25n
25N
25N

El Consell tramita la compatibilització de la Renda Valenciana d'Inclusió amb l'Ingrés Mínim Vital

El Consell tramita la compatibilització de la Renda Valenciana d'Inclusió amb l'Ingrés Mínim Vital
26/06/2020 -

El Ple del Consell ha aprovat el decret llei pel qual es modifica la Llei de la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI) per a permetre l’acoblament urgent i necessari amb el Reial decret que estableix l’Ingrés Mínim Vital (IMV), de manera que es resolga la falta de seguretat que genera l’existència de dues prestacions l’objecte de les quals és concurrent i compatible.

L’objectiu de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és aclarir i simplificar els dos conceptes normatius i el procediment de gestió de l’RVI, tant per a compatibilitzar-lo a l’IMV com per a introduir matisacions en alguns preceptes.

La finalitat és donar claredat i comprensió tant als òrgans instructors com a la ciutadania. Amb això, es tracta d’evitar la col·lisió i compatibilitza les dues prestacions intentant arribar al major nombre possible de persones.

Cal assenyalar que l’IMV és una prestació econòmica i l’RVI acompanya a les prestacions econòmiques de prestacions professionals i de l’elaboració d’itineraris d’inclusió individualitzats, per a afavorir que la persona beneficiària puga trencar amb els elements que provoquen la seua exclusió social, i amb el cicle de pobresa material i social en el qual es trobe immersa per factors aliens a la seua voluntat.

Amb l’aprovació d’aquest decret l’RVI passar a ser complementària de l’IMV fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte d’RVI.

Requisits per a la Renda Valenciana

Tal com s’estableix les persones beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió hauran de reunir els següents requisits:

– Residència efectiva de 12 mesos a la Comunitat Valenciana
– En els casos de persones sense llar els ajuntaments hauran de facilitar el seu empadronament
– Si no perceben cap prestació contributiva o no contributiva i compleixen requisits d’RVI, podran accedir a rendes de garantia.

S’estableixen com a exempts de complir els requisits a les persones sol·licitants d’asil, refugiats, exiliats, apàtrides, prostitució, tràfic de blanques, explotació sexual, violència masclista i intrafamiliar

Així mateix, en aquells casos en els quals els serveis socials municipals justifiquen circumstàncies extraordinàries es podrà accedir a l’RVI malgrat no complir amb els requisits establits.

Càlcul de la prestació

Respecte al càlcul i quantia a percebre, el decret estableix que si un beneficiari o destinatari percep l’IMV se li restarà de la quantia a percebre corresponent a l’RVI.

En el cas en el qual l’import de l’IMV siga major que el d’RVI l’import reconegut serà zero, però es mantindrà a la persona com a titular de la Renda Valenciana d’Inclusió perquè mantinga el dret a la prestació professional dels itineraris d’inclusió.

Així mateix, i per a agilitzar tot el procés de tramitació, es preveu la sol·licitud conjunta de les dues prestacions, que es podrà regular mitjançant conveni de la Generalitat amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

El decret llei aprovat pel Consell regula de nou el procediment per a poder compatibilitzar totes dues prestacions. A més, afig la possibilitat de la sol·licitud anticipada i la regulació del procediment d’urgència per a agilitzar la tramitació en casos especials com el de la situació de pandèmia per la COVID-19.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 3 =