25n
25N
25N

El Consell elaborarà l'Agenda Urbana Valenciana orientada a la sostenibilitat econòmica, ambiental i social

Arxiu

El Consell elaborarà l'Agenda Urbana Valenciana orientada a la sostenibilitat econòmica, ambiental i social
18/10/2019 -

El Consell ha acordat aquest divendres iniciar el procés d’elaboració i tramitació de l’Agenda Urbana Valenciana i ha designat a la Secretaria Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge com a departament encarregat de la seua coordinació i tramitació.

La Generalitat té com a objectiu prioritari de les seues polítiques territorials l’elaboració i aprovació d’una Agenda Urbana Valenciana orientada a la sostenibilitat urbana en les seues tres accepcions(econòmica, ambiental i social), ha informat el conseller de Política Territorial, Arcadi España, que ha exercit aquesta vegada de portaveu.

Amb aquesta iniciativa conjunta de la Conselleria de Política Territorial i de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, el Consell se suma a la recomanació de les Nacions Unides que insta als territoris, estats, regions i ciutats a l’elaboració de la seua pròpia agenda urbana des de les característiques de cada àmbit territorial, d’acord amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que té entre els seus objectius la consecució de ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

Així, ja està en marxa una Agenda Urbana Europea, recentment s’ha aprovat l’Agenda Urbana Espanyola i algunes comunitats autònomes estan en procés d’elaborar les seues pròpies.

En aquest context la Comunitat Valenciana és un territori fortament urbanitzat amb més del 80% de la seua població vivint en municipis de més de 10.000 habitants, 30 punts per damunt de la mitjana mundial, i amb unes característiques específiques com el fort pes de les ciutats mitjanes en l’estructura poblacional, molt per damunt d’Espanya i la Unió Europea, que són clau per a la millora de la cohesió social i l’equilibri territorial.

SIS GRANS BLOCS

Per a l’elaboració de l’Agenda Urbana Valenciana es proposen sis grans blocs temàtics amb una marcada component transversal i que inclouen els grans problemes i oportunitats en relació amb el futur de les ciutats de la Comunitat Valenciana, que podran ser modificats en el procés de participació pública.

Es proposa un bloc sobre Economia Urbana amb referència als districtes urbans d’innovació i atracció de talent, el turisme intel·ligent i sostenible, les noves tecnologies i els sectors disruptius, la creativitat i la indústria cultural, l’economia col·laborativa i la responsabilitat corporativa.

En Territori i Ciutat s’analitza una nova relació entre els diferents sistemes d’assentaments urbans, l’impuls a les ciutats mitjanes i equilibri territorial, a la connectivitat ecològica i territorial, als riscos naturals i induïts incloent el canvi climàtic, i als models urbans i territorials sostenibles.

Governança Urbana inclou els continguts sobre la transició digital i l’agilitació i simplificació administrativa, els governs en xarxa, els nous instruments financers, la participació ciutadana i la transparència administrativa.

En el bloc sobre Qualitat Urbana i Salut s’aborda la resiliència i el metabolisme urbà, la sobirania alimentària, la qualitat de l’aire, de l’aigua i l’emissió de residus, l’energia distribuïda i les xarxes intel·ligents, les zones verdes i espais lliures i als ecosistemes urbans.

Dret a la Ciutat abasta les polítiques inclusives, el dret a l’habitatge, la millora de barris, el tractament dels espais públics, la seguretat i la justícia social i la igualtat de gènere.

Finalment, en el bloc Ciutat connectada es tracta el transport públic sostenible, les smart cities, la mobilitat com a servei, la logística urbana i la descarbonització del transport.

FULL DE RUTA

L’Agenda Urbana Valenciana aquesta concebuda com un instrument que determine un full de ruta cap al futur de les ciutats de la Comunitat perquè aconseguisquen la resiliència necessària i puguen adaptar-se als grans reptes de futur i garantir la seua sostenibilitat.

Una vegada aprovada, podrà servir de guia per al conjunt de polítiques urbanes a través de plans, projectes o canvis normatius que resulten necessaris per a aconseguir els objectius que es proposen.

Se sotmetrà a un ampli un procés de participació que consistirà en la presentació del seu procés d’elaboració i la creació d’un òrgan de participació i representació política en el qual estiguen majoritàriament representats la Generalitat i els municipis de la Comunitat Valenciana, així com un registre públic d’adhesions a l’Agenda Urbana Valenciana.

A més s’organitzaran jornades de participació per a cadascun dels blocs temàtics; hi haurà una presentació pública i una exposició pública. Després de la incorporació del procés de participació pública i redacció del document final, el Consell aprovarà l’Agenda Urbana Valenciana per Acord i es donarà compte a les Corts dels seus continguts i abast.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − dos =