Héctor Illueca, candidat a la Generalitat Valenciana per Unides Podem, ha destacat els seus avanços en matèria d'habitatge durant el seu mandat com a vicepresident segon i Conseller d'habitatge. Ha incrementat el parc públic d'habitatges, adquirint més de 1.300 propietats, i planeja incorporar les de la Sareb, la qual cosa suposaria quasi 2.000 habitatges addicionals. També ha reactivat la promoció pública d'habitatge i ha resolt el concurs de solars per a construir en col·laboració públic-privada, amb 1.090 habitatges en ciutats com València, Gandia i Alacant. A més, ha impulsat un pla de regeneració de barris vulnerables amb una dotació de 149 milions d'euros i ha destinat 30 milions d'euros addicionals al programa de lloguer jove.
Estem a pocs dies de la cita amb les urnes. Què ha fet Héctor Illueca des de la vicepresidència segona i la conselleria d'habitatge, precisament en un tema com l'habitatge?
És una preocupació central i sembla que altres forces polítiques acaben d'arribar a les polítiques d'habitatge, i els donem la benvinguda. Nosaltres portem diversos anys preocupats. Crec que a l'hora de fer un balanç, el resumiria en una idea. En aquesta legislatura hem establert les bases d'un sistema públic d'habitatge a la Comunitat Valenciana.
Ampliar el parc públic. Hem adquirit més de 1.300 i ara serà necessari incorporar les de la Sareb. Això significa pràcticament 2.000 habitatges. Estem a prop del 10% del parc públic actual i crec que és una xifra eloqüent de l'esforç que ha fet el govern valencià. Hem col·locat en el centre un parc públic ben nodrit que garanteix l'accés a l'habitatge.
Hem reprès la promoció pública d'habitatge després de dècades sense cap promoció a la Comunitat Valenciana. Tenim centenars en marxa per tot el territori i hem resolt el concurs de solars per construir en règim de col·laboració públic-privada. 1.090 habitatges en ciutats com València, Gandia o Alacant.
Crec que demostra el compromís del govern del Botànic. També el pla de regeneració de barris vulnerables més ambiciós de la història amb una dotació de 149 milions d'euros.
Per concloure, l'esforç que hem fet amb el Bo de lloguer jove al qual hem dotat amb 30 milions d'euros addicionals per poder estendre-li la mà a les persones que necessiten ajuda per emancipar-se.
La situació és dramàtica, però algunes coses les estem fent bé.
Quan es va aprovar la llei d'habitatge, va dir que la Comunitat Valenciana seria la primera a aplicar-la. Què espera amb aquesta llei?
Crec que la llei d'habitatge trasllada la responsabilitat a les comunitats autònomes i aquest és el debat real sobre habitatge que es planteja al país, sobre el qual algunes forces, incloses progressistes, guarden un silenci que em preocupa.
Es regularà o no el mercat immobiliari. Es faran servir o no les eines que ens donen les comunitats autònomes. Jo he dit que ho aplicarem des del primer moment i això significa fonamentalment dues coses.
La dreta ja ha dit que no ho farà. Es limitarà o no el preu del lloguer a les zones tensionades. Nosaltres ho farem i activarem tots els mecanismes de la llei estatal d'habitatge.
Es limitaran o no els allotjaments turístics que són una causa fonamental de l'encariment dels preus del lloguer. També és una via d'escapament de la llei pel que fa al preu del lloguer per als fons voltor. Nosaltres proposem limitar al 2% les places dels allotjaments turístics a les zones tensionades respecte a la població.
Crec que aquest és el debat i nosaltres ho farem amb totes les conseqüències.
Creu en les propostes d'habitatge dels grups de la dreta?
Crec que les propostes de la dreta van en línia amb un passat al qual la societat valenciana no vol tornar. Quan s'escolten les propostes de Mazón, retrocedeixen al model de l'especulació, al model de la bombolla immobiliària i una cosa molt important, al model de la corrupció. Els qui manen, però no es presenten a les eleccions a l'endemà de les eleccions, posen la mà per cobrar-se els favors.
Quines mesures proposa Unides Podem en matèria d'habitatge?
El fonamental sempre és en primer lloc seguir aplicant el parc públic fins a aconseguir xifres equiparables a altres països europeus que ens permetin garantir l'accés a l'habitatge a aquelles persones que ho necessiten. Reiniciar i continuar promocions públiques d'habitatge per tot el territori com les que ja estem fent.
