25n
Orgull
Orgull

Condemnen a les responsables d'una residència per denigrar als interns discapacitats i apropiar-se de 6.000€ públics

Condemnen a les responsables d'una residència per denigrar als interns discapacitats i apropiar-se de 6.000€ públics
30/07/2018 -

Un jutjat penal de València ha condemnat a la directora d’un centre d’atenció residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència de Calicanto, en el municipi de Xiva, per castigar a interns en una habitació “en condicions que denigraven la seua dignitat” i a l’administradora per apropiar-se de 6.000 euros que la Conselleria de Benestar Social –actualment d’Igualtat i Polítiques Inclusives– assignava per a despeses personals als tutelats per la Generalitat interns en aquesta residència.

Així consta en una sentència del passat 16 de juliol i facilitada aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) a la qual s’ha arribat després d’una conformitat entre la Fiscalia i les ja condemnades en ferma.

En la mateixa resolució s’acorda la suspensió de les penes de sis mesos de presó a cadascuna d’elles, atés que no tenen antecedents penals i han assumit el pagament de la responsabilitat civil. La jutgessa també estableix que l’administradora del centre, condemnada per apropiació indeguda, haurà d’indemnitzar a la Conselleria en aqueixos 6.000 euros al costat del centre i a l’asseguradora i ambdues condemnades hauran de pagar un sisé de les costes processals.

La magistrada considera provat que l’administradora d’aquest centre residencial de Calicanto –especialitzat en persones amb dependència mental crònica– es va apropiar dels diners corresponents a quantitats que la Generalitat assignava per a despeses personals als tutelats per la Conselleria interns en aquest centre o en un pis supervisat del Vedat, a Torrent.

En concret, es va quedar amb la quantitat mensual que assignava la Conselleria, entre 80 i 250 euros per a despeses de lliure decisió dels residents, ja que el centre solament els lliurava la quantitat mensual de 30 euros per intern, un euro diari. El total apropiat que no s’ha pogut justificar és de 6.000 euros.

CÀSTIGS EN L’HABITACIÓ DE CONTENCIÓ

Per la seua banda, la directora del centre permetia que es fera ús en el centre d’una habitació, coneguda com de contenció, per a castigar a interns que s’havien escapat de la residència i “en condicions que denigraven la seua dignitat”. La sentència explica que aquesta estada presentava “aspecte descurat, amb elements potencialment perillosos com a cordó persiana, endolls elèctrics sense protegir, cristalls en finestres i no tenia bany”. En aquesta habitació va romandre tancat un intern almenys un mes l’any 2014.

Per tot açò, després d’aconseguir la Fiscalia i les acusades una conformitat, la jutgessa condemna a l’administradora del centre per a persones amb discapacitat en situació de dependència com a responsable d’un delicte d’apropiació indeguda, mentre que li absol del delicte contra la integritat moral. Així mateix, condemna a la directora per un delicte contra la integritat moral i l’absol d’apropiació indeguda.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + catorze =