Comunitat Valenciana

Sanitat commemora el Dia Mundial de la Salut amb una jornada sobre la depressió

1 minut

dia-mundial-salut

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha celebrat la jornada "La Depressió protagonista del Dia Mundial de la Salut", on s'ha abordat aspectes relacionats amb la concienciació d'aquest problemai de la gran repercussió que té en la població mundial de totes les edats.Durant aquest acte, s'han celebrat dues taules redones en les quals també s'ha reflexionat sobre els models i estratègies d'intervenció de què disposa la Conselleria.

El Dia Mundial de la Salut commemora la fundació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) cada 7 d'abril i aquest any s'ha centrat en la depressió com a tema de salut específic d'interés per a les persones de tot el món.La depressió és la principal causa mundial de discapacitat i contribuïx de manera molt important a la quantitat de persones que emmalaltixen per aquest tipus de malaltia a nivell mundial.

Aquesta malaltia és molt freqüent en tot el món, es calcula que afecta a més de 300 milions de persones, amb més presència a les dones que als homes. Durant l'any 2016, en la Comunitat Valenciana es van diagnosticar prop de 40.000 casos de depressió, al voltant de 20.000 dones i 13.000 homes.La depressió, que afecta a persones de totes les edats i condicions socials de tots els païssos, influïx en la capacitat de les persones per a dur a terme fins i tot les tasques quotidianes més simples, la qual cosa té, de vegades, efectes nefastos sobre les relacions amb la família i els amics i sobre la capacitat de guanyar-se la vida. En el pitjor dels casos, la depressió pot provocar el suïcidi, que actualment és la segona causa de mort entre les persones de 15 a 29 anys d'edat.

No obstant això, aquesta malaltia es pot previndre i tractar. Una millor comprensió de què és la depressió i de com pot previndre's i tractar-se contribuirà a reduir l'estigmatització associada a la malaltia i comportarà un augment del nombre de persones que demanen ajuda.Els programes escolars es troben entre les estratègies comunitàries amb més eficàcia per a la prevenció de la depressió i la promoció d'un model de pensament positiu entre els xiquets i adolescents.

Estratègia Autonòmica de Salut Mental 2016-2020

Segons arreplega el IV Pla de Salut, que versa sobre afavorir el benestar emocional, el suport social té un paper significatiu en la salut i el benestar de les persones. Un estudi realitzat a partir de les dades arreplegades en les enquestes de salut de la Comunitat Valenciana de 2005 i 2010 va mostrar una associació positiva entre el suport social i la salut mental.L'Estratègia Autonòmica de Salut Mental 2016-2020 arreplega entre els seus objectius desenvolupar un procés d'atenció conjunt entre atenció primària i salut mental per a les persones amb problemes de depressió i ansietat, incrementar la utilització d'intervencions grupals, potenciar els programes d'autoajuda i suport mutu i incrementar les intervencions psicoterapèutiques.Les dades obtingudes per la Xarxa Sentinella Sanitària en 2011 mostren que els problemes emocionals més freqüents en els xiquets i adolescents que acudixen a la consulta de pediatria en atenció primària són els símptomes ansiosos, la tristesa i la baixa autoestima.