25n
Orgull
Orgull

El Consell es basa en set indicadors epidemiològics per a decretar el toc de queda en els 77 municipis valencians

La suma dels diferents criteris s’emmarca en un dels quatre nivells d’alerta establit pel Sistema Nacional de Salut, sent, en el cas d’aquestes localitats, el llindar màxim d’alerta

El Consell es basa en set indicadors epidemiològics per a decretar el toc de queda en els 77 municipis valencians

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana donava ahir llum verda a la petició del Consell de prorrogar i ampliar el toc de queda selectiu i de limitar a 10 persones les reunions socials en àmbit privat i públic.

Després d’aquest nou suport a les restriccions per part del TSJCV, a partir de la mitjanit del diumenge 25 de juliol seran 77 els municipis valencians que estaran sota el toc de queda, tenint els seus veïns i veïnes l’obligatorietat de romandre a les seues cases entre la 01 i les 06 hores.

El Tribunal considera que són mesures “equilibrades”, perquè es deriven d’elles “més beneficis per a l’interés general (contenció de la pandèmia) que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, al mateix temps que compleixen el “judici constitucional de proporcionalitat”. L’acte al·ludeix a l’expansió de la variant Delta del coronavirus, el creixement exponencial de contagis, l’augment d’hospitalitzacions i la “situació pròxima al col·lapse que s’està ja produint en els centres d’Atenció Primària”.

A més, a diferència de la sentència del Tribunal Constitucional del passat 14 de juliol que declara inconstitucional el confinament general decretat pel Govern, la Sala entén que el toc de queda no suspén eixe dret sinó que el limita, perquè “únicament compromet cinc hores diàries en franja nocturna i durant les restants 19 hores del dia qualsevol persona té intacta la seua llibertat de circulació per qualsevol lloc”. En aquest sentit, precisa el TSJCV que “ni tan sols queda tampoc concernit en eixe període nocturn de 5 hores la totalitat de l’àmbit espacial de la Comunitat Autònoma, ja que la mesura afecta tan sols als municipis més castigats pel virus, i no a tota la Comunitat Valenciana”.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, s’ha mostrat satisfeta amb la decisió adoptada per la sala del TSJ perquè s’alinea amb “una causa comuna: combatre el virus”.

“L’increment del nombre de casos detectats diàriament a causa de l’augment de la interacció social, sobretot en població jove, està dificultant el control de la pandèmia”, prossegueix Barceló. “En aquest context, la limitació de la mobilitat i de les reunions socials són eines que ja s’han demostrat eficaces per a tallar les cadenes de transmissió del coronavirus i l’aval de l’alt tribunal de la Comunitat Valenciana així ho confirma”.

INDICADORS EPIDEMIOLÒGICS

Però, quins són els criteris pels quals es decideix si un municipi ha de tindre el toc de queda o no? Concretament, se segueixen set indicadors el resultat dels quals s’emmarca en un dels quatre nivells d’alerta establit pel Sistema Nacional de Salut, sent, en el cas dels 77 municipis valencians, un nivell de risc molt alt, el llindar màxim d’alerta.

Els indicadors principals seleccionats són, en primer lloc, la Incidència Acumulada dels últims 14 dies, que es calcula amb els casos amb data de diagnòstic en les darreres dues setmanes. Així mateix, es té en compte la Incidència Acumulada dels últims 14 dies en persones de 65 anys o més.

Un altre criteri és l’Increment Diagnòstic Percentual dels casos diagnosticats en els últims 7 dies respecte de la mitjana de les dues setmanes anteriors, així com el Percentatge de Traçabilitat dels casos en els últims 14 dies, que correspon als contagis diagnosticats en aquest temps que confirmen haver tingut contacte amb un cas en l’enquesta corresponent.

Igualment, s’atén el Percentatge de Positivitat de Proves Diagnòstiques d’Infecció Activa, l’índex de proves positives d’entre les proves realitzades a persones que es registren en eixe territori en els últims set dies, i el número reproductiu bàsic instantani, una estimació a cada moment de temps del número reproductiu bàsic, que estima la mitjana del nombre de casos secundaris que genera un cas infectat.

Finalment, també es té en compte l’indicador d’excés de casos en l’última setmana respecte a l’esperat segons el risc de la Comunitat Valenciana i la població de cada territori (IEC), que es calcula a partir del risc mig estimat en la Comunitat Valenciana i les poblacions de cada territori, comparant els casos observats amb els esperats en cas que el risc fora homogeni en tota l’autonomia.

Aquests set criteris estan inclosos en el document “Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19“, elaborat per la Ponència d’Alertes i Plans de Preparació i Resposta i aprovat per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

LA MEITAT DE LA POBLACIÓ VALENCIANA

Aquests criteris expliquen situacions extraordinàries com la de Torrent, un dels municipis més grans de la Comunitat Valenciana que es lliura del toc de queda malgrat estar envoltat de localitats que sí que hauran de seguir aquesta mesura.

Una restricció que, a escala autonòmica, afectarà 77 municipis que sumen un total de 2,6 milions d’habitants, la meitat de la població valenciana. En aquest sentit, i respecte al primer toc de queda selectiu implementat el 12 de juliol, cauen de la llista Alaquàs, Almàssera, Catarroja, Moncada, Picanya, Quart de Poblet, Sedaví i Tavernes Blanques, en haver millorat aquests indicadors.

Aquesta mesura entrarà en vigor aquest diumenge a la mitjanit i es revisarà el 16 d’agost, juntament amb la resta de restriccions prorrogades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 18 =