Amparo Folgado (PP) ha tornat a l'alcaldia de Torrent després d'estar 8 anys en l'oposició gràcies al seu pacte amb Vox. Uns anys en els quals explica que no s'ha rendit ni ha parat d'estar prop dels torrentins i torrentines, arribant a posar el seu despatx 'en el carrer' per a conéixer de primera mà les necessitats dels seus veïns i veïnes. Es mostra agraïda amb la ciutadania per aquesta oportunitat de treballar perquè Torrent "torne a ser el que era". En 'Converses' de València Extra parlem amb ella sobre quins són els principals reptes de la seua nova legislatura on confessa que la seua prioritat és Torrent.
Des de 2012 a 2015 vas ser alcaldessa a Torrent, vas agafar el relleu de la nova alcaldessa de València, María José Catalá, que ha fet doblet, dues alcaldies. El primer que et vaig a preguntar és Com vius aqueix suport de la ciutadania, recuperant en aquest cas l'alcaldia de Torrent?
Doncs la veritat és que jo ho dic clarament: és una gran satisfacció. I això és alguna cosa que percebia i percebo dia a dia quan isc al carrer, i en qualsevol moment perquè la gent et demanava un canvi. Però no solament per això, perquè qualsevol pot pensar que jo en 2015, quan no vaig obtindre l'alcaldia, encara que vam ser la llista més votada, i no vam poder conformar govern, el més normal és que haguera desistit i m'haguera fet un pas arrere. Vaig tindre oportunitats també de ser diputada regional i vaig dir que no, perquè la meua prioritat era Torrent. I com era Torrent, fins i tot pensant que no eren els millors moments, jo tenia clar que havia de seguir lluitant per Torrent. Sóc una persona molt persistent i molt insistent, i a més que no em canse, jo no sé si a voltes pot ser una virtut o un handicap, però sí que és cert que jo tenia clar que tenia l'opció i que havia de lluitar per a aconseguir-ho i per això jo vaig dedicar aqueixos 8 anys a treballar per Torrent, a escoltar a la gent, a veure què és el que s'estava fent malament, a pensar un nou projecte, i amb una idea molt clara, que era arribar a les eleccions i donar aqueix canvi per a Torrent.
De fet, en alguna entrevista he llegit que durant aquests 8 anys vas posar el teu despatx en el carrer. Com va sorgir aquesta idea i quin feedback va tindre?
Doncs la idea va sorgir, no és alguna cosa que es fa de forma espontània, o perquè no sabíem molt bé què fer. A mi sempre m'agrada molt estar en el carrer i en contacte amb la gent perquè m'agrada sentir la realitat tal com és, no m'agrada que me l'expliquen. Quan alguna persona em diu "Empare, en tal lloc em passa no sé que", jo dic "dis-me on vius i vaig", vas, ho veus i pots, d'alguna forma, sentir-ho molt millor. I això és el que intente fer, i ho féiem, vam fer una campanya a peu de carrer en les eleccions anteriors i vam estar molt presents en el carrer i, d'alguna manera, fem una línia d'actuació i una campanya permanent. En aqueix disseny de la campanya permanent va sorgir la idea que s'havia de posar un despatx en el carrer, era una carpa que portàvem i anàvem movent pels barris i per les places, totes les setmanes eixíem dues o tres vegades, al matí o a la vesprada, en unes taules i cadires per a atendre a la gent. Algun en un moment donat quan vaig presentar la campanya pot pensar que 'això és un anunci més d'un polític que queda molt bé a la foto però que després no es fa', i jo sempre dic el mateix: que no em coneixen, perquè quan jo em propose alguna cosa, ho faig i a més estic molt satisfeta d'aqueix despatx en el carrer perquè ens va donar la base del que deuria ser les propostes de la campanya electoral i en aqueixos dos anys vam estar escoltant a la gent en les seues necessitats, al fet quesí he de donar-los les gràcies.
El dia de la presa de possessió et vam veure molt emocionada, evidentment és un dia especial, arribar de ser de nou alcaldessa, què vas sentir aqueix dia, aqueix dissabte de juny?
