Juan Pablo Durán, President del Parlament d'Andalusia ha sigut triat este divendres per unanimitat de l'assemblea plenària com a president de la CALRE (Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa). Per al President de les Corts Valencianes, Enric Morera, “és una molt bona notícia perquè un president d'un parlament autonòmic és ara qui presideix este organisme que treballa per vertebrar a Europa des de les institucions més pròximes i, sens dubte, el treball de les assemblees autonòmics pot servir molt per a millorar les relacions de la ciutadania amb la Unió Europea i en l'assemblea plenària de la CALRE s'ha vist que existeix una voluntat ferma dels parlaments locals per a construir Europa, per a fer-la millor, més justa, més oberta, més segura i amb més oportunitats per a tots els seus habitants. Els parlaments locals demanen veu i pas perquè poden fer i aportar molt en eixe procés de construcció des de la base”.
En este sentit, Morera ha destacat “el bon ambient de treball per a compartir objectius i metes comunes que tenim les presidències dels parlaments autonòmics, agrupats en la COPREPA i fruit de les reunions periòdiques que es realitzen en totes les autonomies, podem anunciar que la ciutat de València serà l'amfitriona de la trobada de presidents i presidentes de les assemblees legislatives autonòmiques, que serà els dies 13 i 14 de gener”.
El President Morera ha declarat que en la reunió , “s'ha fet un exercici de reivindicació per ser el 25N i, com ben ha reivindicat el recentment triat president de CALRE, hem de posar en valor el compromís de tots els parlaments i assemblees d'acabar contra la violència masclista i acabar amb esta xacra, que afecta a totes les dones del món. Serà una prioritat nostra treballar per la igualtat real d'homes i dones i posar les nostres institucions per a lluitar sense treva contra esta terrible violència”.
En la reunió de l'assemblea plenària s'ha llegit la declaració aprovada pels parlaments regionals de tota Europa i entre els objectius que es marca la CALRE per a enguany està el treball per a crear societats més inclusives, fomentant el diàleg intercultural i la lluita pels Drets Humans, per a evitar així el discurs de l'odi i la radicalització extremista que comporta al terrorisme internacional.
També, la declaració de les assemblees legislatives locals proposa a la Unió Europea el treball per a aconseguir una bona governança europea i esta passa per un esforç de la Unió per les polítiques de cohesió, que és la vertadera expressió de la solidaritat europea i garanteix el desenvolupament harmoniós entre totes les regions, per a acabar amb les desigualtats i crear oportunitats de creixement i distribució de la riquesa entre la població.
El tema econòmic ha estat molt present en diversos vessants. D'una banda, s'ha abordat el problema que planteja per a la Unió Europea l'eixida d'un soci com el Regne Unit. Segons Morera, “el Brexit és una preocupació pels efectes que pot tindre en molts territoris, però existeix també una clara voluntat de col·laborar, de conèixer-nos bé per a generar sinergies i intercanvis. Ara més que mai, la unitat i la cooperació seran trets definitoris dels territoris que sí que creiem en la Unió”. D'altra banda, també s'ha tractat la qüestió de l'envelliment de la població europea i els fluxos migratoris.
Segons ha explicat el President dels Corts, “la CALRE s'ha marcat un important objectiu de donar a conèixer la seua activitat i de fomentar entre la població quin és el paper que tenim els parlaments locals de cara al procés europeu, de fer més fort Europa, de fer que ens sentim part i partícips d'esta gran comunitat de persones i per això volem que Europa tinga en compte la nostra opinió perquè és l'opinió i la posició més pròxima i directa dels 507 milions de persones que formem la Unió Europea”.