Les Corts convaliden el decret del Consell per a compatibilitzar la Renda Valenciana d'Inclusió amb el IMV

Oltra torna a reivindicar que el Govern convenie "el més prompte possible" amb el Consell la tramitació unificada

Guardar

oltra-corts
oltra-corts

Les Corts han convalidat aquest dimecres el decret llei del Consell que modifica la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) per a acoblar-la a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i evitar duplicitats o col·lisions entre totes dues prestacions amb el suport dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i de Ciutadans i amb l'abstenció del PP i Vox.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat davant el parlament que les dues normes reconeixen i generen drets i prestacions en molts casos "concurrents i compatibles", la qual cosa justifica la necessitat d'un conveni entre administracions perquè el Consell puga gestionar de manera unificada totes dues ajudes i evitar duplicitats.

Així, ha incidit en la necessitat que el Govern central impulse "al més prompte possible" un conveni entre l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) i la Generalitat per a gestionar-les de manera directa i unificada.

Oltra ha destacat que l'IMV és una prestació econòmica mentre la RVI ""és molt més", ja que inclou prestacions professionals i itineraris d'inclusió individualitzats, on els serveis socials tenen un paper fonamental.

El decret adapta diversos articles de la llei i simplifica els dos conceptes normatius per a permetre l'acoblament de les dues prestacions. La renda serà complementària de l'IMV fins a l'import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de RVI.

D'aquesta manera, si un beneficiari percep l'Ingrés Mínim Vital, se li restarà de la quantia a percebre corresponent a la renda.

En el cas en el qual l'import de l'IMV siga major que el de la RVI l'import reconegut serà zero, però es mantindrà a la persona com a titular de l'ajuda autonòmica perquè mantinga el dret a la prestació professional dels itineraris d'inclusió.

Així mateix, per a agilitar tot el procés de tramitació es preveu la sol·licitud conjunta de les dues prestacions, que es podrà regular mitjançant conveni de la Generalitat amb l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Afig també aquest decret la possibilitat de la sol·licitud anticipada, de manera que les persones interessades podran presentar la sol·licitud dins dels sis mesos anteriors a la data prevista del compliment dels requisits, així com la regulació del procediment d'urgència per a agilitar la tramitació en casos especials com el de la situació de pandèmia per Covid-19, en què es reduiran a la meitat els terminis, donant preferència a aquests expedients.

S'estableix un nou complement per a les unitats de convivència conformades per més de sis persones, tenint així en consideració les unitats de convivència àmplies o famílies nombroses, on a partir de la setena persona es percebrà un complement de 60 euros per cadascuna.

El diputat de Compromís Carles Esteve ha defensat que aquest decret "millora un dels mecanismes més potents en la lluita contra la pobresa i l'exclusió" com és la RVI, que "substitueix la caritat per dignitat". I ha remarcat la necessitat de "trencar amb els mecanismes perversos que fan que la pobresa s'herete d'una generació a la següent".

La socialista Rosa Peris també ha posat en valor la renda valenciana que va substituir a la "raquítica Renda Garantida de Ciutadania del PP" i ha subratllat que "no hi ha formigó que compacte més aquest país que la justícia social".

Des de Unides Podem Pilar Lima ha assenyalat que aquesta "paguita que diuen alguns és uns diners que acaba al país i no en un paradís fiscal" i ha defensat la necessitat d'un conveni amb el Govern per a gestionar totes dues prestacions.

Ha mostrat la seua preocupació en el procediment per a demanar les ajudes, que concerneix a totes les administracions implicades, perquè "és molt dur anar a demanar i haver de demostrar la seua situació de pobresa" en un tràmit "a vegades humiliant".

EL PP CRITICA LA LLETRA XICOTETA

La 'popular' Elena Bastidas ha advertit que encara que comparteixen el fons del decret, "amb aparença de ser positiu", hi ha una lletra xicoteta que amaga "manques i descoordinació" que fan dubtar que vaja a ser l'"àgil i eficaç que la urgència de la situació mereix".

Ha criticat que l'IMV va nàixer "sense consens amb les autonomies" i ha demostrat "el que pinta el PNB i no pinta Compromís", ja que el País Basc sí que podrà gestionar-lo. Així mateix, ha advertit del "col·lapse" que es produirà en la tramitació i de les duplicitats, i ha preguntat què es farà amb els 74 milions que el Consell estalviarà amb aquest ingrés mínim estatal.

Ha admés que cal compatibilitzar totes dues prestacions, però ha criticat que es continua fent "amb els mateixos errors, retallant un 5,5%" en aplicar el Salari Mínim de 2019. "És una oportunitat perduda", ha resolt.

CS ADVERTEIX DEL CAOS

María Quiles (Cs) ha assenyalat que l'IMV és una mesura "absolutament necessària" però havia d'haver anat acompanyada d'una harmonització marc amb les rendes autonòmiques per a no arribar al "caos absolut" actual.

Ha valorat que Oltra haja demanat fins i tot en basc la cogestió de l'IMV però ha reiterat que no arribarà fins a 2021 i ha advertit del risc de col·lapse dels serveis socials municipals.

VOX QÜESTIONA QUE ES MANTINGA LA RVI

La diputada de Vox Plans Massó, per part seua, ha qüestionat que es mantinga la Renda Valenciana d'Inclusió estant ja en vigor l'IMV i ha advocat per mantindre només la prestació social que porta aparellada la renda autonòmica.

Així mateix, ha al·ludit a l'efecte crida a la immigració i qualificat d'"inadmissible" que s'equipare a un immigrant en situació il·legal "amb una vídua a la qual no li arriba la pensió o un autònom que ha hagut de tancar". "Amb les seues polítiques ens portaran a tots a aqueixa situació i no hi haurà RVI ni IMV que aconseguisca traure'ns del clot", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats