25n
25N
25N

El Consell presentarà Pressupostos per a 2020 que garantiran "l'estabilitat"

Ximo Puig ha despejado la incógnita, y ya ha anunciado que habrá presupuestos para 2020

El Consell presentarà Pressupostos per a 2020 que garantiran "l'estabilitat"
24/10/2019 -

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha aclarit, en Les Corts, la gran incògnita de les últimes setmanes. Així, durant la seua compareixença en la sessió de control, Puig ha anunciat que el Consell no prorrogarà pressupostos, sinó que presentarà l’avantprojecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2020, que s’aprovarà la pròxima setmana.

Tal com ha assegurat el president, abans del 31 d’octubre, el Consell presentarà els Pressupostos per a 2020. Uns nous comptes autonòmics que garantiran l’ampliació dels drets de la ciutadania valenciana, i se centraran a potenciar l’educació i la sanitat pública, potes fonamentals de l’estat de benestar, amb mesures com l’augment d’aules gratuïtes, millorar la dependència o potenciar l’atenció primària, entre altres. Així mateix, també ha ressaltat que “consolidaran el creixement econòmic innovador, sostenible i inclusiu”, i que contribuiran a la “creació d’ocupació de qualitat”.

Es tractarà d’uns pressupostos “amb contenció respecte als de 2019“. En aquest sentit, tot apunta al fet que, encara que no es reduirà la despesa de l’any anterior, tampoc s’augmentarà desmesuradament. “Seran uns pressupostos per a garantir l’estabilitat en temps d’incertesa, per a enfortir l’autogovern en temps de recentralització i per a avançar en els drets de la ciutadania valenciana”, ha apuntat Puig.

El President de la Generalitat ha avançat que en el nou pressupost s’inclourà els 4,8 milions d’euros de l’etapa del PP que, ara, el Consell haurà de pagar, en concepte d’interessos de demora “de terminis ajornats il·legals que el PP va utilitzar des de 2009”.

Full de ruta de la X Legislatura

A preguntes dels grups parlamentaris, el cap del Consell també ha explicat el “full de ruta” de l’Executiu per a la X Legislatura, basada en punts com la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica o l’impuls del feminisme, la diversitat i la igualtat de tracte.

Així mateix, Puig ha destacat metes com la consolidació dels serveis públics, l’ocupació, un model productiu innovador i la consecució d’un finançament just “sense la qual no tenim una autonomia fiscal suficient per a fer allò que necessita el poble valencià”.

En concret, i entre altres mesures, el president de la Generalitat ha incidit en la protecció “dels més vulnerables”, com és el cas dels menors. En aquest sentit, el cap de l’Executiu valencià ha anunciat que aquest divendres 25 el ple del Consell aprovarà l’avantprojecte de la Llei del Joc.

Una norma que, segons ha explicat, “implantarà novetats com el control d’accés al peu de carrer perquè els menors i persones amb problemes de ludopatia no puguen accedir lliurement a l’interior dels locals”.

En matèria d’ocupació, d’altra banda, ha anunciat mesures de protecció dels drets laborals com el futur Pla de Garantia Social i Ocupació Digna de la Comunitat Valenciana, que “pararà atenció als col·lectius més vulnerables”. Un pla que es regirà per l’Observatori de Treball Decent, ja en fase de redacció.

Quant al camp educatiu, Puig ha explicat que l’objectiu del Consell és incrementar les places de 0 a 3 anys perquè, en finalitzar la legislatura, “tots els xiquets i xiquetes disposen d’una plaça gratuïta”.

Respecte a l’assistència sanitària, ha incidit en l’ampliació de plantilles per a l’Atenció Primària, amb l’objectiu de “garantir el temps adequat d’atenció als pacients”. “Ja s’han augmentat recentment el personal dels centres de salut en 166 treballadors”, ha explicat Puig, qui ha recordat que amb aquests professionals la xifra total d’incorporacions enguany arriba fins a les 307.

També s’ha referit el president a “les millores aconseguides en l’atenció a la dependència” i ha explicat que el Consell continuarà reduint “els terminis de valoració i resolució d’expedients”. D’altra banda, Puig ha assenyalat que la Generalitat avançarà en el procés de descarbonització, “amb l’objectiu de reduir un 40% de les emissions contaminants en 2030”, així com per a “millorar la qualitat de l’aire”. “Això -ha assegurat- serà possible a través de la nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica”.

Indicadors positius

D’altra banda, el president ha informat davant la Cambra que “el 48,1% dels valencians i valencianes tenen una imatge positiva del funcionament de l’Administració de la Generalitat”, una xifra que doblega a la d’aquells ciutadans que la tenen negativa (24,9%), segons el Baròmetre d’estiu de la Comunitat Valenciana.

“Tots els indicadors han millorat d’una manera extraordinària des de 2015”, ha manifestat Puig, que ha assenyalat la confiança dels inversors en l’economia, la xifra rècord de 30.000 milions en exportacions o les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) d’aquest dijous, que indiquen que l’atur valencià baixa fins a situar-se en el 13,9%.

Així mateix, i respecte a la indústria, el titular del Consell ha ressaltat que, també segons l’última EPA, el sector industrial ha crescut un 11,3%, el doble que la mitjana espanyola, recuperant el seu pes en el PIB amb quasi un 20%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =

Informacion coronavirus
escalante
Informacion coronavirus