25n
25N
25N

'Música a la llum' recupera més obres de bandes valencianes aquest cap de setmana i celebra el I Congrés Internacional

El projecte de l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, amb el suport de Bankia, rescata composicions, material gràfic i instrumental de l’arxiu de les bandes més antigues

'Música a la llum' recupera més obres de bandes valencianes aquest cap de setmana i celebra el I Congrés Internacional
07/12/2018 -

Les bandes de música formen part de la identitat i història valenciana i són fonamentals per a aconseguir la qualitat cultural. No obstant això, són moltes les que amaguen secrets en els seus arxius que poden quedar en l’oblit. Per açò, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb el patrocini de Bankia, han presentat el concert i el Congrés Internacional Música a la llum, que serà la novetat d’enguany.

Es tracta d’un projecte que va començar en 2016 amb la col·laboració de les tres entitats que té com a objectiu “descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes”, segons l’organització. Per a açò, existeix un equip que recopila el material de les bandes de música més antigues de la Comunitat Valenciana i després ho posa a la disposició del públic en la seua pàgina web. D’aquesta manera, la meta és crear un mapa dels principals fons musicals.

Així, el concert d’aquesta tercera edició serà diumenge que ve dia 9 a Gandia i estarà format per un programa de peces recuperades i transcrites exclusivament per al projecte: “Preludi” (de la Banda Municipal d’Alacant, per Luis Torregrosa García), “Hesperia” (de la Banda Municipal de València i composta per Juan Martínez Báquena), “Fantasía para banda” (facilitada per l’Associació Requenense de Musicologia, de Mariano Pérez Sánchez) i “Tríptic” (d’Emilio Valdés Perlasia i lliurada per l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla). Com sempre, seran interpretades per la Banda Federal de la FSMCV.

“Les bandes de música són un dels patrimonis musicals més valuosos de la societat i cultura valenciana, reconegudes com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC)”, explica Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC. Per açò, destaca la importància d’un projecte com aquest, que trau a la llum “autèntics tresors”.

Isabel Rubio, coordinadora de Direcció de Comunicació de Bankia a la Comunitat Valenciana assegura que és un pla del qual se sent especialment orgullosa “perquè desenvolupa tot un pla integral de recuperació, difusió i foment de la recerca” a través d’experts musicòlegs i documentalistes, concerts amb les obres recuperades, gravacions i amb novetats com l’I Congrés Internacional Música a la llum.

Respecte a la FSMCV, el seu vicepresident, Remigi Morant, segueix aquesta línia i destaca la seua satisfacció davant el congrés que tindrà lloc del 13 al 15 de desembre, amb “grans convidats que obriran la porta a nous estudis i recerques relacionades amb la idea de Música a la Llum”.

30 ponents internacionals debatran sobre el patrimoni bandístic

A més del concert de la Banda Federal, que traurà disc amb les obres recuperades al març, se celebrarà el I Congrés Internacional Música a la llum, un acte que tindrà lloc del 13 al 15 de desembre en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) i que reunirà a més de 30 ponents d’Estats Units, Itàlia, Portugal, Bèlgica mitjançant conferències i a participants de diversos pobles de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, els experts debatran temes com els fons i la formació dels arxius de diferents bandes, l’obra d’alguns compositors, aspectes relacionats amb la música tradicional o el paper de les biblioteques i arxius, ja que també intervindran representants de la Biblioteca Nacional, la Biblioteca de Catalunya i Eresbil, del País Basc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 5 =

Valencia activa
bombers
bombers
Valencia activa