25n
25N
25N

El Rei no proposa candidat a la investidura i hi haurà eleccions generals el 10 de novembre

El Rei no proposa candidat a la investidura i hi haurà eleccions generals el 10 de novembre
17/09/2019 -

El Rei ha constatat en la seua ronda de consultes amb els partits polítics que no existeix un candidat que reunisca els suports necessaris per a aconseguir ser investit president del Govern pel Congrés dels Diputats, ha informat en un comunicat la Casa del Rei.

Per tant, Felip VI ha comunicat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, “que no formula una proposta de candidat a la Presidència del Govern”, segons diu el comunicat, que no parla expressament de convocar noves eleccions però sí que remet a l’article 99 de la Constitució.

L’article 99.5 assenyala que “si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d’investidura, cap candidat haguera obtingut la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del President del Congrés”.

Aqueix termini de dos mesos es compleix el dilluns 23 de setembre, després que el mes de juliol passat el candidat socialista, Pedro Sánchez, no aconseguira el suport del Congrés per a ser president del Govern. Així, les eleccions seran el 10 de novembre.

Aquesta és la segona vegada en democràcia que s’aplica l’article 99.5 de la Carta Magna i, de fet, el comunicat de la Casa del Rei és molt similar al que va difondre el 26 d’abril de 2016. En aquella ocasió, la falta d’acords després del resultat de les eleccions del 20 de desembre de 2015 no va permetre investir president i els espanyols van tornar a les urnes el 26 de juny de 2016.

Aquest és el text del comunicat íntegre difós aquest dimarts per la Casa del Rei després de la ronda de consultes del Rei amb els partits polítics amb representació parlamentària:

“1. La seua Majestat el Rei ha conclòs les consultes que, en compliment de l’article 99 de la Constitució, s’han desenvolupat durant els dies 16 i 17 del present mes de setembre.

2. La seua Majestat el Rei, després de rebre la informació que li han traslladat els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària que han comparegut en les consultes, ha constatat que no existeix un candidat que compte amb els suports necessaris perquè el Congrés dels Diputats, si escau, li atorgue la seua confiança.

3. En aqueix sentit i d’acord amb l’exposat el passat 12 de setembre en la convocatòria d’aquestes consultes, La seua Majestat el Rei ha comunicat a la Senyora Presidenta del Congrés, Meritxell Batet Lamaña, que no formula una proposta de candidat a la Presidència del Govern. Tot això a l’efecte del qual es preveu en l’article 99 de la Constitució”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + sis =