El foc i la figura del drac han marcat la tradicional presentació del cartell i el text literari de la 33 edició del Castell de l'Olla d'Altea (Alacant), l'espectacle pirotècnic que se celebrarà el pròxim 10 d'agost i que enguany serà "el més ecològic de la seua història".
Juan Martínez Lahiguera ha sigut l'encarregat de crear la imatge del cartell, un "evocador disseny" que mostra una estampa diürna amb un drac el cos del qual és la illeta de l'Olla d'Altea, tot això banyat per un mar blau celeste.
L'artista explica que "aquesta gran festa representa la llum d'Altea i per aquest motiu haja fet un cartell diürn". El drac ha sigut elaborat amb troncs que va recollir l'autor en aigües del Mediterrani i el cartell va ser cremat en directe en l'acte de presentació --dut a terme en la vesprada del divendres en la població costanera-- per l'artista Gerard Miralles director de l'escola circense d'Andorra.
Per part seua, el text literari del besnét de Joaquín Sorolla i vicedegà de la Facultat de Belles arts d'Altea, Miguel Lorente-Sorolla Boyer, desgrana les il·lusions que la nit del Castell de l'Olla produeix als alteanos amb una composició poètica molt rítmica.
Lorente-Sorolla finalitza així la seua composició: "...que la bellesa explote, que ens anuncien la profecia, que arriben mons ideals que existeixen, com es Castell de l'Olla ens diu i que a aquesta terra Altea sempre beneeix".
Per part seua, el president de la Confraria Castell de L'Olla, José Pérez, va agrair als patrocinadors públics i privats l'esforç d'enguany i va recordar que la festa treballa perquè cada any "es respecte més l'ecosistema", al mateix temps que va donar a conéixer unes noves plataformes per als coets realitzades amb materials biodegradables.
CARTÓ EL LLOC DE PLÀSTIC
En aqueixa mateixa línia es va manifestar el representant de la pirotècnia Ricasa, Fernando Quatretonda, que va assegurar que "serà el castell més ecològic de la història" tant pels components químics de la pólvora i les metxes com per l'ús sistemàtic de cartó en comptes de plàstic en la fabricació del material pirotècnic.En la mateixa línia de protecció del medi ambient es va pronunciar Gabriel Poveda, gerent de Zona de la multinacional INDRA, empresa que col·laborarà amb el desplegament d'una flota de vaixells amb bussos per a netejar la badia d'Altea després del tret del Castell de l'Olla.
La regidora de Turisme d'Altea, Chelo González, va agrair a la confraria el seu "treball 365 dies a l'any perquè tots els alteans i alteanes i quants ens visiten gaudisquen d'aquest meravellós castell únic al Mediterrani, i va subratllar el compromís de l'Ajuntament".
Es Castell de l'Olla se celebra a la platja del mateix nom, enfront dels jardins de Vila Gadea, on es concentren prop de 50.000 persones per a gaudir d'aquest esdeveniment pirotècnic, únic al Mediterrani, ja que es dispara des del mar, gràcies a unes plataformes que s'instal·len, a aquest efecte, durant els dies previs, a 300 metres de la línia de la costa.
En 2016, amb motiu del 30 aniversari, va tindre el reconeixement d'UNESCO Mediterrani, a través de la Comissió Espanyola d'aquest organisme internacional.
Compta amb el patrocini de l'Ajuntament d'Altea, Diputació d'Alacant, Generalitat Valenciana, Rover Alcisa, Fundació 3 Caixaltea, Hospital IMED Llevant, INDRA, Hotel SH Vila Gadea i Hotel Cap Negret.
Es Castell està organitzat per la Confraria del Castell de l'Olla, organització sense ànim de lucre, constituïda en 1987 per un grup de 22 confrares --en l'actualitat meitat dones, meitat homes-- que, any rere any, dediquen el seu esforç i afecte perquè aquest esdeveniment, que posiciona la marca 'Altea' en tota Espanya, continue celebrant-se i no perda la seua singularitat.