Doncs aqueix dissabte de juny vaig tindre la sensació de que no havien passat 8 anys. També la satisfacció que amb un equip de persones, en un partit, havíem aconseguit alguna cosa que ens demanava la gent: un canvi. I la sensació d'agraïment a la gent, perquè ens havien donat l'oportunitat de treballar i anem a fer-ho. Recordar també en aqueixa emoció a moltíssimes persones que ens han acompanyat en aquests anys, alguns ja no estaven, als familiars que molts d'ells no han pogut veure'm ja ni tan sols en el 2012 d'alcaldessa i ara tampoc. Però la vida és així i jo crec que li l'hem de de ells, sempre dic que la capacitat que tinc per a poder treballar i marcar-me aqueixos objectius li el dec a la meua família, que són els qui em van inculcar sense voler fer-ho el sentit del treball i del respecte i, sobretot, el sentit molt clar de saber que cada persona és única i diferent i cal respectar-la com a tal.
Quins van a ser els eixos que t'has marcat, els grans reptes?
Els grans reptes que ens hem marcat són diverses prioritats que ens han demanat els veïns en aqueix despatx en el carrer. Si alguna cosa deia abans del despatx del carrer és que la gent ens marcava i ens demanava un increment de la seguretat ciutadana, un increment de la neteja, que els seus impostos baixaren, i que, a més, s'utilitzaren per a benefici de la ciutat de Torrent, a generar millors infraestructures i a generar una millor atenció. En aqueixa línia, la qual cosa nosaltres anem a fer és tornar a engegar la policia de barri i augmentar la plantilla de la policia local, de fet, ja estem treballant perquè comence a haver una major presència dels agents de la policia local pels carrers. També es va a incrementar la neteja perquè ja s'està començant a incrementar la neteja en els nostres carrers, i amb la signatura que es realitzarà aquesta setmana ja del contracte de la nova empresa que es queda amb l'adjudicació de la gestió es va a exigir que s'incremente aqueixa neteja i el manteniment de la via pública. A més, anem a treballar ja en la creació d'espais verds, en més zones esportives. De les primeres coses que anem a fer amb el president Carlos Mazón va a ser demanar a les diferents conselleries cuses importants com a la conselleria de benestar social que teníem un projecte d'un centre de dia, també que es faça l'adequació del CEAM perquè el ball dels nostres majors torne a aquest centre i puguen tornar a gaudir del mateix. Amb la Conselleria de Sanitat que finalitzen les obres del centre de salut de Parc Central 3 i que, a més, el consultori auxiliar del Vedat deixe d'estar en aqueixos containers, que no és la forma més adequada d'atendre a la gent, ni tan sols per als propis treballadors. Amb Ferrocarrils volem demanar que les antigues instal·lacions de les cotxeres del ferrocarril siguen per a ús municipal i que la Conselleria puga posar-les en valor i que genere ací un museu del ferrocarril. A més, crec que amb altres administracions hi ha moltíssima labor per fer que tenim pràcticament una llista d'abandons d'aquests últims 8 anys.
En aquestes últimes setmanes hem descobert 'el despilfar-Ros', perquè han sigut els 'despilfar-Ros' d'aqueixos diners del superàvit que hem tingut en els últims anys de no baixar els impostos i de no gastar en les partides prioritàries, la qual cosa s'ha fet és un monopoli compulsiu de comprar immobles. Hem descobert en quin estat estava un edifici com és La Malaguenya, que l'objectiu únic per part de l'anterior equip de govern era derrocar-ho, i que creiem que se li pot donar un ús, és un edifici que està just enfront de la Torre, se li pot i se li va a donar un ús. Hem conegut l'estat ruïnós de l'antic cinema Cervantes, que no sabem què utilitat li volien donar en alguna cosa que està realment… No sé, és indescriptible, la sensació que vaig tindre quan la setmana passada vaig poder entrar a veure l'edifici és indescriptible, perquè no es mereix la ciutat de Torrent tindre un edifici que no se sap molt bé per a què és i, a més, en l'estat de ruïna en el qual està.
