caixa popular

Consum elimina el valencià de l'etiquetatge dels seus productes

Des de Plataforma per la Llengua asseguren que reivindicaran la utilització del valencià en el comerç

Consum elimina el valencià de l'etiquetatge dels seus productes
12/02/2018 -

La cooperativa valenciana Consum ha anunciat que, a partir d’ara, deixarà d’etiquetar els seus productes propis, és a dir els coneguts com a ‘marca blanca’, en valencià. Una decisió que ha generat una gran polèmica, i que ha alçat multitud de crítiques a través de la xarxa social Twitter. De fet, entre els que han criticat aquesta decisió també es troba l’assessor del Govern de Compromís de l’Ajuntament de València, Amadeu Mezquida, que expressava la seua decepció: ‘Una mala notícia que Consum haja deixat d’etiquetar els seus productes també en valencià, un pas arrere i una decepció, jo que sempre els he defensat i sóc client’.

De fet en les xarxes socials s’estan fent ressò d’este fet que consideren un atac a la nostra llengua. A través del hastag van mostrar el seu malestar i va ser sens dubte un dels temes més comentats en xarxes com twitter durant tot el divendres. Així alguns dels usuaris van mostrar el seu malestar:

Així mateix, diversos usuaris han impulsat una campanya, a través de la plataforma Change.org, amb l’objectiu de demanar a l’empresa Consum que continue amb l’etiquetatge en valencià dels seus productes per a no caure en la discriminació lingüística. Una proposta que ja ha aconseguit al voltant de 9.000 signatures, i que anirà en augment, després de la indignació que ha produït entre els valencians aquesta nova situació.

València Extra ha parlat amb Manuel Carceller, Delegat de la Plataforma per la Llengua, que ha expressat la seua posició enfront d’aquesta decisió de Consum. ‘Des de Plataforma per la Llengua demanem a Consum que continuen utilitzant el valencià en la denominació dels seus productes. El valencià és una llengua oficial, i com tal ha de seguir present en el comerç. Empreses com Consum sempre han tingut en compte la utilitat del valencià, i demanem que seguisca sent així. Les llengües formen part de la nostra identitat, i valorem la necessitat que s’utilitze en l’etiquetatge dels productes per a contribuir a la normalització’.

D’aquesta manera, Manuel Carceller ha afegit que ‘veurem com evoluciona aquesta situació, però, sens dubte, durem a terme alguna acció positiva, com hem fet en altres ocasions, a favor de l’ús del valencià. Haurem de reunir-nos per a veure què decidim fer però reivindicarem la normalització de la nostra llengua’.

Per la seua banda, la cooperativa valenciana Consum ha anunciat, en diferents tuits, que aquesta decisió ha sigut testada amb els socis-clients, amb l’objectiu de millorar la llegibilitat dels productes. Així mateix, ha manifestat que, en la resta de vies de comunicació, seguiran mantenint la utilització del valencià. No obstant això, açò no ha acontentat als usuaris de Twitter, que han continuat criticant la decisió.

València Extra ha parlat amb fonts de Consum, i han volgut aclarir que ‘sempre hem fet una aposta històrica per l’ús del valencià en tots els seus canals de comunicació, com en cartelleria, en la revista, en els fullets o en els mails personalitzats, realitzant la major adaptació lingüística del mercat. Aquesta decisió ha sigut acordada amb tots els socis que, a través de dinàmiques, ens van recomanar utilitzar només el castellà en els productes de marca pròpia perquè l’ús de diverses llengües perjudicava la llegibilitat, molts no se sentien representats perquè cal tenir en compte les diferents sensibilitats de la llengua (valencià, català i el balear) i, a més, no s’afavoria la universalitat en altres ciutats. Aquesta decisió no va en contra del valencià, i ho seguirem utilitzant en les altres vies de comunicació amb les quals comptem’.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

1 Comentari

  1. rosa
    rosa febrer 12, 19:46

    Soy socio de Consum y yo no he podido ver en sus boletines ninguna encuesta sobre este tema. Lógicamente hubiera votado en contra. Eroski/Caprabo etiqueta en 4 lenguas.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − 1 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris