'Posar dics a la marea de la despoblació', el repte de l'Agenda Valenciana Antidespoblament

72 municipis de la Comunitat Valenciana es troben en perill de despoblament

Guardar

castell-de-cabres
castell-de-cabres

L'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) és un pla de treball presentat pel President de la Generalitat, Ximo Puig, amb l'objectiu de combatre l'imminent risc de desaparició que presenten fins un total de 72 municipis de l'interior de la Comunitat Valenciana. Segons dades de l'INE del darrer any 2016 a aquest respecte, 25 localitats ni tan sols arriben als 100 habitants, i entre elles es troba el cas crític del poble castellonenc de Castell de Cabres, amb només 17 veïns. La finalitat del programa, tal com apunta Puig, és "fer atractiu" viure en zones rurals per què no es continue produïnt aquest èxode rural, que és la causa principal de despoblament massiu, ja que "el problema més important" d'aquestes zones "són els recursos humans".

La primera acció l'ha duta a terme la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) amb la creació del Fòrum de Municipis d'Interior. Es tracta d'un nou òrgan que complirà una funció d'altaveu per què aquestes localitats en risc contemplades al pla puguen participar en el procés, doncs precissament aquestes posseixen el millor coneixement dels seus singulars problemes i necessitats. La presidència del Fòrum recau sobre Carina Primo, alcaldesa de Quesa, un dels municipis en perill de despoblació.

Aquest any també, la Generalitat posarà en marxa, després de l'aprobació del Consell el passat 27 de gener, la segona part del Pla del Fons de Finançament de les Entitats Locals. Segons fonts oficials, el destinatari d'aquest fons - per valor de 20 milions d'euros - són els municipis que compten amb menys de 20.000 habitants, en els quals s'invertirà específicament en projectes que estiguen relacionats amb el seu patrimoni cultural i turístic, pressupostats per un valor major o igual a 100.000 euros, o en casos prioritaris relatius a l'aigua.

Entre la resta de mesures que ha presentat la Generalitat, es troba l'encàrrec a les universitats valencianes de l'el·laboració d'un informe que diagnostique la situació actual i els possibles canvis que es podrien adoptar per solucionar-la. També es preveu realitzar un congrés contra el despoblament en 2018, que comptaria amb la participació d'universitats, ajuntaments, la societat civil comarcal i experts europeus. A més, Puig ha afegit que "en la meua qualitat de representant en el Comité de les Regions, plantejaré una proposta a l'àmbit de la renovació dels compromisos, a partir de 2020, econòmics de la Unió Europea".

El dirigent de la Generalitat recorda que "entre els desequilibris que té aquesta societat, també existeix un desequilibri territorial, existeixen desigualtats territorials que, en definitiva, afecten directament la qualitat de vida de les persones i produeixen, per tant, desigualtat entre les persones". Per la seua part, ha assegurat que el Consell seguirà treballant conjuntament amb la FVMP en taules comarcals fins que es celebre el congrés previst per al primer trimestre de 2018.

Destacats