I a nivell cultural, turístic i comercial també volem posar a la ciutat de Torrent en el lloc que es mereix. Quan féiem el despatx en el carrer la gent ens deia alguna cosa que era molt singular perquè era igual el barri on et movies, la gent et deia 'és que Torrent ja no és el que era', 'és que jo ja no em sent orgullosa de ser de Torrent', perquè està brut, perquè està abandonat, no hi ha serveis… Hem de recuperar aqueix gran Torrent, aqueix sentir-se orgullós d'aquesta ciutat, posant en valor la seua cultura, el seu comerç, el seu teixit empresarial, el seu turisme, la seua història, som una ciutat amb més de 8 segles d'antiguitat, no solament amb la conformació de la Carta de Probablement de fa més de 8 segles, sinó que hi ha fins i tot jaciments de l'època romana que molta gent no sap ni on estan i en aquests moments amb els 8 anys es van posar en xicotet en valor i ara estan en una situació de complet abandó. Desafortunadament, aqueixa era la forma de l'antic govern socialista i en aquestes últimes dècades respecte a Torrent, jo recordava en aqueixa forma de prioritzar la rajola més que el propi valor de la ciutat quan en els anys 80 fins i tot un jaciment de l'edat de bronze va desaparéixer i ara com ara és una urbanització. Hem perdut la memòria i una història de Torrent que hui no podem trobar-la perquè està plena de rajoles, com a moltes coses que era la prioritat del govern socialista.
També he llegit en alguna entrevista que has mostrat la teua preocupació per la situació de l'habitatge, quins van a ser les iniciatives que vas a dur a terme per a solucionar una mica aquest tema?
El tema de l'habitatge i la realitat és que per part de l'anterior govern socialista, no solament en aquests últims 8 anys, sinó també en anys anteriors, la seua prioritat era la rajola i generar noves zones urbanístiques, podem pensar que està molt bé, perquè al final el que tu fas és fer créixer la ciutat de Torrent i possiblement hi ha una part important que així siga. Però el que s'ha produït és una deterioració molt notable d'algunes zones de la ciutat i també un envelliment, no solament de la seua població, sinó en el seu propi entorn, solament hem d'eixir ací enfronte al que és la part de l'entorn històric per a veure com estan els seus carrers, els habitatges. En aquests moments el que hem de començar a generar és millorar l'entorn històric, que torne a ser atractiu per a viure, que a la gent jove aquesta zona li siga atractiva per a viure i que es rejovenisca la zona. També agilitar i facilitar que quan es demana una llicència d'obres, tant amb els tràmits municipals com amb la Conselleria no s'eternitzen, i que una persona puga adquirir un habitatge i puga rehabilitar-la, que pugues tindre un comerç i que no et trobes amb innombrables traves perquè no és accessible o perquè els seus carrers estan trencats. De fet, jo crec que de les coses que hem fet i ha sigut molt visible per a la ciutat de Torrent era fins i tot en el propi entorn de la Torre, el seu entorn estava molt abandonat, amb moltes foradades, les pedres alçades, la gent queia, la gent gran i no tan major deia que no podia caminar, i ens vam comprometre a fer la reparació necessària i la reparació està feta i pràcticament finalitzada, abans del primer mes perquè ja la primera quinzena de juliol estava l'empresa fent les labors de reparació de tot l'entorn de la Torre i arreglant alguna cosa que havia d'haver sigut el manteniment d'aquests huit anys i que ha sigut el 'desmanteniment'. Són actuacions que van fent més atractives algunes zones, però a més també en algunes zones cal començar a treballar en elles. Si no, al final el que generes és que el que s'ha produït: que la població es desplace a zones de nova construcció, que està molt bé, però el que es fa això és generar zones que estan urbanísticament empobrides, socialment han perdut la massa demogràfica i, a més, estan envellides. Al seu torn, això el que genera moltes vegades és el que està passant: que existeixen nombres d'habitatges ocupats, que es crea més inseguretat ciutadana i que deixa de ser una zona atractiva per a viure.
Quines esperes de la teua nova etapa en la Diputació de València?
