25n
25N
25N

La controvertida María Antonieta arriba este cap de setmana a Sala Russafa

La controvertida María Antonieta arriba este cap de setmana a Sala Russafa
11/11/2019 -

La controvertida María Antonieta, símbol del sistema a enderrocar per la Revolució Francesa, arriba aquest cap de setmana a Sala Russafa en un arriscat muntatge de la companyia catalana Versus Teatre que interpreta l’actriu, ballarina i performancer uruguaiana Analía Ponts, segons ha informat la sala en un comunicat.

La programació es completa amb la història de tres bruixes en ‘Bruixes’, una aventura en la qual els seus protagonistes hauran de superar una por voraç als xiquets de la formació valenciana Corral de Paper, i amb ‘Varietats Selectes’, dels valencians Somshow, una revisió del cabaret en els diferents punts del planeta en què, durant dècades, les plomes, l’humor, la picardía i les picades d’ullet a la crítica social han anat component la història d’aquest gènere.

Així, del 15 al 17 de novembre, Sala Russafa acull l’estrena en la Comunitat Valenciana de María Antonieta dins del ‘IX Cicle de Companyies Nacionals de Sala Russafa‘, una selecció de peces de mitjà format i gran qualitat artística per a oferir un panorama de què es cou en les arts escèniques en diferents escenaris del país.

Després de passar per Barcelona, Madrid, Sevilla i fer gira a l’Uruguai, arriba a València aquest espectacle que produeix la prestigiosa companyia catalana Versus Teatre, protagonitzat per l’actriu, ballarina i performancer uruguaiana Analía Ponts.

Prenent com a referència la biografia escrita per Stefan Zweig, però també altres materials com a cartes originals de María Antonieta i la seua família, pasquins periodístics o proclames de l’època, sorgeix una adaptació que signa la mateixa Ponts al costat de Camilo Zaffora.

Així, en tot just 60 minuts, l’obra realitza un recorregut per alguns dels passatges més turbulents i coneguts de la vida d’aquest controvertit personatge. Nascuda a la casa reial austríaca, als 14 anys es va convertir en esposa de Lluís XVI per un matrimoni de conveniència. A França va trobar la fredor inicial del seu espòs. Però també va viure el seu florir passional en la cort de Versalles, els excessos, els malbarataments va deixar de ser una adolescent per a desenvolupar-se com a mare i dona.

Fins que, assenyalada com un símbol del sistema a abolir, la Revolució Francesa la va sentenciar a mort i, paradoxalment, la va immortalitzar, convertint la seua execució en tota una icona d’aquest convuls moment històric.

De la carrossa d’or al carro de l’escorxador, “la lloba austríaca” va passar per la guillotina posant fi a una vida que Analía Ponts encarna nua, amb un lliurament i sensibilitat que ha destacat la crítica.

Jéssica Walker dirigeix aquest muntatge de tall experimental, en el qual unes cintes serveixen per a lligar, vestir o elevar a una Maria Antonieta que, sobre el llit, fa un repàs a la seua existència. Una impactant posada en escena per a trencar amb la imatge superficial que ha transcendit del personatge històric i portar als espectadors a la seua ànima, a les seues entranyes, segons les mateixes fonts.

SESSIÓ ‘GOLFA’

L’oferta cultural de Sala Russafa per a aquest cap de setmana es completa amb dues propostes dirigides a públics ben diferents.

En la primera, el dissabte 16 a la vesprada i el diumenge 17 al matí, els xicotets espectadors s’ensenyoreixen del pati de butaques per a gaudir de Bruixes, una obra de la formació valenciana Corral de Paper.

L’espectacle utilitza la màgia, els titelles i la caracterització dels actors per a contar la història de tres bruixes que lligen a Shakespeare, odien els bolets i parlen amb les rates. Un divertit muntatge que ensenya als xicotets la necessitat de superar pors i que les aparences enganyen, ja que els personatges que més malvats poden semblar, potser no ho són tant.

En la sessió ‘golfa’ del dissabte, la formació valenciana Somshow compleix la seua tercera setmana en cartell amb Varietats Selectes, una revisió al Music Hall al llarg de la història i a l’ample del planeta.

Trencant els esquemes clàssics, dues dones fan de mestres de cerimònies al mateix temps que canten, ballen i interactuen amb el públic en aquesta descarada proposta.

Les veteranes Annie Tebar i Carmen Cardo, figures destacades de l’escena cabaretera valenciana que va fer eclosió amb l’arribada de la democràcia en els 80′, són les protagonistes absolutes d’aquest espectacle que han creat en conjunt amb Pascual Peris, encarregat de la direcció i vestuari, i amb Carlos Bosch, responsable de les coreografies.

Acompanyant-les en una impossible carrera com vedetes, el públic visita les sales de festes de diferents punts del globus, passant del Berlín dels anys 30, al Broadway i el París dels anys 40′, el Madrid de postguerra o Las Vegas del segle XXI. Un repàs on no mancada València.

Fins a deu canvis de vestuari sense eixir d’escena, números musicals, picades d’ullet a l’actualitat política, erotisme i humor en aquesta proposta que reivindica l’expressió més genuïna del cabaret, un dels gèneres més espurnejants de les arts escèniques.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =

art en blanc
art en blanc