caixa popular

Convocades les subvencions de Memòria Històrica per a l’any 2017

Rosa Pérez Garijo: “L’equip de govern es reafirma en el seu compromís amb el dret de veritat de la ciutadania i amb la lluita per la justicia i la reparació”

Convocades les subvencions de Memòria Històrica per a l’any 2017
24/05/2017 -

La convocatòria de subvencions per a la realització de projectes de recuperació de la Memòria Històrica, per a l’any 2017, s’ha publicat hui en el Butlletí Oficial de la Província (BOP). El termini de presentació de sol·licituds començarà demà i finalitzarà el pròxim 23 de juny. La quantitat global de les ajudes augmenta un 8,6 per cent respecte a l’any anterior, fins els 233.000 euros, dels quals 150.000 seran destinats a les associacions memorialistes i 83.000 als ajuntaments.

La delegació de Memòria Històrica ha informat en un comunicat que es mantenen les bases aprovades en 2016, per la qual cosa podran ser subvencionades les activitats d’indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si escau, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió posterior; la instal·lació d’elements testimonials en reconeixement d’edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; així com la retirada de símbols franquistes i la substitució de les denominacions de la guia municipal de carrers.

La diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha manifestat la seua “plena satisfacció” amb els objectius aconseguits amb la convocatòria de subvencions del 2016, que ha permès, entre altres coses, l’exhumació d’una fossa comuna al cementeri d’Ontinyent, així com l’excavació de les fosses 82 i 113 del cementeri de Paterna, “aquesta última la més gran del País Valencià”. Per a Pérez Garijo, “és intolerable que Espanya ostente la segona posició mundial en nombre de persones desaparegudes, i que el govern d’Espanya destine la quantitat de zero euros des de l’any 2011 a acabar amb aquesta anomalia democràtica”. Segons la diputada, amb aquesta convocatòria l’equip de govern es reafirma en el seu compromís democràtic amb el dret de veritat i la lluita per la recuperació de la justícia, i ha afegit que “sense memòria, no hi ha democràcia possible”.

Aquestes subvencions seran compatibles amb les d’altres institucions que tinguen la mateixa finalitat, sempre que la seua suma no supere el cost de l’activitat subvencionada. D’altra banda, la responsable de l’àrea memorialista de la Diputació ha assenyalat que, tot i que les bases de les subvencions són les mateixes que les de l’any passat, “des de la delegació volem incentivar que les exhumacions es facen d’ofici per les administracions locals, perquè pensem que aquestes actuacions són un deure de les administracions públiques. Per això, l’any que ve es publicaran unes noves bases que, a més a més, s’adaptaran a l’Ordenança General de Subvencions de la Diputació”.

 

Convocatòria del 2016

L’any 2016 es va posar en marxa, per primera vegada en la història de la Diputació, aquestes subvencions destinades a projectes de recuperació de la memòria històrica. “La convocatòria va ser de tal èxit que les nostres previsions es van veure totalment desbordades”, ha declarat Pérez Garijo. Per aquesta raó, l’any 2017 es mantenen les mateixes línies de subvenció dirigides a entitats locals i entitats i associacions privades sense ànim de lucre.

Els projectes subvencionats van ser, entre altres, la retirada del monument als caiguts en el municipi de Rafelbunyol, la retirada de les plaques de VPO amb simbologia franquista de les façanes d’immobles en Paiporta, i la retirada, substitució i col·locació de noves plaques en l’actual avinguda de José Antonio de Alpuente. Així mateix, la Corporació provincial ha finançat el projecte d’exhumació i identificació de 42 restes cadavèrics de veïns del municipi de Chiva en el cementeri municipal de Paterna, que s’espera que comence en els pròxims dies, i el projecte de localització, recuperació i identificació de les restes de persones afusellades el 15 de desembre de 1939 en el cementeri municipal d’Ontinyent, els treballs del qual es van iniciar el passat divendres 18 de maig amb la presència del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris