caixa popular

Les Corts estudien un nomenament "exprés" de senadors per a designar-los a temps davant la coincidència electoral

Les Corts estudien un nomenament "exprés" de senadors per a designar-los a temps davant la coincidència electoral
02/04/2019 -

Els grups de Les Corts estudien un nomenament “exprés” dels senadors territorials que corresponen a la Comunitat Valenciana per a arribar a temps a la constitució del Senat, davant la coincidència de les eleccions generals i autonòmiques del 28 d’abril, i acurtar el termini a dos dies després de la constitució de la nova cambra valenciana el 16 de maig.

Tant els partits en el govern del Botànic –PSPV, Compromís i Podem– com els de l’oposició –PP i Ciutadans (Cs)– confien que els nous diputats que isquen després del 28A tinguen “voluntat política” per a arribar a un acord unànime que permeta acurtar el procediment i que els senadors valencians estiguen designats a temps.

Els cinc grups han escoltat aquest dimarts en la junta de síndics la postura del lletrat major dels Corts, Francisco J. Visiedo, que ha explicat que es tracta d’un procediment legal complex i que per a acurtar el termini és necessari l’acord unànime de tots.

A la Comunitat, el nomenament dels senadors va lligat a la legislatura autonòmica, i una vegada dissoltes Les Corts queda dissolt el seu mandat. En aquesta ocasió, el parlament valencià es constituirà el 16 de maig i tindria fins al 21 de maig, quan es constitueix el Senat. Es tracta d’un breu període de temps perquè la llei exigeix que compareguen en comissió i se sotmeten a la votació en ple.

Els terminis habituals que es manegen per a aquesta designació provocarien que el Senat es constituïra sense els cinc senadors territorials valencians triats, un menys que l’última legislatura per la pèrdua de població.

TÈCNICAMENT POSSIBLE

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha garantit en la roda de premsa posterior a la junta que els socialistes faran “tot el possible” per a acurtar els terminis, si bé depèn dels grups que isquen després del 28A. Açò sí, ha subratllat que “tècnicament seria possible, però fa falta voluntat de tots: És possible, i com és possible és probable, i si és probable tindrem senadors”.

De Compromís, el portaveu, Fran Ferri, ha coincidit que “dependrà de la voluntat política” de la pròxima càmera d’arribar a un acord per a acurtar els terminis i “arribar a una decisió per damunt del reglament”. “És una qüestió que no hem de resoldre nosaltres, som una junta de síndics pràcticament en funcions”, ha recalcat: “Ho haurà de decidir la gent que vinga després, igual estem nosaltres o igual no”.

Per part de Podem, el secretari general, Antonio Estañ, ha destacat que “si bé en la nova regulació s’eliminava el famós examen als senadors, sí que ha d’haver-hi una validesa burocràtica que depèn que estiguen constituïts els grups. Ha advertit que açò “va poder allargar-se fins al 28 de maig: Ens temem que dependrà que hi haja consens o no en eixe moment, i podria suposar que el Senat ja estiga constituït i els nostres senadors no estiguen actius”.

TERMINIS “DIABÒLICS”

Per part de l’oposició, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, ha ressaltat que l’explicació del lletrat és “bastant raonable” davant uns terminis “diabòlics” per a complir el que diu la llei: “El 16 de maig es constituiria la cambra i, segons el reglament hi ha huit dies hàbils perquè es puguen conformar els grups”. Per açò, ha alertat que “és materialment impossible arribar en el termini estipulat”, si bé depèn dels nous actors després del 28A.

I de Ciutadans, el portaveu adjunt, Juan Còrdova, ha posat l’accent que intentaran acurtar els terminis una vegada estiguen constituïdes les noves Corts i “sempre que hi haja un acord unànime de tots els grups”, la qual cosa suposaria passar “de deu dies a 48 hores”. “Si hi ha acord es podrà aconseguir que els valencians tinguen representació en el Senat en la pròxima legislatura”, ha asseverat.

Més informació


try valencia

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 17 =

Valencia orgullosa