Tenim en marxa el segon de solars en col·laboració amb els ajuntaments per mobilitzar sòl públic local i construir 1.000 habitatges addicionals en règim de col·laboració públic-privada que es destinaran als joves.
És urgent aprovar una llei de barris. Nosaltres ho vam intentar aquesta legislatura però els nostres socis no van tenir entusiasme i és important perquè ens garantís finançament suficient perquè aquests programes de regeneració urbana de barris vulnerables tinguin continuïtat. No pot ser que el codi postal sigui el principal codi d'Iniquitat de les nostres ciutats depenent d'on has nascut, tens o no accés al transport públic, un centre de salut, un centre educatiu.
És fonamental una llei de barris que aborde la regeneració integral de les persones més desfavorides des d'un punt de vista transversal no només urbanístic sinó també des del punt de vista social, demogràfic i de servei públic.
Vosté ha sigut company de Yolanda Díaz en el govern d'Espanya, li agrada que participe en un dels actes a Alacant?
Quan me ho va proposar, li vaig dir que estava encantat i per a nosaltres és un reforç important perquè ens permet transmetre a la ciutadania la imatge que jo volia donar, una campanya unitària. Tenim el suport de tots els nostres referents en l'espai polític: Ione Belarra, Irene Montero, Alberto Garzón, Juancho López Uralde. Aquest projecte està generant il·lusió i esperança en sectors de la ciutadania i avui compta amb el suport de tots els nostres referents.
Com ha viscut Héctor Illueca els debats?
Diria que un govern a l'ofensiva que està en el camí de guanyar les eleccions. Òbviament des de posicions diferents. Jo he intentat expressar les meues i que guanyarà les eleccions, i una dreta sense projecte i sense lideratge.
És possible tindre supermercats públics?
Cal partir d'un diagnòstic verídic. Portem mesos denunciant els abusos en els preus dels aliments per part de les grans superfícies.
Fa uns dies, Mercadona, Bon Preu i LIDL estan actuant com un càrtel per augmentar el preu de la llet. Estem parlant de coses molt serioses. Estem parlant de gent que no pot comprar carn, llet o fruites i hi ha moltes famílies a la Comunitat Valenciana que estan canviant els seus hàbits alimentaris a causa de l'encariment dels preus i que consumeixen productes perjudicials per a la seua salut.
Nosaltres proposem exigir al govern d'Espanya que limite el preu dels aliments, que aplique la llei de comerç encara que siga a costa de reduir el benefici de les grans superfícies. Alguns han de comprendre que han de col·laborar en circumstàncies com aquestes.
Proposem una cadena de supermercats públics que garantisca preus baixos a les famílies, però també millors condicions als productors. Es fa en connexió amb el teixit cooperatiu que tenim a la Comunitat, articulant aquesta cadena amb la producció local, amb el nostre món rural, que està sent aixafat per les grans superfícies i generant un circuit econòmic alternatiu al voltant del comerç de proximitat.
A Juan Roig i altres grans empresaris del sector no els agrada això, però jo he de proposar alternatives que defensen l'interès general.
Per què no controlen els supermercats els preus dels aliments?
Per l'ànim de lucre. Una altra cosa és la publicitat enganyosa que fan ells mateixos, però la crua realitat és que les grans empreses no atenen a un altre criteri que no siga el seu benefici. Jo crec que en una societat de mercat està bé, però crec que és important la intervenció dels poders públics amb empreses públiques que no obeïsquen aquest criteri sinó a la satisfacció de les necessitats socials.
Pot funcionar un límit als preus dels aliments?
També ha funcionat amb el límit del gas. Les respostes foren "Veneçuela, Iran, estan bojos, perroflautas". Avui és la solució ibèrica i tota Europa intenta copiar-nos perquè és la solució per a intentar alleujar les conseqüències d'una greu crisi energètica que la població aquí està suportant millor que en altres països d'Europa.
En l'alimentació també es pot fer, però hi ha sectors molt poderosos que tenen els governs controlats o, almenys, alguns partits per exercir pressió per impedir que es prenguen mesures que afecten els seus interessos.
Sabem que t'importa la sanitat. El Botànic ha revertit hospitals privats. Però, quines mesures encara són necessàries en sanitat per a Unides Podem?
Em preocupa a mi i preocupa a la ciutadania. Segons totes les enquestes, és un motiu central d'inquietud. La gent no entén que no els donen cita, que no tinguen una atenció presencial, que les llistes d'espera s'allarguen.
Crec que en mans d'Unides Podem la sanitat pública estaria molt millor gestionada. Hem demostrat en habitatge la nostra capacitat de gestió i la nostra capacitat de desplegar polítiques avantguardistes que avui són una referència a l'Estat.
