25n
25N
25N

El Consell aprova la declaració d'interés general de l'ampliació de l'Hospital Clínic Universitari de València

S’incrementaran els espais destinats a l’assistència tant en unitats d’hospitalització com de crítics

El Consell aprova la declaració d'interés general de l'ampliació de l'Hospital Clínic Universitari de València
05/02/2021 -

El Ple del Consell ha aprovat la declaració d’interés general de l’ampliació de l’Hospital Clínic Universitari de València en el marc de l’emergència sanitària causada per la COVID-19, que obliga a ampliar la capacitat assistencial del centre per a garantir l’adequada atenció sanitària a la seua població estimada, que ronda les 350.000 persones.

La situació actual de l’hospital s’emmarca en el context de la crisi sanitària causada pel coronavirus (SARS-CoV2) per a la qual el Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya va elaborar el Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar el 16 de juliol de 2020.

Aquesta estratègia estableix en el seu apartat 3.2 que els serveis sanitaris de les comunitats autònomes han d’adoptar, entre altres, les següents mesures: disposar d’una dotació suficient de llits d’aguts i de cures crítiques amb capacitat de respiració mecànica invasiva; garantir la capacitat suficient de recursos materials en atenció hospitalària, que permeta donar resposta a l’activitat extra associada a un increment de transmissió de la SARS-CoV2 i disposar d’una estratègia amb circuits diferenciats d’atenció a pacients, garantint la qualitat assistencial i la seguretat.

El Departament de Salut València Clínic-Malva-rosa és referent per als qui resideixen en la zona nord-est de la ciutat de València i de les poblacions d’Albalat dels Sorells, Alboraia, Albuixec, Almàssera, Bonrepòs, Foios, Massamagrell, Meliana, Museros, Pobla de Farnals, Rafelbunyol, Tavernes Blanques i Vinalesa.

L’avaluació realitzada a aquest departament, basada en les dades assistencials del període febrer-novembre 2020, ha constatat que l’Hospital Clínic requereix ampliar la seua infraestructura per a donar una adequada resposta als pacients no afectats per COVID-19, així com per a atendre les necessitats sanitàries addicionals provocades per la pandèmia, que han suposat elevar l’índex d’ocupació entre el 85% i el 90%.

A fi de donar solució a aquesta situació i incrementar el número dels llits per a pacients COVID-19 del Departament de Salut València Clínic-Malva-rosa, i poder fer front també a qualsevol eventual brot epidèmic que es produïsca en el futur, l’opció més viable és l’ampliació de l’Hospital Clínic mitjançant la construcció d’un complex hospitalari en la parcel·la dotacional (antiga Escola Universitària d’Enginyers Agrícoles), situada en la poma que dóna a l’avinguda de Blasco Ibáñez, Carrer Dr. Gómez Ferrer i Carrer Menéndez Pelayo de València.

Això suposarà un increment d’espais assistencials, destinats a l’atenció tant en unitats d’hospitalització com en unitats de crítics (UCI), que es distribuiran en plantes soterrànies i edificació en altura, i suposa la realització de diverses actuacions urbanístiques i edificacions, fins i tot la integració de les edificacions protegides i la seua reutilització.

D’acord amb l’escenari descrit, s’ha proposat al Consell declarar d’interés general l’ampliació del Complex Hospitalari de l’Hospital Clínic Universitari de València; encomanar a la Comissionada de la Presidència de la Generalitat per a la coordinació dels subministraments de la Generalitat enfront de la infecció de COVID-19 en la Comunitat Valenciana, l’adopció de les mesures necessàries per al desenvolupament i execució de l’ampliació i, en general, de quantes actuacions d’impuls, coordinació i supervisió requerisca l’execució de l’actuació consistent en l’ampliació de l’Hospital Clínic Universitari de València.

Primera pedra

La història de l’Hospital Clínic de València, dependent del Departament de Salut València Clínic-Malva-rosa, es remunta a 1894, quan es va començar a gestionar la seua construcció. La primera pedra del nou edifici en la seua actual ubicació es va col·locar en 1913 i les obres van finalitzar en 1935. Durant l’estiu de 1986, un incendi va destruir magatzems de l’Hospital i Unitats d’Hospitalització situades en l’edifici de la Facultat de Medicina, la qual cosa va obligar la reordenació d’espais i a plantejar una nova reforma.

Així, el setembre de 1988, la llavors Conselleria de Sanitat i Consum va prendre la decisió de dur a terme una profunda remodelació de l’Hospital, les obres del qual es van iniciar en 1990 i van finalitzar en els primers mesos de 1994.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 15 =