Doncs jo l'assumisc amb una gran responsabilitat, però no solament per la part que em toca com a alcaldessa, sinó saber que per a la ciutat de Torrent està representada i té veu en la pròpia Diputació de València i que, a més, anem a treballar en conjunt per tota la província de València amb el president Vicent Mompó perquè es genere aqueix territori que posa en valor municipi a municipi. Per a mi és una etapa il·lusionant, amb moltíssima responsabilitat. És una experiència nova que adquirisc en aquest sentit que no vaig a deixar de perdre de vista que el meu objectiu i la meua prioritat és Torrent, però que, a més, és que també siga per a la Diputació Torrent una prioritat per a ella, i això jo crec que ens va a fer més grans i més importants, amb més valors per als dos, perquè si Torrent avança, la província avança, i si la província avança, Torrent també ho farà.
Com és el Torrent del futur que desitja Empare?
Doncs un Torrent del futur en el qual es pose en valor la seua història, la seua cultura, la seua gastronomia, un Torrent que torne a ser aqueix gran Torrent orgullós que sempre s'ha sentit, un referent per a la comarca i la província de València, un Torrent que no deixe de costat a aquells que més li necessiten i un Torrent del segle XXI, crec que estem l'any 2023 i hem de recuperar aqueix temps que s'ha perdut en aquests huit anys. Que avancem en una ciutat moderna, respectuosa, integradora, que ha sigut el far i la insígnia per a molts i que el seu gran baluard i el seu gran poder està en tots i cadascun dels torrentins. Torrent ho fa gran la seua gent, gràcies a que moltíssimes persones ens han precedit, que en els anys 60 vinguera molta població del territori espanyol a viure ací per alguna cosa seria i que gràcies a tot això, Torrent és la ciutat de gran població que és, i això és el que volem fer: tornar a situar-la en la importància que té.
M'agradaria preguntar-te quines idees tens per a les festes de l'any que ve a Torrent.
Moltíssimes. Quant al que comentes dels Moros i Cristians, sí que és cert, i de fet ho parlàvem amb la gent de la Federació de Moros i Cristians, comparant-ho amb els municipis que tenim a prop, em deien que tenen quasi quasi el nivell que Ontinyent. La veritat és que Torrent en aquest poc temps ha tingut un avanç que és molt bo, per tant jo crec que la part de les festes patronals de Torrent la seua importància es deu al que déiem abans: que la grandesa de Torrent és la seua gent, que són capaces de generar una festa tan important.
Respecte a les festes patronals de l'any que ve, per part de l'equip de govern i l'adreça de festes, amb la seua regidora María Fernández, jo crec que estem ja treballant en la confecció d'aqueixes festes. Primer, volem que siga un referent a nivell d'artistes que puguen vindre a actuar a les festes locals, volem que siguen unes festes en les quals es donen cabuda a totes les generacions. Torrent és molt gran i per això volem que se li de cabuda i espectacle en diferents punts de la ciutat i que la tota la gent puga gaudir. Jo m'acorde quan era alcaldessa que ja ho vam fer, i la gent t'agraïa que es poguera fer un espectacle en el seu barri. En aqueixa idiosincràsia és com estem treballant per a generar-ho. Però ja us avance que no ho farem només en les festes, sinó que en tots els actes que tinguem, com les activitats que fem per Nadal (il·luminat dels carrers o cavalcada).
Hem de retornar-li a la ciutadania el que es mereix, de fet, en l'acte que es va celebrar la setmana passada ací en el Saló de Plens, on es va fer el nomenament de les falleres majors de Torrent, vam voler tindre un gest, que al final no és un gest, sinó que és un reconeixement a les falleres majors, a la seua cort i a les famílies el que els deu la ciutadania de Torrent. Vam fer alguna cosa tan simple que va ser que els vaig demanar a tots els regidors de la corporació que cediren els seus seients a la cort, i que la cort estiguera el més a prop possible amb les seues falleres majors. Aqueix era el dia en el qual el poble de Torrent li devia donar les gràcies i dir que estava a la seua disposició i no a l'inrevés. Són xicotets gestos i xicotetes formes d'entendre la política que per a mi és una prioritat.