25n
25N
25N

Les Corts rebutgen una iniciativa de Vox perquè es garantisca que la bandera onege en els instituts

Les Corts rebutgen una iniciativa de Vox perquè es garantisca que la bandera onege en els instituts
26/09/2019 -

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dijous una iniciativa de Vox en la qual demanava instar al Consell que, davant l’inici del curs escolar, es “complisca llei” i done instruccions als instituts públics d’educació secundària i batxiller de la Comunitat perquè la bandera d’Espanya onege en el lloc que li correspon.

La proposició ha sigut rebutjada amb els vots del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) en assenyalar que és “patriotisme de saló” perquè la llei ja es compleix, mentre que ha comptat amb el suport de PP i de Cs, que ha presentat una esmena d’addició, que ha sigut acceptada per Vox, que demanava a més una auditoria per a confirmar que els centres plurilingües compleixen amb “la neutralitat ideològica”.

La diputada de Vox María dels Plans, que ha defensat aquesta proposició no de llei de tramitació d’urgència, ha lamentat haver d’acudir a les Corts a “reclamar coses òbvies” com que es complisca la Llei de 1982, de banderes, que estableix “l’obligació” que la d’Espanya onege en tots els edificis públics i a “ocupe un lloc preeminent i de màxim honor” si hi ha altres banderes oficials.

“Complir la llei no és un capritx”, ha apuntat Plans, que ha assenyalat que entén que als diputats del Botànic els incomode “expressions d’aquesta llei com a sobirania, unitat, o pàtria”. “Però acostumen-se perquè defensarem els nostres símbols nacionals que estan sent ultratjats pels que pretenen destruir la nostra nació”, ha recalcat.

Sobre aquest tema, ha apuntat que “no cal ser molt perspicaç” en el context polític actual per a veure que “l’absència” de les banderes de les institucions és per a “eliminar qualsevol símbol que recorde que la Comunitat Valenciana és Espanya”. “I s’acaba donant un colp d’estat com a Catalunya i aquest procés que, ja ha començat en la Comunitat, ens toca parar-lo i revertir-lo”, ha apuntat Plans, que ha exigit que “en lloc de mapes dels Païssos Catalans en els instituts posen la bandera d’Espanya”.

“NEUTRALITAT IDEOLÒGICA”

El diputat de Cs José Antonio Martínez ha explicat que donen suport a la proposta de Vox amb una esmena d’addició perquè no s’utilitzen banderes anticonstitucionals i s’elabore una auditoria independent que certifique que en els centres educatius, sobretot els que tenen programes plurilingües experimentals, els llibres de text i els docents “compleixen amb el que s’estableix en la Constitució quant a la neutralitat ideològica”.

Martínez ha recalcat que el Consell “no pot mirar per a un altre costat i ha d’exigir responsabilitats” quan no es compleix la llei perquè els joves han de saber que Espanya és “un Estat de dret i no una república bananera en la qual es governa per a amiguetes”.

A més, ha afirmat que el sistema educatiu del Botànic és “un model de l’unilingüisme de marginació del castellà”. Així, ha etzibat al conseller d’Educació, Vicent Marzà: “tan dictador és el que prohibeix una llengua com el que la imposa”. “No més llibres de text pancatalanistes, no més sectarisme ideològic i respecte a la pluralitat des del respecte a la legalitat”, ha postil·lat.

Per part seua, la diputada popular Beatriz Gascó ha recordat que el debat sobre les banderes ja es va produir en les Corts generals en 1982 amb el vot a favor de tots els grups i ha assenyalat que “no s’entén que hui es faça el mateix”. “La nostra bandera ha de ser un orgull perquè no representa cap partit, sinó que és la de tots”, ha assenyalat Gascó, que ha lamentat que a Espanya “hi ha una assignatura pendent: normalitzar la presència de la nostra bandera”.

“PATRIOTISME DE SALÓ”

Per contra, la diputada socialista Ana Besalduch ha justificat el seu vot en contra per considerar aquesta iniciativa és “patriotisme de saló” i ha recordat a Vox que la llei es compleix. “Ni un sol cas han pogut posar que s’incomplisca la llei, ni un”, ha qüestionat Besalduch, que ha recriminat que “vulguen apropiar-se de la bandera quan és de tots”.

“La guerra de banderes és una falta de respecte”, ha assenyalat i ha acusat Plans de voler “donar carnets d’espanyolitat per una suposada superioritat moral”. “Això és vanitat, pecat capital”, ha advertit.

La diputada de Vox li ha replicat que presentaria davant el registre fotos d’incompliments de la llei a les escoles en les quals no oneja la bandera.

De la mateixa manera, la diputada de Compromís Papi Robles ha considerat “al·lucinant” que demanen que es complisca la llei quan ja es fa, ha demanat “respecte” als funcionaris i que deixen d’acusar-los de “adoctrinament”. Robles ha retret que vinculen la petició de la defensa de la bandera amb revisar dels programes de plurilingüisme i ha demanat que “respecten a qui pensen diferent”. “Dediquen-se a les coses importants i no ens facen perdre el temps”, ha reclamat.

Així mateix, la diputada de Unides Podem, Pilar Lima, ha justificat el vot en contra perquè la iniciativa de Vox, als quals ha acusat de “menystenir” la senyera, és un tema que ja està legislat en la Comunitat i perquè “parlar de banderes no ajuda a millorar la vida de la gent”. “Les banderes divideixen i segreguen, acabarem amb això”, ha exigit Lima, que ha reclamat a Vox que si volen que es complisquen la llei demanen el mateix per a la llei de violència masclista i els drets de la LGTBI.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 3 =