Podem fer el mateix en l'àmbit de la sanitat i sabem com fer-ho. Parlem de professionals destacats en defensa de la sanitat pública amb una trajectòria solvent. Tenim idees també: la primera és que cal reforçar l'atenció primària, que és la columna vertebral del nostre sistema sanitari. Pensa que el 70% de l'atenció sanitària que rep una persona és de l'atenció primària al llarg de la seua vida.
L'Organització Mundial de la Salut diu que ha d'arribar a una dotació del 25%, i en la Comunitat Valenciana ara mateix és del 14%. Això exigeix una dotació addicional de més de 800 milions d'euros. Cal millorar la gestió, la governança del sistema sanitari, millorant la professionalització de les unitats directives, avançant en la dotació dels recursos materials i humans necessaris. Per evitar que quan hi haja llistes d'espera, el recurs siga derivar-los a clíniques privades amb concerts que tenen un cost enorme.
Una pedra angular és impulsar una indústria farmacèutica valenciana. Ahir coneixíem que comença a haver-hi desproveïment de medicaments bàsics. El que està proposant el lobby farmacèutic, els Juan Roig del sector sanitari, és pujar els preus dels medicaments, que ja és un cost excessiu. La sanitat ha sigut medicalitzada per la pressió de la indústria. Nosaltres pensem que això és massa important per a deixar-ho en mans de les forces del mercat. Aspirem a tindre la força necessària per a fer-ho.
Com veu Héctor aquesta campanya electoral?
Estem percebent molta mobilització. Estem veient la gent il·lusionada i la nostra base electoral molt molt activada. La veritat és que a nosaltres ens ha sorprès i jo estic satisfet. Hem construït un discurs de campanya que ha tocat el cor de la gent, que la impulsa a mobilitzar-se i lluitar pel seu i això és el bonic de la campanya electoral.
Com veu les enquestes Héctor Illueca?
Les enquestes són un instrument de intervenció política. Els mitjans de comunicació són l'actor polític fonamental que intervé en la campanya electoral i ho fa de moltes formes: tertúlies, titulars i amb enquestes. Dir això no hauria d'ofendre ningú ni aixecar escàndol. Això ho sap tota la Comunitat Valenciana i tota Espanya.
Això explica que hi haja enquestes per a tots els gustos en les quals haja aparegut en les últimes tres setmanes. A nosaltres algunes ens donen molt, altres ens donen poc. Nosaltres tenim les nostres pròpies dades i les hem fet públiques i sabem i estem confiats no solament en la possibilitat de repetir resultats sinó en l'enorme potencial de mobilitzar sectors socials que seran fonamentals per a un nou Govern del Botànic i que ens fan pensar que estarem amb més forces en aquesta correlació respecte al PSPV.
Hem constatat les limitacions que comporta governar amb el PSOE amb l'actual correlació de forces. Cada vegada que es planteja una mesura i un avanç que afecta a les estructures de poder xocam frontalment amb el PSPV. En els meus dos anys com a vicepresident del govern, ho he vist quan hem parlat de les energies renovables, el desplegament de les quals es fa a la més gran glòria de l'oligopoli elèctric. Quan hem parlat de la reforma fiscal, nosaltres hem dit que s'han d'augmentar els impostos a les rendes més altes.
En l'últim decret llei del Consell per a combatre l'assetjament immobiliari, nosaltres volíem introduir obligacions addicionals per als fons voltor i els fons d'inversió per a mobilitzar habitatges deshabitades i forçar lloguers assequibles. El PSPV no ho va consentir i ens va obligar a traure aquestes obligacions del decret.
Quin missatge dirigiria als veïns i veïnes de la Comunitat Valenciana perquè anaren a votar i confien en Unides Podem en aquestes eleccions?
És el millor moment per a dirigir-me a les 340.000 persones que van votar per Unides Podem en les últimes eleccions generals que encapçalava en la circumscripció de València l'any 2019, i dir-los que el seu suport i valentia han donat resultats. La llei d'habitatge és una realitat, hem pujat el salari mínim, hem augmentat les pensions en un 8%. En la Comunitat Valenciana hem aconseguit avanços que consideràvem impensables. Crec que totes aquestes conquestes han costat molt arreplegar-les al PSPV i ha donat resultat. Ara és el moment de les comunitats autònomes i són decisives per a poder aplicar la llei d'habitatge, seguir construint un sistema públic, avançar en progressivitat fiscal i m'agradaria dir-los que la lluita continua.