Les dades són impactants, especialment, per a la Comunitat Valenciana. Cada dia, una persona se suïcida a la Comunitat, i 4.500 persones ho intenten cada any. No obstant això, aquesta problemàtica s'expandeix per tot el món, sent més de 800.000 persones les que, cada any, són víctimes d'una malaltia que, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han identificat com un dels problemes més greus de salut pública, d'atenció prioritària per a frenar les altes xifres.
Arran d'aquestes dades, l'OMS va elaborar un Pla d'Acció sobre Salut Mental 2013-2020, a través del qual ha instat als Estats Membres a comprometre's a reduir un 10% la taxa de suïcidi per al 2020. La Generalitat Valenciana, complint amb el compromís, ha elaborat un Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida, així com guies informatives per a l'entorn sanitari, educatiu i per a la població en general, amb l'objectiu de proporcionar a la ciutadania les eines necessàries per a detectar qualsevol tipus de conducta suïcida, però també pautes per a la seua prevenció i informació per a deixar arrere tots els mites que giren entorn del suïcidi.
A la Comunitat Valenciana, més persones moren a causa del suïcidi que per accident de trànsit, per la qual cosa la incorporació d'aquest pla era més que necessari. El passat mes de maig, es llançava una campanya per a prevenir suïcidis que, sota el lema 'Parlar pot canviar-ho tot', vol visibilitzar aquest problema tan complex per al qual no existeix una sola causa ni una sola raó, sinó que és el resultat d'una complexa interacció de factors biològics, genètics, psicològics, socials, culturals i mediambientals, però també posar l'accent que, amb l'ajuda necessària, els suïcidis es poden prevenir.
S'ha passat d'una mitjana de 100 casos de suïcidi detectats cada mes a una mitjana de 350
I és, precisament, en aquest punt on s'estan centrant tots els recursos. De fet, gràcies al Pla de Prevenció del Suïcidi de la Conselleria de Salut, en Atenció Primària, la detecció de les conductes suïcides s'ha triplicat, passant d'una mitjana de 100 casos detectats cada mes a una mitjana de 350. D'eixes conductes suïcides detectades en l'actualitat, s'ha activat el 'Codi Suïcidi' en el 25% dels casos. Aquest codi és una de les mesures estrella d'aquest pla, ja que es dóna una resposta ràpida a les persones amb major risc de cometre suïcidi no solament valorant el risc, incloent-hi factors com el consum d'alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, sinó que se'ls ofereix una atenció personalitzada en menys de 72 hores, així com un seguiment telefònic del pacient per a comprovar la seua situació.
Des de l'OMS, l'administració pública i hospitals de la Comunitat volen recalcar el missatge que els suïcidis es pot prevenir, encara que l'estat del pacient siga greu, amb temps i, sobretot, l'ajuda de familiars, amistats i professionals. Per això, és de vital importància detectar els senyals de risc per a activar la veu d'alarma. D'aquesta manera, des de la Generalitat han publicat una guia amb els símptomes més comuns que faciliten la detecció del risc de suïcidi. Per descomptat, de detectar-se, és fonamental posar-ho en coneixement dels professionals sanitaris per a iniciar eixe procés de recuperació.