"Es valorarà el coneixement de l'idioma valencià, sense caràcter eliminatori". Açò resa la nova legislació de policies locals que ha entrat en vigor aquest mateix mes de gener. Les aptituds en valencià seran valorades, però no obligatòries. Per açò, la Plataforma per la Llengua ha demanat a la Generalitat que reconsidere aquest punt referit a la promoció interna del personal de totes les policies locals de la Comunitat Valenciana i exigisca un mínim nivell de valencià per a accedir a les places.
"Demanem que se'ls apliquen els mateixos criteris que a la resta de funcionaris" comenten des de l'organització, que considera discriminatori que el coneixement del castellà siga "obligatori" mentre que el del valencià "sume punts", sent ambdues llengües cooficials segons la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia.
Una altra raó que addueixen en la Plataforma per la Llengua és la responsabilitat dels cossos de policia local quant a seguretat pública es refereix. Treballar a peu de carrer, en constant contacte directe amb el ciutadà, requereix "una mínima noció lingüística acreditada", en paraules del portaveu de l'entitat, Manuel Carceller. Les persones que concorren a aquests llocs, a més, "són gent arrelada en el seu territori", assenyalen fonts de la Plataforma.
Anteriorment, eren els Ajuntaments els que establien els criteris de promoció interna en els seus cossos de policia local. Aquesta nova legislació de la Generalitat Valenciana intenta unificar aquestes legislacions. I un dels errors que apunten en la Plataforma per la Llengua és que no diferencia entre zones valencianoparlants de les castellanoparlants. Consideren que, "almenys en les valencianoparlants" hauria d'exigir-se un mínim, "el mateix que a la resta de funcionaris".
Aquesta nova norma valenciana difereix de la seua homòloga balear, que obliga als agents a "acreditar" el coneixement de la llengua autòctona, igual que a la resta del funcionariat insular. A més, des de la Plataforma, estableixen la comparació també quant als executius. "En les Illes Balears hi ha un govern progressista d'esquerres, amb una formació balearista, com ací podria ser perfectament Compromís, un partit valencianista"; i en tots dos casos, governen amb el PSOE.