura i carrers i terres de cultiu negades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × dos =