Més de mig milió de persones compten ja amb la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, mentre que a més d'1.700.000 persones se'ls ha administrat una de les dosis. El ritme de vacunació a la Comunitat Valenciana ha agafat impuls i maig es presenta com el mes clau per a avançar en una estratègia que permeta arribar a l'estiu en la millor situació possible. Així, com ha apuntat el president de la Generalitat, Ximo Puig, "abans de finalitzar el mes, totes les persones majors de 60 anys estaran vacunades, la qual cosa marcarà un punt d'inflexió molt important".
Però no serà l'únic. I és que la Conselleria de Sanitat ha anunciat la data en la qual es començarà a vacunar als grups d'edat d'entre 59 i 55 anys. Serà el 17 de maig quan es comence a citar a aquest grup de població per al qual Sanitat té reservades, en aquests moments, més de 100.000 dosi de vacunes. D'aquesta manera, i sempre que es mantinga el ritme compromés de dosi dels quatre sèrums autoritzats, la Comunitat Valenciana compliria un altre dels objectius marcats: que tota la població major de 50 anys estiga vacunada al juny.
Cal recordar que des de la Conselleria s'ha habilitat, a la pàgina web, informació sobre el procés de vacunació per grups d'edat. Així, des del següent enllaç – http://coronavirus.san.gva.es/es/web/vacunacion/vacunas-por-grupos-de-edad – la ciutadania podrà consultar, en funció de l'edat, quan es preveu que reba la citació per a vacunar-se, així com quan rebrà la segona citació en el cas de no haver pogut acudir a la primera. Aquesta informació s'anirà actualitzant setmanalment.
Així mateix, des de Sanitat es recorda que un altre dels serveis que s'ha habilitat, en la mateixa web, és la possibilitat de descarregar-se el justificant de vacunació on apareixerà la data d'inoculació, la vacuna subministrada i el lot al qual pertany.
L'EMA estudia la vacuna xinesa
L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seues sigles en anglés) ha anunciat que ha començat a revisar la vacuna xinesa contra la Covid-19, coneguda com a Vero Cell, que, en cas de complir amb els paràmetres d'eficàcia, seguretat i qualitat, se sumarà a les vacunes ja autoritzades, permetent accelerar l'estratègia de vacunació.S'espera que aquesta vacuna COVID-19 prepare al cos per a defensar-se de la infecció per SARS-CoV-2. A més, conté un adjuvant, una substància que ajuda a enfortir la resposta immunitària a la vacuna. Si bé no es coneixen els terminis per a l'avaluació de la vacuna, "hauria de portar menys temps del normal a causa del treball realitzat durant la revisió contínua".
A l'espera de la interdepartamental
Aquest dissabte està prevista la reunió interdepartamental en la qual s'abordaran les mesures que entraran en vigor a partir del 9 de maig, data en la qual decaurà l'estat d'alarma. El que sembla que està més segur és que s'alçarà el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, vigent des del mes d'octubre passat. Així i tot, com ha assegurat Puig, "les restriccions continuaran sent presents" per a dur a terme "una desescalada prudent i ordenada que no tire per terra l'esforç de tots aquests mesos". D'aquesta manera, ha puntualitzat que s'estan estudiant "quines mesures es poden alleugerir" i ha ressaltat que la Comunitat Valenciana "porta set setmanes amb una bona xifra de contagis i en situació d'estabilització de la pandèmia".De moment, Conhostur (Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana) ha demanat ampliar l'aforament a l'interior de bars i restaurants, així com allargar el tancament a les 00.00 hores. Així mateix, ha sol·licitat treballar conjuntament en un pla de desescalada per als salons de banquets i esdeveniments, però també per a l'oci nocturn. "És un sector que porta més d'un any tancat, i que en aquests moments pot ser l'únic que assegure un oci segur en aquesta nova etapa que s'obri amb la finalització de l'estat d'alarma". No obstant això, caldrà esperar al dissabte per a conéixer quins són els passos que donarà la Comunitat Valenciana en les pròximes setmanes.