25n
25N
25N

Les Corts demanen estudiar que les mascaretes siguen gratuïtes per a col·lectius vulnerables o amb patologies

Les Corts demanen estudiar que les mascaretes siguen gratuïtes per a col·lectius vulnerables o amb patologies
27/05/2020 -

El ple de les Corts Valencianes aprovarà aquest dijous una iniciativa en la qual es demana al Consell que estudie la possibilitat d’establir la gratuïtat de les mascaretes i altres productes sanitaris entesos de primera necessitat per a famílies amb dificultats econòmiques, col·lectius vulnerables i persones amb patologies prèvies, dins del sistema valencià de salut, davant el “gran impacte econòmic” que suposa el seu ús obligatori.

Aquesta és una de les mesures que s’inclouen en la proposició no de llei transaccionada resultat de la qual inicialment havia presentat Ciutadans per a la millora de la sanitat pública valenciana arran de la crisi produïda per la Covid-19 a la qual s’han incorporat les aportacions realitzades pel PP i pels tres partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem).

Així mateix, s’insta al Consell que demane al Govern central que estudie la possibilitat de reduir l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) de productes de primera necessitat per a evitar els contagis, com a mascaretes i gels hidroalcohòlics, del 21% al 4% mentre el seu ús siga obligatori. Es reclama també que des del Govern Central, s’harmonitze i avanç, en l’àmbit de la Unió Europea, referent a això.

Precisament aquesta última aportació ha suscitat la crítica del PP, que ha assegurat que aquesta qüestió no figurava en la seua esmena sobre l’IVA de les mascaretes i ha demanat que es llevara la referència a Europa, instant al Botànic a deixar d'”amagar-se darrere d’organismes europeus”. Cs ha defensat que es demanen totes dues coses per separat per a aconseguir el consens.

Així, la proposta que es votarà aquest dijous –al costat de la resta de punts de l’ordre del dia– no havia sigut signada pel PP durant el debat. Fonts ‘populars’ han avançat que votaran abstenció i el text sí que comptaria amb el suport necessari per a tirar avant per part de Cs i el Botànic.

Vox, per part seua, ha mostrat la seua queixa formal davant l'”espectacle” donat, perquè no tenen accés al text acordat fins al mateix debat, i el seu diputat Miguel Pascual ha assenyalat que “el que s’està fent és escopir sobre el reglament”. Cs volia, al seu judici, arribar a un acord amb el Botànic i ja el té, per la qual cosa ha conclòs la seua escarida intervenció: “Doncs res, moltíssimes gràcies”.

María Quiles (Cs) ha sigut l’encarregada de la defensa de la proposició i ha subratllat que les morts de sanitaris durant la pandèmia podien haver-se evitat amb protecció: “Em negue a veure imatges dels nostres sanitaris fabricant els EPI amb bosses de fem, hauria de fer-nos vergonya”.

A més, ha assenyalat que el Consell acaba de contractar a un nou assessor de Transparència, amb el sou de la qual podrien comprar-se “a preu de farmàcia” 11.886 mascaretes.

Ha explicat que el text busca accelerar l’aprovació i publicitat de convocatòries d’Ofertes Públiques d’Ocupació, augmentar la inversió en investigació sanitària i biomèdica en la Comunitat, dissenyar i establir protocols d’actuació i sistemes d’organització específics per al tractament dels casos Covid davant un eventual rebrot, l’actualització de les eines digitals que permeten activar la geolocalització, analitzar i avaluar l’atenció sociosanitària dels centres residencials per a persones majors, així com augmentar la despesa en infraestructures sanitàries.

Quiles ha assenyalat que és “molt socorregut tirar la culpa al PP” de la situació de la sanitat però “l”i el teu més’ ja no serveix”, i ha criticat, per exemple, la precarietat en la qual viu el personal investigador. També ha subratllat que “alguna cosa està fallant en les residències” quan han mort 552 ancians als quals s’ha “abandonat”.

El ‘popular’ José Juan Zaplana ha lamentat la “incapacitat” del Consell de protegir als professionals sanitaris i ha apuntat que la consellera de Sanitat, Ana Barceló, “no està dient tota la veritat sobre la situació del sistema sanitari”.

Així mateix, ha advertit a Cs que per molt que s’esforcen en el parlament amb aquestes mesures que es proposen “la consellera no farà res”. Ha criticat que s’ha acomiadat a 80 treballadors de l’Hospital General de València i ha qualificat de “vergonya” que sanitaris a casa per a passar la quarantena o contagiats hagen “cobrat un 25% menys”.

Així, ha indicat que “es poden tindre errors” en la gestió, però ha tret un EPI que ha esquinçat amb les mans: “Aquests són els equips que reben els nostres treballadors hui”.

Des del Botànic Carmen Martínez (PSPV) ha respost a les crítiques de l’oposició respecte als hospitals de campanya alçats i ha insistit que estan “encertadíssims que no hi haja un sol llit ocupat” perquè “la despesa està més que justificat amb la prevenció perquè no torne a passar”.

Carles Esteve (Compromís) ha donat la “benvinguda” a Cs en el debat sobre la sanitat pública i ha recordat també que totes les mesures que es proposen necessiten un finançament just. Això sí, ha assegurat que no accepta que es diga que en les residències “s’ha abandonat a ningú”, encara que veu necessari major control i supervisió sobre el que està passant perquè hi ha “un model molt privatitzat i hi ha alguns grups que estan cobrant les mascaretes que se’ls donen gratis”.

Després de l’acceptació de totes les esmenes presentades, el PP ha posat de manifest que no havia signat la transaccional i que s’havia modificat alguna de les seues propostes, mentre Vox s’ha queixat que no tenia el document passat per registre i des de la Presidència s’ha demanat que s’enviara a la Mesa.

Tots els grups han lamentat l’espectacle donat i Esteve (Compromís) ha qüestionat que el debat “es transforme en un xou pensant en un tuit o en la televisió” en al·lusió a la rèplica del PP trencant un EPI.

Irene Gómez (Unides Podem) ha criticat l'”infantilisme parlamentari”, al mateix temps que ha demanat que Cs secunde quan arribe el moment la reversió de les concessions que encara queden pendents i Quiles (Cs) ha admés que han donat “un espectacle vergonyós” i que s’aniria a casa “avergonyida”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + quatre =

bombers
CCCC
Valencia activa