25n
Orgull
Orgull

El Consell inicia l'elaboració del projecte pilot dels primers pressupostos participatius de la Generalitat

La ciutadania podrà proposar a quins projectes es dirigeix part del pressupost amb un total de 125 milions disponibles

El Consell inicia l'elaboració del projecte pilot dels primers pressupostos participatius de la Generalitat
09/04/2021 -

El Consell ha acordat l’inici d’elaboració del projecte pilot dels pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022, que suposarà l’inici de la primera experiència de participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics.

Es tracta dels primers pressupostos participatius que confeccionarà la Generalitat i comptaran amb 125 milions d’euros per a propostes ciutadanes amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.

D’aquesta manera, el Govern valencià obre els comptes públics a la ciutadania, que podrà proposar i decidir a quins projectes es dirigeix una part del pressupost de la Generalitat, garantint una major proximitat a les institucions i els representants públics.

El projecte incorporarà un marcat plantejament territorial i prestarà una especial atenció al despoblament, els acords de reconstrucció post-COVID i els objectius de desenvolupament sostenible.

La Conselleria de Participació és l’encarregada de l’impuls i coordinació d’un projecte transversal en el qual intervindran tots els departaments de la Generalitat i que comptarà amb la necessària col·laboració de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d’Hisenda, per al disseny de les eines necessàries per a la participació efectiva ciutadana.

La participació directa es realitzarà a través del nou portal de participació ciutadana GVAParticipa, que es configura com una finestra oberta a la ciutadania per al seu accés directe a diferents eines que li permetran participar activament en la presa de decisions de les polítiques públiques.

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic disposarà les referències necessàries relatives al Projecte de Pressupostos participatius de la Generalitat en l’ordre per la qual es dicten les normes per a l’elaboració del pressupost per a l’exercici 2022.

Procés a través de GVAParticipa

El procés a través de GVAParticipa constarà de les fases d’informació, presentació de propostes, revisió de la viabilitat legal i econòmica, suports de la ciutadania, avaluació, publicació dels imports, votació final i publicació de resultats.

La ciutadania podrà proposar projectes de la competència de la Generalitat que posteriorment seran avaluats i valorats econòmicament per una comissió tècnica. Aquells que complisquen els requisits de l’àmbit objectiu del procés passaran a la fase de votacions.

Les propostes més votades seran incorporades al projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2022 per cada departament competent fins a esgotar la dotació pressupostària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − nou =